A kijárási korlátozás eredményes a tisztifőorvos szerint

koronavírus korona vírus fertőzés betegség Budapest üres néptelen koronavírus korona vírus fertőzés betegség Budapest üres néptelen Hősök tere
Vágólapra másolva!
Az Operatív Törzs ismét online tartotta meg sajtótájékoztatóját.
Vágólapra másolva!

Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, országos kórházfőparancsnok a sajtótájékoztatón elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök 108 egészségügyi intézmény élére nevezett ki katonai kórházparancsnokokat. Ez életmentő lehet. A katonai kórház parancsnoka orvosi kérdésekben nem hozhatnak döntéseket, tanácsokat sem adhatnak. A feladatuk a gyógyítási eszközök biztosítása, hogy azok megfelelő helyre kerüljenek.

A kórházparancsnokok együttműködésre kötelezhetőek az intézmények vezetésével

- fűzte hozzá Halmosi.

Müller Cecília elmondta, hogy a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk.

Hozzátette,

az ország egész területén, egyenletesen oszlik el a fertőzöttek száma, nincsenek tehát Magyarországon gócpontok.


A kijárási korlátozások működnek,

az, hogy mindennap újabb fertőzésekről számolunk be, egy természetes dolog - emelte ki.

Megismételte, fontos a másfél méteres szociális távolság megtartása, ezzel nagy valószínűséggel meg lehet akadályozni a fertőzés átadását. A tisztifőorvos szerint Magyarországon robbanásszerű terjedésről nem lehet beszámolni.

A világon nagyon sokféle teszt terjed, többségük még bevizsgálatlan. Ezek a magánlaborokban elvégzett tesztek csak nagyon korlátozottan alkalmasak a vírus jelenlétének kimutatására, ugyanis csupán a szervezetben termelődött ellenanyagot tudják kimutatni - emelte ki Müller Cecília. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tesztjei sokkal jobbak, de ezek által is csak az aktuális állapotot lehet megmondani - tette hozzá.

Ha valaki tüneteket észlel magán, akkor először a háziorvosával beszéljen

- mondta Müller Cecília. A laboratóriumi vizsgálat nem játszik olyan fontos szerepet a vírus terjedésének a megállapításában, ahogy gondoljuk.

Ez egy hamis biztonságot ad az embereknek, mert a negatív tesztek után később nyilván elkaphatják a fertőzést

- emelte ki.

A tisztifőorvos ismét otthonmaradásra szólította fel az időseket, a fiatalokat pedig az idősek segítésére.

Azt is kérte, hogy

a boltokban ne fogdossunk végig mindent,

ez járványhelyzettől függetlenül egy rossz szokás. Azt az élelmiszert emeljük le a polcról, amiről látjuk, hogy tiszta. Ha nincs becsomagolva, akkor fogót használjunk. Ügyeljünk a bolti eladók egészségére is. Válasszuk a kártyás fizetési lehetőséget. Mossunk utána alaposan kezet - hívta fel a figyelmet. Amíg átadjuk az időseknek az élelmiszert az nem minősül kockázati tényezőnek, de utána mossunk kezet - mondta Müller Cecília.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa azt mondta, az Operatív Törzs arról döntött tegnap, hogy

Magyarország csatlakozni kíván az Európai Bizottság polgári védelmi programjához.


Magyarország a felhalmozott és tárolt eszközökre igényt nyújthat be.

739 rendőri intézkedés történt a kijárási tilalom megszegése miatt.

Ennek jelentős része, 660 rendőri intézkedés figyelmeztetéssel zárult, 15 emberrel szemben szabtak ki helyszíni bírságot, 79 fővel szemben szabálysértési feljelentést kellett tenni.

A rendőrség folytatja a több mint 9 ezer elrendelt hatósági házi karantén ellenőrzését, ezt már több mint 57 ezerszer megtették. A lakosság jelentős része megértette az Operatív Törzs kérését a hatósági házi karantén betartásáról, azonban már

163 esetben kellett szabálysértési feljelentést tenni a hatósági házi karantént megszegőkkel szemben,

97 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 14 esetben pedig figyelmeztettek.

