Karácsony Gergely elismerte, hogy még mindig nem tudta megoldani a BKK problémáit

Vágólapra másolva!
Csütörtöki Facebook-posztjában arról panaszkodott Karácsony Gergely, hogy a fővárosnak továbbra sincs megoldása a BKK járatszámai körül kialakult problémára.  A BKK mindenféle szakmai megfontolás nélkül, váratlanul úgy döntött, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva szombati menetrendet vezet be szerdán. Tömegek álltak a megállóban emiatt, a felháborodás miatt pedig később sűrítést jelentettek be, de még mindig nincs tartós megoldás, kevés és ritka a reggeli járat.
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely kabinetfőnökével személyesen tesztelte az utasforgalom alakulását a BKK azon járatain, amelyekről korábban túltelítettséget jeleztek.

Nem tudta megoldani a problémát

Mint ismert, a BKK mindenféle szakmai megfontolás nélkül, váratlanul úgy döntött, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva szombati menetrendet vezet be. A döntés ellen Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár és a Fidesz is tiltakozott. A lépés következtében ugyanis szerda reggel

tömegek várakoztak a megállókban, a járatok pedig túlzsúfoltak voltak,

ami a fertőzésveszély miatt különösen problémás. Úgy tűnt, sikerült a BKK-t jobb belátásra bírni, hiszen még aznap elnézést kértek a hibáért, és megígérték, sűrítik a járataikat. Csakhogy Karácsony mai posztja másra enged következtetni: ugyan - a budapesti vállalat nevében is - elnézést kért a "kényelmetlenségért", soraiból azt lehet kivenni, hogy nem állítja vissza a korábbi menetrendet, hanem helyette - a neki megküldött jelentések alapján - "rugalmasan kezelné a járatsűrűséget". "A járatsűrűséget rugalmasan kell kezelni, az utasszámokhoz, és nem korábbi sztenderdekhez kell igazítani" - írta a főpolgármester, aki ezzel

beismerte, hogy továbbra sem tudott megbirkózni a problémával.

Soraiból ugyanis az derül ki, hogy a fővárosnak még nincs válasza a kihívásra, csupán tervezés alatt áll a stratégia.

Karácsony Gergely Forrás: Facebook

Tiltakozási hullám

A kialakult helyzettel kapcsolatban Vitézy Dávid tegnap azt írta, sok tízezer ember háborodott fel szerda reggel, amikor szembesült azzal, hogy a BKK mostantól a szombati menetrend szerint közlekedteti a járatait. "Amióta bejelentették, világos volt, hogy itt valami nem stimmel: egy rendkívüli járványhelyzeti munkanapi menetrend helyett, talán lustaságból, talán nemtörődömségből, de egyszerűen megpróbálták a szombati menetrendeket ráhúzni a mostani helyzetre" - hangsúlyozta, hozzátéve, pont azok maradtak a buszokon és azok járnak dolgozni, akik műszakos munkarendben dolgoznak, azaz ebben a helyzetben is helytállnak az emberekért a kórházakban, áruházakban, üzemekben.

Fürjes Balázs a Twitter-oldalán reagált a főváros lépésére. "Megkértük Karácsony Gergelyt, intézkedjen, ne szombati menetrenddel közlekedjenek a budapesti tömegközlekedési járatok" - írta.

A Fidesz pedig arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy azonnal vonja vissza elhibázott döntését, és vezessen be több járatot, hogy az utasok tudják tartani a biztonságos távolságot.

A főváros a tiltakozást érzékelve meghátrált: a BKK végül úgy döntött, hogy április 2-től több vonalon gyakoribb járatindulást biztosít. A járatsűrítés célja, hogy egyetlen vonalon se legyen nagyobb a járművek kihasználtsága a nemzetközi gyakorlatban is alkalmazott 30 százaléknál, azaz az utasok tartani tudják a megfelelő távolságot egymástól. - közölte a budapesti cég.

A főpolgármester soraiból viszont az következik, hogy továbbra sincs végleges megoldás a problémára.