Koronavírusról szóló e-mailekkel verik át az embereket csalók

2020.04.01. 20:45

A helyi kórházak címével visszaélve küldenek csalók hamis tartalmú üzeneteket, melyek megnyitása során akár a címzett személyes adatai is veszélybe kerülhetnek.

A feladók ezekben a levelekbenazt állítják, hogy a címzett érintkezett koronavírussal fertőzött kollégával, baráttal vagy családtaggal. Ezért arra kérik a felhasználót, hogy a mellékelt űrlap kitöltése és kinyomtatása után menjen el a legközelebbi kórházba a tesztek elvégzéséhez.

Forrás: AFP

A szakértők azt mondják, ha valaki megnyitja a mellékletként küldött "EmergencyContact.xlsm" táblázatot, és rákattint a "Tartalom engedélyezése" gombra,

káros szoftvert letöltő és lefuttató makrók indulnak el a gépén.

A program egyrészt felderíti a megtámadott rendszert, például a könyvtármegosztásokat és telepített programokat, másrészt kriptopénztárcákat, és a böngészőkben elmentett sütiket próbál megszerezni:

így a bejelentkezési adatok is veszélybe kerülhetnek.A járvány ideje alatt továbbra is fokozott figyelemmel kell kísérni az új koronavírussal kapcsolatos e-maileket, nem ajánlott megnyitni a csatolmányokat, ehelyett inkább telefonon vegyük fel a kapcsolatot az e-mailt küldő szervezetekkel - ajánlja a kibervédelmi intézet.