Elképesztő álhír jelent meg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban balliberális oldalakon

fake news, álhírek, illusztráció
Vágólapra másolva!
Világszerte, így Magyarországon is egyre erősebb tendencia a különböző álhírek felbukkanása, terjedése a koronavírus-járvány kapcsán, így nem meglepő, hogy Magyarországon a veszélyhelyzeti intézkedések egyik első eleme volt az álhíreket terjesztőkkel szembeni törvényi szigorítás. Ezzel összefüggésben a Századvég korábbi közvélemény-kutatása rávilágított, hogy a magyarok többsége elutasítja a rémhírek terjesztését, és támogatja az álhírek terjesztőivel szembeni határozott fellépést.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány által előidézett rendkívüli helyzetben kiemelten fontos a pontos tájékoztatás. A lakosság félreinformálására példát jelent az az álhír, amely a Magyar Hang március 30-án közzétett cikke nyomán több hírportálon (például 24.hu, Zsúrpubi, Magyar Narancs) is megjelent a napokban. A szóban forgó írás arról számol be, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozóinak a szervezet vezetősége megtiltotta a szájmaszkok viselését.

Az OVSZ a közzétett közleményében ugyanakkor tisztázta, hogy a védőmaszkok viselése sem korábban, sem jelenleg nem tilos a vérellátó szolgálat munkatársai számára, csupán nem kötelező a viselésük.

Az ilyen és ehhez hasonló álhírek fokozott kockázatot jelentenek, hiszen alááshatják a hatékony védekezésbe vetett közbizalmat.

Most az Országos Vérellátó Szolgálatról kamuztak a balliberálisok Forrás: Shutterstock

A Századvég Alapítvány elkötelezett a hiteles tájékoztatás mellett, ezért sorozatot indít, melyben azokra az álhírekre hívja fel a figyelmet, amelyek alkalmasak a pánikkeltésre, félretájékoztatásra, vagy a veszélyhelyzeti intézkedések hatékony végrehajtásának akadályozására.