Bajnai Gordon embere kerülhet a Fővárosi Vízművek élére

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon egyik legfontosabb bizalmasának, Winkler Gyulának az üzlettársa kerülhet a Fővárosi Vízművek élére, aminek a privatizácója is szóba jöhet majd a vezetőcsere után - értesült az Origo fővárosi forrásból. Amennyiben a Fővárosi Közgyűlés (Karácsony Gergely főpolgármester rendeleti úton) Kiss Pált nevezi ki a budapesti cég vezetőjének, azzal tovább folytatódna a Gyurcsány-Bajnai duó térfoglalása Budapesten. Megkérdeztük a Városházát: válaszukban érdemben nem tagadták a Kissel kapcsolatos értesüléseinket, mellébeszéltek ezzel kapcsolatban (többen pályáztak, egyelőre felfüggesztették a döntést, a veszélyhelyzet miatt személyesen nem hallgatnak meg senkit), a vízművek magánkézbe adását viszont egyértelműen cáfolták.
Vágólapra másolva!

Újabb fontos fővárosi céget vehet be a Bajnai-Gyurcsány páros - a 2010 előtti balliberális politikai elittől távolságtartást ígérő - Karácsony Gergely főpolgármestersége alatt.

A történet előzménye röviden:

  • az önkormányzati választást követően Karácsony baloldali testületi többséggel a háta mögött irányítja Budapestet;
  • a főpolgármester kampányában azt ígérte, megválasztása esetén nem fog a 2010 előtti baloldali politikai elitre támaszkodni;
  • ez már akkor is nehezen volt hihető, hiszen a városvezetésért vívott harcában egyik legfőbb támogatója éppen az a Bajnai Gordon volt, aki 2009 és 2010 között szocialista miniszterelnökként - megszorításokat bevezetve - irányította az országot;
  • így nem is annyira hatott váratlanul, amikor a baloldali hatalomátvételt követően elkezdtek visszaszivárogni a 2010 előtti politika képviselői, leginkább a fővárosi cégekbe. Egy hónap sem telt el az önkormányzati választás óta, és olyan politikusok kaptak pozíciót a fővárosi fenntartású cégeknél, mint Draskovics Tibor, Gyurcsány egykori pénzügy-, valamint igazságügyi és rendészeti minisztere;
  • ugyan Karácsony megválasztását követően azt mondta, féléves türelmi időt ad minden városházi dolgozónak, ezt a cégvezetők esetében nem tartotta be. A Bajnai-Gyurcsány-korszak visszatérésének leglátványosabb mozzanata az volt, amikor Walter Katalint, a Soros-egyetem (CEU) volt vezérigazgatóját, Bajnai korábbi kabinetfőnökét egy szűk határidőre szabott pályázatot követően nevezte ki a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) élére.

Ennek a folyamatnak a következő állomása lehet az, ami jelenleg a Fővárosi Vízművek körül történik.

Pályázat a Fővárosi Vízművek élére

Több mint egy év telt el azóta, hogy a szakmai berkekben nagy népszerűségnek örvendő Haranghy Csaba távozott a társaság éléről és helyette Keszler Ferenc gazdasági vezérigazgató-helyettest nevezték ki ideiglenesen. Mandátuma azonban csak május végéig szól, ami azt jelenti, hogy Karácsony Gergelynek és a Fővárosi Közgyűlésnek eddig kell kijelölnie egy új vezérigazgatót.

A városháza hivatalos honlapján február elején meg is jelent a főpolgármester álláshirdetése. Ebben feltételként szabták meg, hogy a nyertesnek - a víziközmű-szolgáltatásban - legalább ötéves szakmai tapasztalata, közgazdasági végzettsége, és legalább ötéves vezetői gyakorlata legyen. A dokumentumból kiderül továbbá, hogy a pályázatokat március 16-áig kellett benyújtani, és az új vezető legkorábban áprilistól veheti át tisztségét. Ahogy az eddigiekből is látható, a főváros ezúttal is a nyílt pályáztatást választotta: igaz, ahogyan Walter és a BVH esetében, vélhetően ezúttal is - ahogy mondani szokták - előre leosztották a lapokat.

Újabb Bajnai-ember a láthatáron

Budapesti forrásunk szerint ugyanis a legesélyesebb jelölt a cég élére az a Kiss Pál, aki korábban fontos szerepet kapott a Demszky-éra alatt épített, botrányos csepeli szennyvíztisztító projektben. Kiss egyébként a Thermowatt Kft. ügyvezető igazgatója, ami azért lényeges, mert nagyban meghatározza politikai kapcsolatrendszerét.

A vállakozás körüli cégháló végén ugyanis az a Winkler Gyula bukkan fel, aki korábban a Wallis vezérigazgatója volt, és jelenleg is Bajnai Gordon bizalmi embere.

Informátorunk Winklert rejtélyes háttéremberként jellemezte, aki mozgathatja a szálakat az ügyben.

Karácsony Gergely főpolgármester Bajnai Gordon, volt kormányfőn keresztül enged teret a 2010 előtti balliberális politikai elitnek Forrás: Facebook

Szerinte több minden szól Kiss kinevezése ellen: egyrészről nem rendelkezik a pályázati kiírásban feltételként meghatározott öt éves vízi-közmű szolgáltatói gyakorlattal, másrészről nincs számottevő tapasztalata egy ekkora méretű cég működtetésében. Forrásunk szerint többeknek az a meglátása, hogy

az igazi üzlet a Fővárosi Vízművek újraprivatizálása lehet.

Szerinte ebben kulcsszerepe lehet Palkó Györgynek, a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatójának, aki a VEOLIA csoportnál betöltött pozícióját vetheti majd latba. Értelemszerűen a tét nem kicsi: egy ekkora cég magánkézbe adása sokmilliárdos pénzügyi lehetőséget jelent.

Emailben megkerestük a városházát, akik nem tagadták a Kissel kapcsolatos értesüléseinket. Annyit elárultak, hogy többen is pályáztak a vízművek vezérigazgatói székére, ezen túlmenően személyi kérdésekre nem kívántak válaszolni. Azt is írták ugyanakkor, hogy "a fővárosnak egyáltalán nem áll szándékában privatizálni a Fővárosi Vízműveket."

Karácsony visszaélhet hatalmával

Mindenképpen színesíti az eddigieket, hogy a veszélyhelyzet miatt speciális helyzet alakult ki a fővárosban: a főpolgármester ugyanis egyszemélyben jogosult meghozni a közgyűlés hatáskörébe eső döntéseket amíg tart a kormány által elrendelt veszélyhelyzet. Karácsony így lényegében mindenről egyedül dönthet: a színházigazgatók kinevezéséről, a tömegközlekedés sorsáról, osztalék kifizetéséről, telkeket, épületek eladásáról, hidakat lezárásáról, a tavalyi év zárszámadásának elfogadásáról, vagy éppen a nemrég elfogadott költségvetés elfogadásáról.