Süssünk süteményeket otthon! – Így készül a pozsonyi kifli

Pozsonyi kifli
Vágólapra másolva!
Maradj otthon, ez most a legfontosabb tanács mindenkinek. Sok más elfoglaltság mellett a folyamatos otthoni létet azzal is hasznossá lehet tenni, hogyha sütögetünk - például süteményeket. A Magyar Konyha áprilisi száma Süteménykönyv melléklettel jelent meg. Innét vettük a pozsonyi kiflit.
Vágólapra másolva!

Érdekes recept a Süteményeskönyvből a pozsonyi kifli.

Ünnepi sütemények

Pozsonyi kifli

Palugyay Jakab vendéglős és borkereskedő volt, akit „pozsonyi Gundelnek" neveztek, és olyan kitűnő konyhát vitt, hogy az országgyűlési képviselők naponta látogatták. Kossuth Lajosnak például a pozsonyi kifli mandulás változata ízlett a legjobban. Hogy a kitűnő üzleti szimattal rendelkező Palugyay ekkor keresztelte át a pozsonyi kiflit Kossuth-kiflire, vagy már korábban, fogós kérdés és egy másik történet. Mákos vagy diós „hajtvány"-ról, pozsonyi patkóról beszéltek. Még Czifray István is csak a „Posonyi finom mákos kalátsot" ismerteti. A két világháború közötti időszak egyik legjobb gyűjteményében, Az Ínyesmester szakácskönyvében is szinonimaként szerepel a kifli és a bejgli: „A diós és mákos patkó, melyet pestiesen bájglinak vagy pejglinek is neveznek, mindig karácsonykor éri el aktualitásának tetőpontját." Az igazi, rúd alakú bejgli receptjét pedig nem találjuk sehol az 1940-es évekig.

Forrás: Magyar Konyha

Hozzávalók a máktöltelékhez:
140 g cukor
150 g tej
1 tk méz
230 g darált mák
1 db citrom héja
2 g só
kevés vanília

Elkészítése:
A cukrot, tejet, mézet, sót, citromhéjat és a vaníliát felforraljuk, majd egy perc forrás után hozzáadjuk a darált mákot. Simára keverjük, sűrű, ragacsos masszát kell kapnunk. Ekkor tehetünk hozzá mazsolát, birsalmasajtot, de a legjobban az apróra vágott kandírozott narancshéj illik hozzá. Teljesen kihűtjük, lemérjük és két egyenlő részre osztjuk. Fólia között téglalap alakúra nyújtjuk, így könnyen fagyasztható és könnyebb is a tésztára tenni.

Hozzávalók a diótöltelékhez:
90 g kristálycukor
100 g tej
1 tk méz
230 g darált dió
1 db narancs héja
2 g só

Elkészítése:
A cukrot, tejet, mézet, narancshéjat és a sót felforraljuk, hozzáadjuk a darált diót, és egy percig kevergetve főzzük. A máktöltelékhez hasonlóan adhatunk hozzá aszalt gyümölcsöket, birsalmasajtot. Hidegen, két egyenlő részre osztva, fólia között nyújtjuk téglalap alakúra, így tesszük félre vagy fagyasztjuk le.

Pozsonyi kifli Forrás: Magyar Konyha

Hozzávalók a tésztához:
300 g liszt
60 g hideg vaj
60 g hideg zsír
2 g só
8 g élesztő
50 g porcukor
1 db tojássárgája
50 g tejszín
60 g tejföl
2-3 db tojás a kenéshez

Elkészítése:
Az élesztőt, tojássárgáját, tejszínt és tejfölt egy kis tálban elkeverjük. A lisztet, a hideg vajat, a zsírt, a porcukrot és a sót egy keverőtálban összemorzsoljuk. Hozzáadjuk az élesztős keveréket és gyors mozdulatokkal tésztát formázunk belőle. A tésztát felhasználás előtt óvatosan, a tenyerünk külső részével egyneműsítjük, vagyis virgoljuk. Addig forgassuk, amíg sima felületet kapunk, de ne melegítsük fel túlságosan. A tésztát a hókiflihez hasonlóan 20-25 grammos gombócokra osztjuk, vékony, ovális formára nyújtjuk és egy púpos teáskanálnyi tölteléket teszünk a közepébe. Feltekerjük, majd a bejglihez hasonlóan megkenjük sárgájával, illetve fehérjével, és 180 °C-os, előmelegített sütőben 12–15 percig sütjük.