Süssünk süteményeket otthon! - Így készül az almás pite

Almáspite
Vágólapra másolva!
Maradj otthon, ez most a legfontosabb tanács mindenkinek. Sok más elfoglaltság mellett a folyamatos otthoni létet azzal is hasznossá lehet tenni, hogyha sütögetünk - például süteményeket. A Magyar Konyha áprilisi száma Süteménykönyv melléklettel jelent meg. Innét vettük az almás pite receptjét is.
Vágólapra másolva!

Érdekes recept a Süteményeskönyvből egy almás pite, amelyet Kalla Kálmány receptje alapján lehet elkészíteni.

A Magyar Konyha - Süteménykönyv melléklettel Forrás: Magyar Konyha

Omlós sütemények, piték

Almás pite
Kalla Kálmán receptje

Hozzávalók a tésztához:

300 g liszt
2 db tojás
125 g cukor
125 g puha vaj
15 g sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez:

12 db savanykás alma
1 db citrom leve
150 g cukor
100 g durvára vágott dióbél
1 kk őrölt fahéj
1 db felvert tojás


Elkészítése:


1. A tojásokat a puha vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Amíg elkészítjük a tölteléket, a tésztát hűtőbe tesszük.

2. A meghámozott almákat lereszeljük, majd hozzákeverjük a citrom levét és a cukrot. Rövid ideig pároljuk, amíg az alma kissé összeesik. A tészta felét kinyújtjuk, es kibéleljük a tortaformát. Beletesszük az almát, megszórjuk fahéjjal es dióval. A tészta másik felét is kinyújtjuk, es befedjük vele az almát. Megkenjük tojással, megszurkáljuk, 160 °C-ra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni, ez legalább 1-2 óra, de ha sikerül kivárni, tökéletes szeleteket kapunk.

Almás pite Forrás: Magyar Konyha

Klasszikus

Az egyik legnagyobb klasszikus, szinte mindenki kedvence hidegen, forrón, langyosan, vaníliafagylalttal vagy egy pohár jó hideg tejjel. Az őszi almák ideális alapanyagok egy jó almás pitéhez. Kalla Kálmán hagyományos pitéje gyorsan elkészül, finom sütemény az egész családnak.