Miközben Magyarország az élen jár a járvány elleni védekezésben, Brüsszel az ország ellen fordult

koronavírus korona vírus betegség fertőzés járvány Budapest
bevásárlás nyugdíjas maszk
Vágólapra másolva!
Donald Tusk, az Európai Néppárt vezetője ezekben a vészterhes időkben is támadja ellenfeleit Washingtontól Budapestig, a magyar embereket pedig alig félreérthető módon egy vírushoz hasonlította. Közben Brüsszelben az Európai Parlamentből elindítanának egy újabb boszorkányüldözést hazánkkal szemben, a 7-es cikk szerinti eljárást. Mint ismert: Brüsszel elkésett a védekezéssel, több mint egy hónapig bagatellizálták a járványt, Magyarország viszont elsők között értette meg, hogy mit jelent a koronavírus. A saját hibájukról abszurd eszközökkel próbálja az Európai Unió elvonni a figyelmet, és éppen a védekezésben élen járó országot támadják. A csütörtök esti adatok szerint a világon már 1 millió fertőzött van, ami jó hír, hogy ötödük már meggyógyult. Magyarországon az elmúlt nap egy beteg halt meg. Napi összefoglalónk.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök arra kéri az Európai Néppárt tagpártjainak vezetőit nyilvánosságra került levelében, hogy válságidőben mindenki a vírus jelentette veszélyre összpontosítson.

– írta a kormányfő, illetve hozzátette: aggasztó, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke belpolitikai játszmákra használja a pártcsaládot.

Az elnöknek még békeidőben sem szabadna a személyes belpolitikai érdekeit szem előtt tartania, nemhogy egy válsághelyzetben

– írja Orbán Viktor.

Brüsszel elismerte, hogy hibáztak a járvány kezelésében

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elismerte, hogy az új koronavírus-fertőzés olaszországi kezdetekor az unió káros magatartást követett, és nem ismerte fel, hogy csakis egységesen lehet leküzdeni a járványt. Itáliában a csütörtök esti adatok szerint 13 915 ember halt meg a betegségben.

Tusk a liberális és baloldali retorikának is aláveti magát, amikor megalapozatlan vádakkal illeti a tagpártok demokráciához való viszonyát. Miután Európa leküzdi a világjárványt, alkalmunk nyílik rá, hogy levonjunk a következtetéseket és értékeljük a különböző megoldásokat – érvel a kormányfő a levélben. Azt is a néppártiak figyelmébe ajánlja:

Vélhetően a levél elolvasása után Donald Tusk már ismét a Fidesz kizárásával fenyegetett, ugyanakkor ehhez a Magyar Nemzet néppárti forrásai szerint továbbra sincs meg a többsége.

Donald Tusk Forrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

- mondták a lapnak. Az Európai Néppárt vezetője egy videót is készített, amiben elég félreérthetetlenül gyalázta politikai ellenfeleit. Azt mondta, hogy "néhány politikus és néhány társadalom úgy viselkedik, mint egy vírus". A gondolatot folytatva azonnal

a brexitet, Orbán Viktort, Donald Trumpot és Kaczynskit bírálja Donald Tusk, egyértelműen a magyar társadalomról is úgy beszélt, mint egy vírusról.

A magyar miniszterelnök mellett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke is nyílt levélben üzent az Európai Néppárt elnökének, melyben kiemelte, a politikai megosztottságot egy járvány idején háttérbe kell szorítani.

Az Európai Unió késlekedő járványpolitikája ellenére (vagy inkább éppen emiatt) a védekezésben élen járó Magyarországgal kezdett foglalkozni, és összeült az Európai Parlament Elnökök értekezlete nevű formációja, ami a frakcióvezetőkből és az EP elnökéből, David Sassoliból áll. Utóbbit pedig felhatalmazták, hogy szorgalmazza az Európai Bizottságnál, hogy vizsgálja meg a magyar koronavírus-törvény összeférhetőségét az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkével, és amennyiben szükséges, saját hatáskörében indítsa meg a 7. cikk szerinti, úgynevezett jogállamisági eljárást.

