Újabb hazugság terjed az interneten, a rendőrök nyomoznak

2020.03.31. 09:28

Az EMMI minisztere levelének meghamisított verziója terjed a közösségi oldalakon. A rendőrség közveszéllyel fenyegetés bűntett miatt nyomoz.

Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere 2020. március 21-én hivatalos levelet küldött a halottvizsgálatot végző orvosok részére, amelyben az új koronavírusban szenvedő elhunytak vizsgálatával kapcsolatban határozta meg az eljárásrendet. 
A közösségi oldalakon a levél meghamisított verziója kering, ami valótlanul állítja, hogy a koronavírus-fertőzésben meghalt emberek számát nem lehet nyilvánosságra hozni,  halálozási okként más betegségeket kell megjelölni. A levél a COVID-19 következtében elhunytak számáról is hamis számot, a valódi adat többszörösét közli. 

Az ügyben közveszéllyel fenyegetés miatt indult nyomozás. A rendőrök több tanút is kihallgattak, és adathordozókat foglaltak le. 
A rendőrök kiberbűnözés elleni főosztálya folyamatosan figyeli az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos álhíreket az interneten. Amennyiben bűncselekmény gyanúját állapítják meg, úgy eljárást indítanak.
Ahogy a a rendőrök fogalmaznak, mindenkinek egyéni felelőssége, hogy mit oszt meg a közösségi médiában, milyen tartalmakat küld tovább. A világhálón egy rosszindulatú vagy meggondolatlan megosztás akár bűncselekményt is megvalósíthat - fogalmaznak.

Azt is mondják, a www.koronavirus.gov.hu oldalon mindig hiteles információkat lehet találni, ott érdemes tájékozódni.