Már felkészült a járványra Magyarország, amikor Brüsszel még nem érzékelte a veszélyt

Szent László kórház Budapest korona vírus koronavírus védőruha maszk vizsgálat beteg fertőzés
Vágólapra másolva!
Megírtuk, hogy másfél hónapig nem kezelte kellő komolysággal a koronavírus-járvány potenciális veszélyeit az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), ezt a V4NA nemzetközi hírügynökség derítette ki. Ezzel kapcsolatban az Operatív Törzshöz a V4NA kérdéssel fordult.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy voltak olyan nemzetközi szervezetek, amelyek már korán figyelmeztettek a koronavírus-járványra,

az uniós hivatal nem érzékelte ezt a veszélyt, és az ECDC a vírusfertőzés kockázatát még az első európai haláleset napján is "mérsékeltnek" nevezte

az Európai Unió és az Egyesült Királyság lakossága számára. Ezzel a megállapítással, vagy éppen azzal, hogy szerintük nem valószínű, hogy a vírus emberről emberre terjedhet, kifejezetten hátráltatták az európai országok védekezését.

A V4NA az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján megkérdezte, hogy jól értetették-e az országos tisztifőorvos vasárnapi tájékoztatása alapján, hogy az európai járványügyi központ később jelzett az Európában várható helyzettel kapcsolatban, mint az Egészségügyi Világszervezet, a WHO.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a nemzetközi hírügynökség kérdésére azt mondta,

tény, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO, jóval előbb jelzett.

A vuhani járvány kitörésekor már felhívta a figyelmet arra, hogy erre oda kell figyelnie a járványügyi szakembereknek és a világnak. Január 24. tájékán jelzett az Egészségügyi Világszervezet,

amikor mi tulajdonképpen már az összes intézkedésünket átgondoltuk, és próbáltuk a járványügyi intézkedéseket megfelelően csatarendbe állítani,

annak érdekében, hogy mik szükségesek. Abban az időszakban az Európai Unió járványügyi központja még csekélynek értékelte az európai terjedést - mondta Müller Cecília.

Vagyis, megerősítette a magyar szakember, hogy késve fogta fel az uniós járványügyi szervezet a problémát. Továbbra is felmerül egy újabb kérdés: miért? Mi volt ennek az oka?