Süssünk süteményeket otthon! – Így készül a sajtos stangli

sajtos stangli
Vágólapra másolva!
Maradj otthon, ez most a legfontosabb tanács mindenkinek. Sok más elfoglaltság mellett a folyamatos otthoni létet azzal is hasznossá lehet tenni, hogyha sütögetünk - például süteményeket. A Magyar Konyha áprilisi száma Süteménykönyv melléklettel jelent meg. Innét vettük a sajtos stangli receptjét.
Vágólapra másolva!

Érdekes a Süteménykönyvből a sajtos stangli, amely Kovács Tibor „Pepe' receptje alapján készül.

Hajtogatott és sós sütemények

Sajtos stangli
Kovács Tibor „Pepe" receptje

Szintén élesztős, hajtogatott tésztából készülnek a Zalaco sajtos minirúdjai, amelyeket készíthetünk kisebb és nagyobb sajtos stangliként is. Kezdőknek is bátran ajánljuk, könnyen követhető, egyszerű recept.

Forrás: Magyar Konyha

Hozzávalók:

540 g liszt + 60 g liszt
a tészta hajtogatásához
280 g tej
10 g cukor
60 g vaj + 240 g vaj
a hajtogatáshoz
60 g sajt
15 g só
30 g élesztő
1 db tojás

Sajtos stangli Forrás: Magyar Konyha

Elkészítése:
240 g vajat összekeverünk 60 g liszttel úgy, hogy állagra kenhető maradjon, majd hűvös helyre tesszük.
A tésztához a lisztet, tejet, cukrot, 60 g vajat és 15 g sót összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk – úgy, hogy a liszttel összekevert vajat a kinyújtott tésztába be tudjuk burkolni. Ezután a tésztát ujjnyi vastag téglalap alakzatra nyújtjuk, majd a következőképpen hajtogatjuk: a tészta 1/3-át 2/3 részig visszahajtjuk, és a maradék tésztarészt ráhajtjuk a tetejére. Így kapunk 3 réteg tésztát, ez a szimpla hajtás. A behajtogatott tésztát 15-20 percre hűtőbe tesszük. Hűtés után az előző hajtogatási műveletet megismételjük, és újra hűtjük kb. 15 percig.
A tésztát ezután ujjnyi vastagra kinyújtjuk, derelyevágóval hosszúkás rudakká vágjuk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk. Bekenjük tojássárgájával, és megszórjuk reszelt sajttal. Ezután kelesztjük, kb. a tészta vastagságának kétszereséig. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, és a rudakat 12–15 perc alatt készre sütjük.