Forrásaink szerint a levelet még nem küldte el David Sassoli elnök, ám ez csak idő kérdése: azt a liberális, a szociáldemokrata, a zöld és a szélsőbaloldali frakció is támogatta.

Donald Tusk méltatlanná vált a néppárti elnökséghez

A Századvég azt írja friss elemzésében, hogy az Európai Néppárt elnökének azon szavai, amelyek nem átallanak politikai szövetségeseket egy halálos fertőzéshez hasonlítani, mindez pedig összeegyeztethetetlen a Néppárt politikai krédójával, emiatt pedig Donald Tusk méltatlanná vált pozíciójára.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár meghökkentőnek nevezte, hogy miközben Nyugat-Európáról és Dél-Európa néhány országáról egészen döbbenetes képek érkeznek a vírus pusztításának következményeiről, illetve arról, hogy milyen mulasztásokat követtek el az ottani kormányok és szervek, Magyarországot ismét sikerült "megtalálni".

Nemcsak kritizálják Magyarországot a koronavírus elleni törvény miatt, hanem politikai boszorkányüldözés és összehangolt sajtólejárató kampány zajlik - mondta az államtitkár videóüzenetében.

A magyar kormány továbbra is a járványra összpontosít

Az Operatív Törzs csütörtökön ismét sajtótájékoztatót tartott a magyarországi járványhelyzetről. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az egész ország területén egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma. Ezúttal is azt javasolta, hogy

Azt is hozzátette, hogy akinek van saját autója, azzal járjon munkába és haza egyaránt. Hogyha ő még utasokat is szállít, azok helyezkedjenek el a hátsó ülésen, és természetesen csak egészséges ember menjen munkába. Ezenkívül felhívta a figyelmet, hogy nemcsak hasznos és praktikus, de egészséges dolog is akár kerékpárral munkába járni.

Az elmúlt 24 órában 585-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon, egy ember meghalt. Az elhunyt szív- és érrendszeri betegségben, anyagcsere-betegségben szenvedett. Vele 21-re emelkedett az elhunytak száma, emellett viszont már 42 embernek sikerült felépülnie a fertőzésből.

Müller Cecília utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy a gyógyult koronavírusos betegek terápiáját a szakmai kollégium kézikönyve tárgyalja. Illetve, a genetikának is nagy szerepe van a betegség lefolyásában.

Lakatos Tibor rendőrezredes arról számolt be, hogy több olyan személy is van, akik visszatérően megszegik a kijárási korlátozás szabályait, velük szemben helyszíni bírságot és feljelentést kellett alkalmaznia a hatóságoknak. A kijárási korlátozások ellenőrzése során a rendőrség 187 esetben figyelmeztetést alkalmazott, több mint 70 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 162 esetben pedig feljelentést is tettek - mondta.

Sokszor előfordul, hogy fiatalok gyülekeznek közterületeken. Ezeket a közterületi tartózkodásokat azonban minimálisra kellene csökkenteni - tette hozzá.

Forrás: Koncz Márton - Origo

Azt is elmondta, hogy a börtönökben már a járvány kezdete óta meghozták a szükséges rendkívüli intézkedéseket, és ez idáig nem volt egy megbetegedés sem. A büntetés-végrehajtási intézmények is részt vesznek a maszkok gyártásában, és növelik a kapacitást.

