Így telnek az emberek napjai a kijárási korlátozás alatt

Koronavírus, maradj otthon, utca, karantén, maszk, Budapest, járvány, betegség
Vágólapra másolva!
Magyarországon szombaton lépett életbe a kijárási korlátozás, amit Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentett be. Ennek az a lényege, hogy az emberek elsősorban akkor mehetnek el otthonról, ha erre alapos indokuk van, mint például a bevásárlás, vagy a munkába járás. A cél az, hogy csökkentsék az emberi kontaktust, ezzel lassítva a koronavírus terjedését. És az idős emberek védelme, hiszen elsősorban ők vannak veszélyben a koronavírus-miatt. Az Origo utánajárt, hogy az emberek hogyan élik át ezt az időszakot, mit csinálnak otthon. Többen tanulni kezdtek, de van olyan is, aki újra régen elfelejtett hobbijának hódol. 
Vágólapra másolva!

A járvány sújtotta országokban az emberek új problémákkal néznek szembe, új szokásaik lettek. Egyrészt azért, hogy magukat szórakoztassák, például azzal, hogy kiállnak az erkélyekre zenélni, vagy a híres focisták azzal, hogy WC papírral dekáznak. Másrészt azért, hogy köszönetet mondjanak az egészségügyi dolgozóknak meg az értük dolgozónak és egy adott időpontban megtapsolják őket. Ezek csak az otthon töltött napjaink kis töredékét teszik ki.

Az emberek többsége megpróbál hasonló napirend alapján élni, mint a koronavírus-járvány előtt.

illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Dóra, egy budapesti nő az Origónak elmondta, hogy ő is próbálja úgy élni az életét, ahogyan eddig is tette. Reggel elkészülődik, leviszi a kutyáját sétálni, majd otthonról dolgozik.

– mondja a nő. Elmondása szerint egyébként folyton úton van, mindig csinál valamit. Nehéz most neki átállni a csendes, nyugodt napokra.

– teszi hozzá.

illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy vidéken élő nő, Bernadett grafika és webdesigner vállalkozását is érintette a járvány, ezért most leginkább - ahogy fogalmaz - a portfólióját bővíti,

próbál olyan dolgokkal foglalkozni, amikre eddig nem volt ideje.

Ezen kívül fizetős pályázatokon indul, hogy fenn tudja tartani a vállalkozását.

"Az az igazság, hogy ez a helyzet engem is elég rosszul érintett, mert az én célcsoportom a személyi edzők és a fitnesztermek.

Mivel a nagyrészük bezárt, tőlük most nem remélhetek nagy bevételt, szóval most ilyen apróságokkal próbálom fenntartani magam" – mondja Bernadett, aki ezen kívül tanulni is elkezdett, hogy tovább fejlessze magát.

Azt mondja, ha éppen nem dolgozik vagy tanul, akkor edzeni szokott, de rendszeresen süt és főz,

a járványhelyzetben nem igazán szeretne ételt rendelni.

illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Budapesten személyi edzőként dolgozó Gergőnek a vírus miatt kialakult helyzetben nem kell fél hatkor felkelnie, ráér később is.

A munkahelye most zárva van, így otthonról, online tart edzést a vendégeinek.

Elmondása szerint átlagosan napi három edzése van az új helyezeteben, ezen 1 órásak. A nap többi részében angolul tanul, valamint a kertépítés fortélyait akarja elsajátítani.

– mondja Gergő, aki a párjával együtt kéthetente jár el bevásárolni, hogy

minél kevesebbet menjenek emberek közé.

Minden este egy órát edzenek és aztán sorozatokat néznek, hogy kikapcsolódjanak.