Gyalázatos stílusban beszélt Magyarországról Donald Tusk

ARATÓ Gergely; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án.
Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra került Orbán Viktor miniszterelnök levele, írja a Magyar Nemzet, amelyben arra sürgeti az Európai Néppárt tagpártjainak vezetőit, hogy a pártcsalád a válságidőben valóban a vírus jelentette veszélyre összpontosítson. A március 27-i keltezésű dokumentum létéről a Financial Times számolt be német kormányzati forrásokra hivatkozva, ugyanis Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök is megkapta a levelet. Donald Tusk tegnap arról beszélt, hogy néhány politikus és néhány társadalom úgy viselkedik, mint egy vírus. A szövegkörnyezetből az derül ki, hogy Orbán Viktorra, Donald Trumpra, Kaczynskire és úgy általában a britekre gondolt. Társadalmon nyilvánvalóan a magyar társadalmat is értette.  
Vágólapra másolva!

– Ezekben a nehéz időkben a szokásosnál is nagyobb jelentőséggel bír, hogy egységesek maradjunk és támogassuk a másikat – írja a miniszterelnök, majd hozzáteszi: aggasztó, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke belpolitikai játszmákra használja a pártcsaládot. – Az elnöknek még békeidőben sem szabadna a személyes belpolitikai érdekeit szem előtt tartania, nemhogy egy válsághelyzetben – írja Orbán Viktor, azt is hangoztatva: Tusk a liberális és baloldali retorikának is aláveti magát, amikor megalapozatlan vádakkal illeti a tagpártok demokráciához való viszonyát. – Miután Európa leküzdi a világjárványt, alkalmunk nyílik rá, hogy levonjunk a következtetéseket és értékeljük a különböző megoldásokat – érvel a kormányfő a levélben. Azt is a néppártiak figyelmébe ajánlja: „Ez nem játék. Minden tagállamban a polgárok élete forog kockán."

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámol a mai számában, Donald Tusk tegnap – feltehetőleg már a levél következményeként – ismét a Fidesz néppártból való kizárásával fenyegetett. – Nincs meg a többsége továbbra sem egy ilyen döntéshez – mondta a Magyar Nemzetnek a néppárt egyik neve elhallgatását kérő olasz illetékese, aki szintén azzal érvelt: Tusk a világjárvány közepette meglehetősen kockázatos politikai játékba kezdett. – Nem mindenki veszi jó néven, hogy épp most mutogat a magyarokat benntartani akaró pártokra. Van más dolgunk is – mondta forrásunk, épp saját bajban lévő országára, Olaszországra utalva. A Magyar Nemzet azt is megírta, hogy Tusk tegnap a néppárti tagoknak küldött levelében szorgalmazta, hogy a válság lecsengése után a Fidesz mellett álló tagpártok mérlegeljék az álláspontjukat.

Tusk egyébként egy lengyel politikussal közös videót is készített, tulajdonképpen a lengyel néppárt számára. (Lengyelországban Kaczynski nemzeti jobboldali pártja kormányoz, nem a helyi néppárt.) Itt arról beszél, hogy "néhány politikus és néhány társadalom úgy viselkedik, mint egy vírus". Mivel folytatva a gondolatot, azonnal a brexitet, Orbán Viktort, Donald Trumpot és Kaczynskit bírálja Donald Tusk, egyértelműen a magyar társadalomról is úgy beszélt, mint egy vírusról.