Nem nő ugrásszerűen a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, maszk, járókelő, város, belváros,
Vágólapra másolva!
Szerdán 6,7 százalékkal nőtt a koronavírussal azonosított betegek száma Magyarországon. Ilyen alacsony növekedés nem volt, amióta csoportos megbetegedések vannak. Mindez azt jelenti, hogy az eddigi intézkedések beváltak. A kormányzati tájékoztató oldalon mostantól elérhetők a megyei szintű adatok is, illetve a meghalt betegek részleges egészségügyi adatai is. Ebből kiderült, hogy az utóbbi egy napban meghalt betegek idősek és súlyos alapbetegségeik voltak.
Vágólapra másolva!

A kormányzati tájékoztatási oldal adatai szerint eddig 525 fertőzöttet azonosítottak Magyarországon szerdáig, 20 ember halt meg és 40-en már meggyógyultak. A meghalt betegeknek súlyos alapbetegségeik is voltak, átlagéletkoruk 73 év, 12 férfi és 8 nő van közöttük.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban elmondta, hogy noha a fertőzöttek száma napról napra növekszik, de ennek a növekedésnek a mértéke egyenletes. Hozzátette:

Az 525 a keddi 492-höz képest már csak 6,7 százalékos a növekedés, ilyen alacsony nem volt, amióta csoportos megbetegedések vannak.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szerdáig 9679 hatósági házi karantént rendeltek el, és több mint hetvenezer alkalommal ellenőrizték ezek betartását, illetve 322 esetben kellett szabálysértési feljelentést tenniük ezzel kapcsolatban.

Az eddig azonosított 525 fő 25 százaléka tünetmentes, 35 százalékának enyhe tünetei vannak, 17 fő – vagyis az összes beteg 5 százaléka – lélegeztetőgépen van. További 6 százalék pedig egyéb intenzív ellátásra szorul.

A tájékoztató portálon már megyékre lebontva is nyomon lehet követni, hogy hol mennyi fertőzöttet azonosítottak a hatóságok, Müller Cecília szerint bármely településen jelen lehet a vírus, ezért továbbra is mindenkitől az otthon maradást kérik a hatóságok, ugyanis ha betartjuk a kijárási korlátozásokat, akkor elkerülhetjük az ugrásszerű megbetegedéseket.

A tisztifőorvos azt is javasolta, hogy az idős családtagok közelében helyezzünk el kézfertőtlenítőt, és sokkal sűrűbben takarítsunk, a végére hagyva a mellékhelyiséget.

A szombat óta érvényben lévő, a járvány terjedésének lassítását célzó kijárási korlátozást is folyamatosan nyomon követik a hatóságok. Természetesen ellenőrzik a közterületeken lévő csoportosulásokat, itt a legtöbb esetben az emberek együttműködnek a rendőrséggel, de volt példa arra is, hogy szankcionálni kellett, összesen eddig 118 esetben.

Kiss Róbert rendőr alezredes azt is elmondta, hogy

A sajtótájékoztatón Müller Cecília elmondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ raktárában lévő egyéni védőfelszereléseket azonnal kiosztották a háziorvosoknak. Ez talán néhol fogyóban van, de számos háziorvos jelezte, hogy nem tartott igényt az egyéni védőfelszerelésre, mert jól fel volt szerelkezve

Szerdán mindenesetre újabb három repülőgép szállított Magyarországra védőfelszereléseket, speciális orvosi maszkokat, overálokat és maszkok gyártásához szükséges alapanyagokat. Ugyanígy három másik is érkezik, az eszközöket mind az egészségügyben dolgozók kapják meg.

Ha bevásárolni megyünk, akkor a hazaérkezésünket követően már az ajtóban tegyük le a bevásárlószatyrot vagy -kosarat, és már az előszobában használjunk kézfertőtlenítőt. Vetkőzzünk le, és újra mossunk kezet, majd cseréljük újra ruházatunkat is, és jó, ha le is zuhanyozunk. Azokat a holmikat, amiben kijárunk az utcára, mindenképp elkülönítve kezeljük - tanácsolja az országos tisztifőorvos.

Jelen pillanatban az egyik legfontosabb feladat, hogy laposan tudják tartani a járványgörbét, ennek ellenére a hatóságok készülnek a tömeges megbetegedések szakaszára, ezért a kórházkapacitásokat továbbra is folyamatosan növelik, hogy minden megbetegedettet el tudjanak látni.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője elmondta, hogy az eddig bevezetett intézkedések, mint például a kijárási korlátozás, beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, így az ellátórendszer megfelelően tudja kezelni a helyzetet. A szóvivő is felhívta a figyelmet, hogy

Karácsonyék visszakozni kényszerültek

A Soros Györgytől 1 millió eurós támogatást kapó Karácsony Gergely főpolgármester és a BKK szerda reggelre elismerték hibájukat és ismét sűrítik a tömegközlekedési járatokat, miután a bevezetett szombati menetrend miatt ezrek háborodtak fel és tömegek voltak a megállókban. A Fidesz is kérte a városvezetést, hogy indítsanak több járatot, hogy az utasok tudják tartani a biztonságos távolságot.

Április 2-től változik a menetrend, az érintett járatok listáját itt találja. Karácsony Gergelyék viszont továbbra sem teszik még csak átmenetileg sem ingyenessé a budapesti parkolást, annak ellenére, hogy Bécs és több magyar nagyváros is így döntött. Budapesten azután is fizetniük kell az autósoknak, hogy óriási mértékben visszaesett a közúti forgalom.