Orbán Viktor a kutatócsoportok vezetőivel egyeztetett a hazai gyógyszergyártásról

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott koronavírus-kutatócsoportok munkájáról tájékozódott csütörtökön videokonferencia keretében Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László miniszter; a megbeszélésen a kormányfő a hazai gyógyszergyártás és -raktározás fejlesztésének szükségességéről beszélt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A munkacsoportok vezetői ismertették kutatásaik eddigi eredményeit, valamint tájékoztatást adtak a közeljövőben várható lépésekről, eredményekről. Orbán Viktor elmondta: a járvány hosszú lesz, a java most következik. Vakcina nincs, sokáig nem is lesz. Aláhúzta: szükségünk van minden lehetséges gyógyszerre, ami enyhíti a betegség tüneteit. Magyarországon több gyógyszer tesztelése is zajlik, és vannak olyan gyógyszerek, melyeket gyártani is tudunk - tette hozzá a miniszterelnök. A feladat, hogy a következő hetekben elegendő mennyiségű gyógyszert halmozzunk fel - mondta.

Több mint 1 millió fertőzött és 200 ezer gyógyult

Világszerte a fertőzöttek száma csütörtök estére átlépte az 1 milliót, a betegségben 51 558-an vesztették életüket.

A járvány európai színterén legsúlyosabban érintett Olaszországban a járványgörbe napok óta stabil adatokat mutat jelentős csökkenés nélkül,

az új koronavírus áldozatainak száma csütörtökön elérte a 13 915-öt.

Az elmúlt 24 órában 760 beteg halt meg az előző napi 727-hez képest és az ezt megelőző 837 után. A diagnosztizált fertőzöttek száma az elmúlt napban 2477 volt. A fertőzöttek száma a szerdai 2937-ről így valamelyest csökkent ugyan, de magasabb volt a kedden jelzett 2107-nél.

Franciaországban két hír miatt aggódnak sokan, természetesen más-más okokból: egyrészt közel 900 nagyon idős ember halt meg a francia idősotthonokban, ez drámaian magas szám. Másrészt a rossz börtönviszonyok miatt járványtól félnek, ezért 7 ezer rabot idő előtt kiengednek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök április 30-ig meghosszabbította a kényszerszabadságot az országban, de nem zárta ki, hogy a helyzet javulása esetén le lehet rövidíteni ezt az időszakot. Az orosz járványhelyzetről csütörtök délelőtt közölt összesítés szerint az igazolt fertőzöttek száma egy nap alatt 771 fővel nőtt, és elérte a 3548-at.

A fertőzöttek közül 2475-öt Moszkvában szűrtek ki. A gyógyultak száma 235, a halottaké 30.
Az ország régióinak több mint kétharmadában kijárási korlátozásokat vezettek be, sőt több terület, köztük stratégiai fontosságú üzemeknek otthont adó város lezárta, vagy hamarosan le fogja zárni határait a magáncélú személyforgalom elől.

Rendőrök járőröznek az elnéptelenedett moszkvai Vörös tér 2020. március 31-én Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

Az Egyesült Államokban elhalasztják a demokraták elnökjelölt-állító konvencióját is,

amit az eredeti július közepi időpontról az augusztus 17-i hétre tettek át. Ezen a konferencián döntenek a Demokrata Párt elnökjelöltjéről. Jelenleg Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke a legesélyesebb jelölt, bár a versenyből még nem szállt ki vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor, de lényegében semmi esélye.

A republikánusok elnökjelölő konvenciójának augusztusi időpontját nem változtatták meg, augusztus 24. és 27. között, az észak-karolinai Charlotte városában tartják a gyűlést. Az országban a csütörtöki esti állapotok szerint 235 747 igazolt fertőzött van, 5624-en haltak és 10 324-en gyógyultak meg.

A járvány amerikai gócpontjában, New York államban egy nap alatt csaknem 9000-rel emelkedett a vírusfertőzéssel diagnosztizáltak száma, így 83 712 fertőzöttet tartottak számon. A halálos áldozatok száma is emelkedett az államban, meghaladta az 1900-at.

