Meghátrált a BKK: visszaáll a tanítási szüneti menetrend

koronavírus, járvány, vírus, Budapest, távolságtartás, közlekedés, tömegközlekedés, Széll Kálmán tér, menetrend
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok tiltakozásainak hatására megváltoztatta korábbi hibás döntését a Budapesti Közlekedési Központ, és hétfőtől visszaáll a tanítási szünet alatti menetrend. Korábban a Fidesz és Vitézy Dávid is tiltakozott az ellen, hogy a BKK hétvégi menetrendet vezetett be a mostani járványhelyzetben. Mindez pedig oda vezetett, hogy tömegek álltak a budapesti megállókban, így növelve a megfertőződés veszélyét. 
Vágólapra másolva!

Április 6-tól, hétfőtől újra a tanszüneti menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok Budapesten - közölte a BKK. A tanítási szünetben érvényes menetrend – amely mindössze 10 százalékkal marad el a máskor megszokott kapacitástól – a hajnali, kora reggeli, reggeli időszakban, valamint a délutáni csúcsidőben is a mainál lényegesen sűrűbb járatindulást jelent.

Visszakozott a tiltakozások hatására a BKK, hétfőtől ismételten tanszüneti menetrend lesz Fotó: Hirling Bálint - Origo

Visszakozott a BKK

A BKK új, szombati menetrenden alapuló közlekedési rendjének bevezetése óta eltelt két napban sok tízezer utas háborodott fel, véleményüket pedig a BKK Facebook-oldalán is közzétették. A BKK azt írja, ezeket az észrevételeket leginkább a reggeli járatindulások gyakoriságával kapcsolatban kapta, állításuk szerint ezeket a reakciókat egyenként kivizsgálták.

"Munkatársaik számos meghatározó fővárosi helyszínen személyes jelenléttel, továbbá a forgalomirányító központban 400 közterületi kamerán keresztül 0-24 óráig figyelik a járatok telítettségét, emellett a járművezetők is jelzik, amennyiben egy-egy vonalon nagyobb kihasználtságot látnak.

- jelentette ki Varga Ivett. A BKK vezérigazgatója hozzátette: „A biztonságos távolság betartásához az utasok közreműködésére is szükség van: kérjük, hogy a járművek belsejét egyenletesen használják ki, és segítsék egymást a leszállásban is."

A tanszüneti menetrend újbóli bevezetését a BKK április 6-tól, hétfőtől tudja biztosítani a szükséges járművezetői beosztások időigénye miatt. Április 3-án, pénteken azonban a mai, április 2-i tapasztalatok alapján – a szerdai 16 járaton felül – számos újabb vonalon vezettek be kapacitásnövelést: a kora reggeli, reggeli órákban sűrűbben jár majd a 3-as, a 4-es és a 6-os villamos, az M3-as metrópótló busz, a 23-as buszcsalád járatai, az 5-ös, a 9-es, a 31-es, a 45-ös, a 66-os, a 85-ös, a 99-es, a 133E, a 159-es, a 196-os busz. A 104-es járat vonalán a rövidebb buszok helyett csuklós járművek közlekednek majd, ezzel segítve, hogy távolabb állhassanak egymástól az emberek - írják közleményükben.

Fidesz: A főpolgármester emberéletekkel játszik

Időközben Láng Zsolt arról beszélt, hogy

A megható közösségimédia-szerepléseitől nem lesz ingyenes a parkolás Budapesten, és a korábbi utasítására hétvégi üzemrendre átállított BKV-járatok sem indulnak megfelelő sűrűséggel.

Karácsony Gergely főpolgármester emberéletekkel játszik – jelentette ki a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Követeljük, hogy a PR-célú médiaszereplések helyett megfontolt szakmai döntéseket hozzon a budapestiek érdekében! Erre kapott felhatalmazást a választáson – húzta alá a Fidesz politikusa.

Hatpontos javaslata volt Vitézynek

Mint arról korábban beszámoltunk, mivel a BKK járatainak többsége egyelőre továbbra is a szombati menetrend szerint közlekedik, ezért Vitézy Dávid levelet írt Varga Ivettnek a budapesti tömegközlekedési cég vezérigazgatójának. A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója szerint a jelenlegi állapot járványhelyzetben "igen veszélyes és nem tartható", ezért hatpontos javaslatcsomagot fogalmazott meg.