Vitézy Dávid levélben fordult a BKK vezérigazgatójához a zsúfolásig telt járatok és a káosz miatt

GANZ, Ábrahám; VITÉZY Dávid
Budapest, 2019. augusztus 7. Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója beszél a Közlekedési Múzeum új épületére kiírt nemzetközi építészeti tervpályázatra készült látványtervekből nyílt kiállítás megnyitóján Budapesten, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben 2019. augusztus 7-én. A szeptember közepéig látható tárlaton a 13 döntős pályamű mellett az új épületnek otthont adó Északi Járműjavító és a múzeum történetével is megismerkedhetnek az érdeklődők. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Mivel a BKK járatainak többsége továbbra is a szombati menetrend szerint közlekedik, ezért Vitézy Dávid levelet írt Varga Ivettnek a budapesti tömegközlekedési cég vezérigazgatójának. A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója szerint a jelenlegi állapot járványhelyzetben "igen veszélyes és nem tartható", ezért hatpontos javaslatcsomagot fogalmazott meg.
Vágólapra másolva!

"Mivel a BKK járatain a szombati menetrendek ma is érvényben maradtak, néhány járaton ugyan történt kisebb sűrítés, de ahogy Karácsony Gergely főpolgármester is leírta mai posztjában, a járványhelyzethez mérten kockázatos mértékű zsúfoltság több járaton még ma hajnalban és reggel is újra előfordult, mely a járványhelyzetben igen veszélyes és nem tartható" - ezzel indokolta Vitézy, hogy miért írt levelet Varga Ivettnek, a BKK vezérigazgatójának.

Bejegyzésében közzétette az írást: a szakember hatpontos javaslatcsomagot ajánlott a főváros vezetésének figyelmébe.

  1. Rendkívüli menetrend: "Rendkívüli, a kijárási korlátozások idején kialakult utazási szokásokhoz igazodó, az egészségügyben, kiskereskedelemben, ipari üzemekben, logisztikában, rendfenntartásban, házhozszállításban, közszolgáltatások működésében dolgozók igényeit kiszolgáló új rendkívüli menetrend bevezetése javasolt haladéktalanul."
  2. Munkanapi tanszüneti járatsűrűség szerinti menetrendre van szükség: "Az új menetrendet az elmúlt két napban kritikus hajnali műszakváltások és a reggeli csúcsidőszak idején a munkanapi tanszüneti járatsűrűség szerint javaslom elkészíteni, sűrítve minden fontos járatot és ezáltal újra beindítva a csak munkanapi járatokat, így többek között az Újhegyi lakótelepet kiszolgáló 85E, a nagytétényi 101B, a Bajcsy-kórházat Rákosmentével összekötő 195-ös, a pestimrei 282E és 284E, a kőbányai gyárakat kiszolgáló 217E járatokat. Az M3-as metrópótló munkanapi tanszüneti közlekedési rendje is helyreállítandó. Napközben és este lehet továbbra is a szombati járatsűrűségre épülő rendkívüli menetrend."
  3. A hétvégi járatok hosszabbítása felesleges munkanapokon: "Az amúgy csak hétvégén közlekedő járatok, mint a City-troli járatása vagy a 212-es busz Normafáig hosszabbítása felesleges munkanapokon."
  4. A főváros írja elő járműtípusonként az utasszámot: "Minden járműtípusra irányadó maximális utasszámokat kell közzétenni, melyek az eddigi négyzetméterenkénti 4 fő helyett a két négyzetméterenként 1 fő elvén készülnek és minden második ülés szabadon hagyásával számolnak. Az utasok figyelmét erre felhívó jelzések kihelyezése is javasolt, melyre számos nemzetközi példa van, lásd a levelemhez csatolt képeket. Ez alapján néhány járaton szükséges lehet a szóló helyett csuklós buszok közlekedtetésére."
  5. Online, zsúfoltsági bejelentő oldal: "Az utasok számára online bejelentő oldalt javasolt létrehozni, ahol jelezhetik, ha nem érzik magukat biztonságban bármely járat zsúfoltsága miatt - látszik a kommentekből, hogy a jelen helyzetben is munkába járó utasok igénylik ezt az odafigyelést."
  6. Az utasforgalom alakulásának folyamatos nyomonkövetése: "Az automatikus utasszámláló berendezések és a járművezetők részéről folyamatos adatgyűjtés szükséges, és az utasoktól beérkező jelzésekkel együtt ezt elemezni kell, a FUTÁR segítségével azonnali beavatkozásokkal, ott, ahol a fenti menetrendi változtatások után is esetleg átlépné a határértékeket a járatok kihasználtsága. Az utasforgalom alakulásának folyamatos nyomonkövetése elengedhetetlen, hisz nem tudhatjuk, a járványhelyzet változásával, a kijárási korlátozásokhoz igazodó új szokásokkal pontosan miként változik az igénybevétel a következő időszakban - még akkor is, ha aki csak teheti, betartja a szabályokat és otthon marad."

Vitézy azt kéri a BKK vezérkarától, fontolják meg javaslatait "az utasok védelme és az elmúlt napokban tapasztalt zsúfoltság elkerülése érdekében." Végül köszönetet mondott a BKK és szolgáltatói, a BKV és a VT Arriva munkavállalóinak a közösségi közlekedés működtetésében való helytállásáért.

Ahogy beszámoltunk róla, reggel Karácsony Gergely főpolgármester egy Facebook-poszttal próbálta magát menteni a budapesti tömegközlekedéssel kapcsolatban kialakult helyzet miatt, azonban ez csak olaj volt a tűzre.