A Magyar Nemzet megkereste ezzel kapcsolatban Budapest vezetését, akik azt válaszolták, hogy

a parkolási üzletben érintett kerületek egyöntetűen arra kérték a főpolgármestert, ne tegye ingyenessé a rendszert,

mivel ezzel a még jelentősen csökkent bevételtől is elesnének, ami a szociális feladatok ellátásában korlátozná az önkormányzatok mozgásterét. Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője korábban viszont rávilágított, hogy a kijárási korlátozás alatt a fizetős parkolás felfüggesztése még indokoltabb, és valódi segítséget jelentene a Budapesten élőknek, ugyanis elősegítené a tömegközlekedés használatának csökkentését azoknak, akik elhagyni kényszerülnek lakóhelyüket.

Változatlanok maradnak a polgármesterek jogosítványai

- nyilatkozta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte: az elmúlt hetekben éppen az ellenzék részéről érték kritikák azt a gyakorlatot, amely a polgármestereket jogosítja fel arra, hogy veszélyhelyzetben a védekezés érdekében a képviselő-testület jogaival éljenek. A kedden benyújtott törvényjavaslat ezt a helyzetet kívánta orvosolni - mondta. "Mivel azonban a szabályozás módosításának szándékával a szabályozás eddigi kritikusai ma már láthatóan nem értenek egyet, és

a kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik,

ezért eltekint ettől a módosítástól, és a polgármesterek jogosítványai a veszélyhelyzetben továbbra is az eddigiek szerint gyakorolhatóak" - közölte Gulyás Gergely.

A kormány nem kapott korlátlan hatalmat

A magyar kormány nem kapott korlátlan hatalmat a koronavírus elleni védekezésről szóló friss törvény nyomán, soha nem is vágyott ilyesmire, és ez nagyon sajnálatos is lenne - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a BBC-nek adott rövid interjújában.

Kovács Zoltán leszögezte, hogy

Magyarországon továbbra is a parlament a legfőbb államhatalmi szerv, amely bármikor visszavonhatja a különleges felhatalmazást, amikor úgy ítéli, hogy véget ért a válság.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ismét bíztató adatok Olaszországból

Világszerte az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) fertőzöttek száma szerda estére 887 067-re nőtt. Eddig 44 264-an haltak meg, a gyógyultak száma 185 541 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint. A fertőzés 180 országban van jelen.

A járványban legsúlyosabban érintett európai országban,

Olaszországban több mint egy hete nem haltak meg ilyen kevesen, mint keddről szerdára.

A halottak száma 727 volt a korábbi 837 után. Az eddigi 80 572 azonosított fertőzött 60 százalékát házi karanténban kezelik, miközben korábban az azonosított betegek fele kórházban volt, intenzív osztályon 4035 személyt kezelnek. Jó hír, hogy a gyógyultak száma 16 847-re emelkedett.

  • Spanyolországban százezer felett van a betegek száma, a halálos áldozatoké meghaladta a kilencezret.
  • Nagy-Britanniában egy nap alatt 563-mal emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség halottjainak száma, és összesen elérte a 2352-t. A fertőzöttek száma az előző napihoz képest 4324-gyel 29 474-re nőtt.
  • A francia hatóságok a március közepén életbe lépett országos kijárási korlátozások kihirdetése óta 359 ezer bírságot osztottak ki a részleges kijárási tilalom megszegéséért. Franciaországban szerda estig 57 ezer fertőzöttet és 4032 halálesetet tartottak nyilván.
  • Németországban továbbra is viszonylag lassú ütemben nő a fertőzöttek száma (szerda este 74 508 volt), a vírus okozta betegség halálos áldozatainak száma viszont egyre nagyobb mértékben emelkedik, szerda estére elérte a 821-et.
  • Szlovákiában újabb 37 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját, és így szerda délig elérte a 400-at a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.
  • Belehalt az új típusú koronavírus-fertőzés szövődményeibe a szerb kormány környezetvédelmi államtitkára, Szerbiában 1060 regisztrált fertőzött van és 28-an haltak meg a betegségben.
  • Horvátországban a fertőzöttek száma 963, 73-an meggyógyultak és hatan meghaltak.
  • Ukrajnában szerdán 17 halálesetet és 669 fertőzöttet tartottak számon. Kötelezővé tették a védőmaszk viselését, az utcákon ezenfelül tilos lesz két embernél többnek egy csoportban haladnia. Ez alól kivételt csak azok kapnak, akik szolgálati feladatot látnak el, vagy gyermekeket kísérnek. Közterületen 16 évesnél fiatalabbak nem tartózkodhatnak ezentúl felnőtt felügyelete nélkül. A kormány megtiltotta ezenkívül mostantól a parkok, terek és üdülőövezetek látogatását. Ez alól kivételt csak a házi állatok sétáltatása képez, amit egy személy végezhet. Nem látogathatók a sportlétesítmények és játszóterek sem.
  • Bulgáriában eddig igazoltan 412 fertőzött van, közöttük egy parlamenti képviselő, a halálesetek száma 8.
  • Litvánia szerdán a nemzetközi személyforgalom felfüggesztéséről hozott döntést. A balti országban eddig 484 fertőzöttről és hét halálos esetről tudni.

Lengyelországban szerdától 20 ezer rendőr és másfél ezer katona ellenőrzi a mozgáskorlátozások szigorításának betartását, a nagyvárosokban ehhez drónokat is felhasználnak, csütörtöktől a rendőrség alá rendelik az önkormányzati közterület-felügyeleteket is. Szerda délutánig 2420-ra nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 185 új esetet regisztráltak, ami 46-tal kevesebb az előző napi növekménynél, összesen 36 ember gyógyult fel.

Iránban szerdán 47 593 hivatalosan fertőzött és 3036 halott volt.

Az Egyesült Államokban, ahol immár a legtöbb fertőzött van a világban - 190 740 -, a halálesetek száma szerda este 4127 volt, ebből 1096 New Yorkban.