  • Németországban megközelítette az ezret a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzöttek száma is (több mint 80 ezer) emelkedik, de viszonylag lassú ütemben.
  • Hollandiában valamivel több, mint ezerrel nőtt a fertőzések száma 24 óra leforgása alatt. Jelenleg összesen 1147 ember részesül intenzív ápolásban, a férőhelyek száma rohamosan fogyatkozik.
  • Ausztriában a fertőzöttek számának növekedési mértéke a kezdeti 35-40 százalékról naponta átlagosan 5,66 százalékra csökkent, csütörtökön a számuk még így is 10 967 volt, a betegségbe 158-an haltak bele.
  • Szlovákiában csütörtökre elérte a 426-ot a regisztrált fertőzöttek száma, növelni kell a szálláskapacitásokat a külföldről hazatérők számára. Mintegy 3600-an várnak külföldön.
  • A székelyföldi Hargita megyében is megjelent a koronavírus, egy Franciaországból visszatért embernél mutatták ki csütörtökön. Romániában a regisztrált koronavírus-fertőzöttek több mint 13 százaléka egészségügyi alkalmazott, a halálos áldozatok száma 94, az igazolt fertőzötteké 2738.
  • A szlovén parlament csütörtök este megszavazta a kormány gazdaságélénkítő csomagját a koronavírus okozta nehézségek ellensúlyozására. Az országban a csütörtöki hivatalos közlés szerint egy nap alatt 56 esettel, 897-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig 16-an haltak meg a járvány következtében.
  • Horvátországban az utolsó közlések szerint egy nap alatt 48-cal, összesen 1011-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig hét halálos áldozata van a járványnak.
  • Ukrajnában mostanáig igazoltan 804-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük húszan haltak bele a betegségbe. A meghalt emberek közül 15 nő és 5 férfi, nagy többségük idős ember. A fővárosban, Kijevben - ahol magasan a legtöbb a fertőzöttek száma az országban, 160 fő - csütörtökön jelentették az első halálos áldozatot, egy 70 éves férfit.
  • Karantén alá vontak két hétre a görög hatóságok egy Athéntól északra fekvő menekülttábort, mert a hét elején az onnan kórházba szülni vitt nőnél a szülés után elvégzett szűrés során kimutatták a SARS-CoV-2-vírust. Ezt követően a Ritszona menekülttábor további 20 lakójának tesztje is pozitív lett. Görögországban eddig 1544 igazolt eset van, 53-an haltak meg, 61-en épültek fel.
  • Stockholmi idősotthonokban mintegy 250 ember fertőződött meg az új koronavírussal, közülük sokan más betegségekben is szenvednek, eddig ötvenen haltak meg. A járványt rosszul kezelő, kevés biztonsági intézkedést elrendelő baloldali svéd kormány tájékoztatása szerint eddig 282-en haltak meg koronavírusban.

Már minden török tartományban jelen van az új koronavírus, meghaladja a 15 ezret a fertőzöttek száma, a haláleseteké 277. Továbbra is Iránban a legrosszabb a helyzet a Közel-Keleten, a halálesetek száma 3136-ra nőtt, a fertőzötteké meghaladta az 50 ezret.

Izraelben, ahol a fertőzöttek száma meghaladta a hatezret, fertőzött lett az egészségügyi miniszter is.

Az afrikai járványügyi központ adatai szerint csütörtökön a kontinensen több mint 6213 regisztrált fertőzöttről tudnak, a betegségbe, amely immár 49 afrikai országban van jelen, 221-en haltak bele.

Kínában tovább csökkent a napi új fertőzések száma, de sokan a járvány második hullámától tartanak,

ezért több helyen újabb korlátozásokat léptettek életbe. Az ázsiai országban a hivatalos adatok szerint eddig 81 589 esetet regisztráltak, 3318 haltak meg, és 76 408-an gyógyultak meg.

Délkelet-Ázsiában Malajziában a legtöbb a fertőzött (2908 fő), 45 ember halálát okozta a vírus, az ország szigorú óvintézkedéseket hozott a fertőzés terjedésének megakadályozására. A Fülöp-szigeteken, ahol 2311 fertőzöttet tartanak számon, az elnök, Rodrigo Duterte agyonlövéssel fenyegette meg a járvány miatti korlátozások megszegőit szerda éjjeli tévébeszédében.