Varga Judit kemény üzenetet küldött a luxemburgi külügyminiszternek

2020.04.01. 15:48

Javaslom külügyminiszter úrnak, hogy tanulmányozza a Magyar Országgyűlés által elfogadott jogszabályt, mert az ördög, mint oly sokszor, itt is a részletekben rejlik. Ahogy az mindenki számára világos, a Magyar Országgyűlésnek nagyobb hatásköre van a védekezésről szóló jogszabály visszavonása kapcsán, mint a legtöbb uniós tagállam parlamentjének - így reagált közösségi oldalán Varga Judit Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter azon nyilatkozatára, miszerint ki kell zárni a magyar kormányt az európai uniós döntésekből. 

A luxemburgi külügyminiszter jobban tenné, ha elolvasná az uniós szerződéseket és a koronavírus-törvényt, mielőtt ismételten luftot rúg- közölte Varga Judit igazságügyi miniszter. A köztudottan Orbán-fóbiás Jean Asselborn szocialista luxemburgi külügyminiszter szerdán azt találta nyilatkozni a Die Weltnek, hogy Magyarországot ki kell zárni az európai uniós döntéshozatalból, mert a hétfőn elfogadott törvény alapján határozatlan ideig nem lesz országgyűlési kontroll a kormányzat felett - írta közösségi oldalán Varga Judit.

Javaslom külügyminiszter úrnak, hogy tanulmányozza a Magyar Országgyűlés által elfogadott jogszabályt, mert az ördög, mint oly sokszor, itt is a részletekben rejlik. Ahogy az mindenki számára világos, a Magyar Országgyűlésnek nagyobb hatásköre van a védekezésről szóló jogszabály visszavonása kapcsán, mint a legtöbb uniós tagállam parlamentjének. Illetve az is egyértelmű az uniós szerződésekből, hogy egy tagállam jogait az uniós döntéshozatal során nem lehet csak úgy felfüggeszteni a politikai bulvár kategóriájába tartozó nyilatkozatok alapján - tette hozzá.

Varga Judit: Javasoljuk, hogy a luxemburgi kormány is igyekezzen a járvány elleni védekezésre koncentrálniFotó: Csudai Sándor - Origo

Asselborn problémája természetesen nem a koronavírus-törvény, hanem az Orbán-kormány mögött álló kétharmados parlamenti felhatalmazás. Érthetően savanyú a szőlő. Javasoljuk, hogy a luxemburgi kormány is igyekezzen a járvány elleni védekezésre koncentrálni és a luxemburgi emberek egészségével foglalkozni - más ország védekezésének gyengítése helyett - és így talán egyszer ők is elnyerhetik a széles társadalmi felhatalmazást politikájukhoz - zárta bejegyzését Varga Judit.