A civil szervezetek megértették, most nem a pártpolitizálás a legfontosabb

Vágólapra másolva!
Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a civil szervezetek fontos szerepéről.
Vágólapra másolva!

Mint a civil szervezetek működéséért felelős politikus, Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta, a jogszabályi környezet megteremtéséért dolgoznak, hiszen az új vészhelyzeti rendelkezések szerint semmilyen rendezvényt sem lehet megtartani, ami sok civil szervezetet érint hátrányosan.

Emiatt a Nemzeti Együttműködési Alap például módosította az elszámolási határidőket is, hiszen sokan tartottak volna a nemzeti ünnepen, március 15-én valamilyen eseményt. Most a szervezetek nem március végén, hanem a naptári év végén kell elszámoljanak a támogatásokról. Erre azért is van szükség, mert jelenleg senki nem tudja, hogy meddig tart a karanténos időszak, de a kormányzat azon van, hogy a civilek valóban azt érezzék, hogy a megkapott támogatásokat felhasználhatják.

Az államtitkár képviseli a kormányt a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) kuratóriumában, ahol két pályázatot is kiírtak, egyrészt a hazai zsidó felekezetek szociális, egészségügyi intézményeinek a támogatására, védőfelszerelések beszerzésére. Ugyancsak a koronavírus-járvány elleni küzdelemre ad támogatást a Mazsök zsidó civil szervezeteknek, olyanoknak, akik a Holokauszt túlélőkkel foglalkoznak.

Az államtitkár megjegyezte, a civil szervezetek megértették, most nem a pártpolitizálás, a mindennapi politika kerül előtérbe, hanem a tenni akarás a válsághelyzetben. Persze az is igaz, az európai közösségben ismét „elővették" a magyar és a lengyel kormányt, amit persze lehet politikailag értelmezni. A civil szervezetek itthon ezzel szemben segítőkészek, dolgoznak, folyamatosan kérnek tanácsot a NEA illetékeseitől, például arra várnak választ, hogy lehet-e online közgyűléseket tartani.

A mostani járványügyi helyzetben például az példaértékű – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Vince, ahogy a hazai zsidó közösség összetart, a vezetők is felelősségteljesen állnak a feladathoz.