Kiss Róbert elmondta, a határon Csanádpalotánál van fennakadás, mindkét oldalon.
Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy

nincs szükség a kijárási időpontok módosítására, de folyamatosan elemzik a helyzetet.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva megismételte, hogy

a háziorvos javaslatára küldenek ki mentőt a gyanús esetekhez.

A háziorvosok gyakrabban élnek ezzel a lehetőséggel. A mentők 24 órán belül odaérnek a kijelölt címhez. Ez ügyben mindenkinek a türelmét kéri, ugyanakkor ez nem minősül súlyos esetnek. Ha az orrból kell mintát venni, akkor azt kérik, hogy előtte ne egyenek, és ne is igyanak.

Kiss Róbert arról beszélt, hogy a katonák azért vannak az utcákon, hogy megnyugtassák az embereket. Hozzátette, a polgárőrség is kint van az utcákon.

Müller Cecília megerősítette a V4NA nemzetközi hírügynökség információját, hogy a WHO hamarabb jelzett a járványról, mint az EU-s egészségvédelmi ügynökség. A WHO január 24-én jelezte, hogy baj lehet, az EU ekkor még csekélynek érezte a veszélyt.

Müller Cecília a magánlaborokban végzett tesztekről azt mondta, az ott végzett tesztek a laborok felelőssége, így a hivatalos számokba ezeket nem számolják bele.

A tisztifőorvos újra felhívta a figyelmet,

hogy nem szabad csoportosan kirándulni, az egyéni séta és sportolás viszont megengedett.

A Csongrádi megyei idősek otthonában nem történt újabb megbetegedés, a zárlatot pedig megerősítették, se ki, se be nem lehet menni. Látogatási tilalom van érvényben. Összesen 8 pozitív esetet találtak, akik megfertőződtek, a szentesi infektológián vannak elkülönítve. A fertőtlenítés a helyszínen pedig folyamatos.

Müller Cecília azt mondta, 15 fő igényel jelenleg intenzív ellátást.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy

két alkalommal juttattak egyéni védőfelszerelést a háziorvosoknak, noha ez eredetileg a háziorvosok feladata lenne, nemcsak most, hanem mindig.

Elmondta, van fiatal és van kiskorú fertőzött is.

A maszkokat prioritási sorrend szempontjából osztják el, az első vonalat az egészségügyi dolgozók képezik, azon belül is azok, akik koronavírusos betegeket látnak el. Utánuk jönnek azok az egészségügyi dolgozók, akik nem érintkeznek közvetlenül a betegekkel. Majd a postások és más közszolgálati dolgozók.

Kiss Róbert hozzátette,

napi szinten gyártják a börtönökben a maszkokat,

elsősorban az egészségügyi dolgozók ellátása céljából.

Müller Cecília elmondta, ellátják azokat a betegeket, akiknek az ellátása nem tűr halasztást, ennek ellenére, ha valaki úgy érzi, hogy ő sürgős eset lenne és mégsem látják el, akkor forduljon az intézmény vezetéséhez.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy

még a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, de már a tömeges küszöbén.

Az Origo is beszámolt róla, hogy hétfő reggelre az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma 447-re nőtt Magyarországon.

Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 433 magyar állampolgár.

Az aktív vírushordozók száma 398, mivel 34-en már meggyógyultak, és 15-en meghaltak.

A halottak száma vasárnap reggelhez képest kettővel nőtt. Mindketten idősek, 90 év felettiek voltak, és alapbetegségeik is voltak.

Intézményes karanténban jelenleg 73-an tartózkodnak, a hivatalos úton végzett mintavétel száma pedig 13 301.

Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk,

tömeges fertőzésről tehát nem lehet beszélni. Ahhoz, hogy ez egyelőre így is maradjon, kulcsfontosságú a kormányzati korlátozások és a különböző ajánlások betartása.