A gazdaságélénkítési terv kiemelt célja, hogy mindenkinek legyen munkája

2020.03.31. 09:47

Napokon belül bemutatja Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország történetének legnagyobb válságkezelési, a gazdaság újraindítását szolgáló akciótervét. A kormányfő beszámolója szerint a gazdaságélénkítési terv egyik kiemelt célja az, hogy mindenkinek legyen munkája - írta a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor kormányfő a gazdasági kamarák, valamint a jegybank és a vállalkozói érdekképviseletek vezetőivel folytatott videókonferenciáján jelentette be, hogy a kormány napokon belül bemutatja akciótervét. A célokat segíti az idei költségvetés radikális átalakítása és a már készülő jövő évi büdzsé. A költségvetést hozzá kell igazítani a jelenlegi helyzethez és az év végéig előre jelzett változásokhoz, teljesen új büdzsét készíteni ugyanakkor nincs értelme, mivel a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben nem lehet tudni, mi történik a közeljövőben - idézte a lap a miniszterelnököt.

A cikkben kitértek arra is, hogy ezzel egy időben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) átfogó, a munkahelyek megvédését és a hazai vállalkozásokat előnyben részesítő válságkezelésre tett részletes javaslatokat. A szervezet úgy látja, az állami szerepvállalás dominanciája mellett a vállalkozásoknak, vagyis a munkaadóknak és a munkavállalóknak is részt kell venniük a tehervállalásban, elsődleges feladat a kínálati oldalon jelentkező krízis kezelése.

Orbán Viktor kormányfő és Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) rendezvényénForrás: Facebook

A kamara négy területen fogalmazott meg egyfelől azonnali, a járvány miatt hozott korlátozások feloldásáig szükséges intézkedéseket, másfelől középtávú, a gazdaság újraindításának időszakára tett javaslatokat:

  1. a Nemzeti Válságkezelési Alap felállítása,
  2. garancia a munkahelyek megtartására,
  3. a kialakult munkanélküliség azonnali kezelése,
  4. az életképes hazai vállalkozói kör kiemelt támogatása, kiegészítve a közjó érdekeit szolgáló intézkedésekkel.

Az MKIK javaslata szerint csak azoknak a vállalkozásoknak járna támogatás, amelyek kötelezettségeket vállalnak, beleértve az értéklánc átalakítását, a termelékenységnövelést és a munkavállalók megtartását - írta a Magyar Nemzet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK