Parragh László: A kormány ebben az óriási ködben láthatóan helyes válaszokat ad

2020.04.01. 10:29

A kormány a koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági bizonytalanságban, egyfajta ködben helyes válaszokat ad - vélekedett Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint fontos, hogy az embereknek legyen jövedelme, ezt el tudják költeni. Az MKIK korábban egy négypontos intézkedéscsomagot tett le az asztalra. 

Fontos, hogy az embereknek legyen jövedelme, ezt el tudják költeni, a bérek lehetőleg ne csökkenjenek drasztikusan. Minden, ami ezt a célt szolgálja, az ma egy elvárás – mondta Parragh László a Portfoliónak. Az MKIK elnöke szerint a kormány által várhatóan jövő héten ismertetett intézkedéssorozat egy igazodási pont lehet, egy cölöp, amely hozzájárulhat a helyzet stabilizálódásához, és így a krízis szakasza második fejezetének elindulásához.

Azt is érdemes megjegyezni az MKIK vezetője szerint, hogy a magyar kormány ebben az óriási ködben láthatóan helyes válaszokat ad. A megbetegedések száma sokkal kisebb, mint az előrejelzés volt. A gazdaság visszaesése kisebb, mint vártuk – érzékeltette. Úgy látja, most az a cél, hogy a gazdaság működőképes maradjon. 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a gazdaság működőképességének a fenntartása is nagyon fontosForrás: MTI/Balázs Attila

Ez az MKIK javaslata

Mint arról korábban beszámoltunk, azonnali és középtávú intézkedéseket is tartalmazhat a kormány gazdaságvédelmi terve. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara négy pontban tett javaslatot azonnali lépésekre: Nemzeti Válságkezelési Alap felállítása, munkahelymegtartás biztosítása és a kialakult munkanélküliség azonnali kezelése, életképes hazai vállalkozói kör kiemelt támogatása, valamint szolidaritási, közjót biztosító intézkedések bevezetése.