Az összetartás a legfontosabb, az emberek értik a korlátozások fontosságát

Budapest, 2020. március 25. A szinte üres Szent István tér 2020. március 25-án. A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében meghirdetett „Maradj otthon!" kampány hatására és a turisták elmaradása miatt elnéptelenedtek a város közterületei. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A kijárási korlátozások második napján a magyarok továbbra is fegyelmezetten, a szigorítások fontosságát belátva alkalmazkodtak az új helyzethez. Az országban szombat óta két újabb, idős ember halt meg, mind a ketten más súlyos betegségekkel is küzdöttek, az új típusú koronavírus pedig csak rontott a helyzeten. Orbán Viktor miniszterelnök összefogásra buzdított, és azt üzente a magyaroknak, hogy senki sincs egyedül. Továbbra is kiemelten fontos az otthon maradás, és hogy csak akkor menjünk el máshová, ha feltétlenül szükséges. Gondoskodjunk és segítsünk az idősebbeknek, ugyanis a krónikus betegek mellett ők a legveszélyeztetettebbek. Külföldön is egymást érik a szigorítások. Vasárnapi összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Vasárnap második napja voltak érvényben az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett kijárási korlátozások, amelyeknek célja a járvány terjedésének lassítása az ember közötti kontaktusszám csökkentésével. Ennek a szabályairól itt írtunk részletesen.

Az Operatív Törzs vasárnapi helyzetértékelő sajtótájékoztatóján a legújabb fejleményeket ismertették. E szerint vasárnapra két újabb halálos áldozata volt Magyarországon a járványnak,

a két beteg 86 és 90 évesek voltak, és egyéb krónikus betegségben is szenvedtek.

A koronavírus hozzájárulhatott a halálukhoz, de az alapbetegségük miatt már gyenge egészségügyi állapotban voltak. Müller Cecília országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy az eddig meghalt 13 beteg átlagéletkora 69 év. A fertőzésekben meghaltak elsődleges halálozási oka az alapbetegségük volt, erre rakódott rá a vírus. A jelenlegi fertőzöttek közül 14-en szorulnak intenzív, lélegeztetéssel járó kezelésre.

Az országos tisztifőorvos a V4NA nemzetközi hírügynökség kérdésére válaszolva kiemelte, hogy Magyarország azonnal lépett január végén, amikor az első, veszélyt jelző WHO-értékelést megkapták.

Mindez azért fontos, mert decemberben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ még nem értékelte a kontinensre veszélyesnek ezt a járványt, sőt egészen február közepéig nem tekintették veszélyesnek a koronavírust Európára.

A WHO viszont az egész világra ad ki értékeléseket, ezért Magyarország már január végén, ennek az értékelésnek a kiadása után közvetlenül intézkedésekről döntött, és pár nappal később fel is állt az Operatív Törzs.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Magyarországon legjellemzőbb halálokok, amelyek miatt évente 120 ezer ember hal meg, a szív- és érrendszeri, a daganatos és egyes tipikus krónikus betegséges megléte súlyosbítja a vírusfertőzés kimenetelét. Szakmailag pedig nincs értelme összehasonlítani a magyarországi számokat más államokéval, egyrészt mert azok illeszkednek az ottani trendekhez, másrészt pedig mindenhol a helyi sajátosságok szerint járnak el a kormányok.

Müller Cecília országos tisztifőorvos Forrás: Koncz Márton - Origo

Azt is kifejtette, hogy a nagymágocsi idősek otthonában hét embernél mutatták ki a vírust, miután az egyik lakót egy esés után bevitték a kórházba, láza miatt megvizsgálták, és a teszt pozitív eredményt hozott. A kontaktkutatás az ő esetében is folyamatosan zajlik, ugyanakkor a dolgozók közül eddig senkinél sem mutatták ki a COVID-19-et.

A kijárási korlátozások egyik legfontosabb pontja, és ami elsősorban az idősek védelmét szolgálja, hogy bevásárolni boltokba, piacokra, gyógyszertárakba és drogériákba csak 9 és 12 óra között mehetnek el. Ekkor a fiatalabb korosztályok nem látogathatják az üzleteket. Müller Cecília ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy

a 9-12 órai vásárlási idősáv egy végszükséglet, ha máshogy nem tudja megoldani ezeket.

De kérik a családtagokat, hogy segítsenek, vagy az idősebbek forduljanak az önkormányzatokhoz, ők törvényileg kötelesek segíteni. A vírus nem kímél senkit, a fiatalokat is ugyanúgy megfertőzi, ezért kell kerülni a kontaktusokat.

Minden esetben azt kérik a hatóságok az emberektől, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon, és csak halaszthatatlan esetben, alapos indokkal menjenek máshova. Ilyen indok lehet például a munkába járás, vagy az ápolásra szoruló hozzátartozók ellátása.

A kormány telefonon is tájékoztat a kijárási korlátozásról

A kormány átfogó tájékoztató akciót indított annak érdekében, hogy minden magyar állampolgár értesüljön a kijárási korlátozás legfontosabb részleteiről. A kabinet televíziós kisfilmek, külterületi plakátok és internetes videók közzétételén túl telefonhívások segítségével is megkeresi a magyar állampolgárokat. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a fertőzés már az ország bármely pontján ott lehet, ezért további kell csökkenteni az emberi kontaktusok számát.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elkövetkezendő időszakban várhatóan sok új fertőződést fognak detektálni, ezzel párhuzamosan egyre több vizsgálatot végeznek, a hazai laborok pedig éjjel-nappal dolgoznak. Akik az elkövetkezendő időben pozitívvá válnak, valószínűleg enyhe tüneteket fognak produkálni. A megbetegedettek 80 százaléka enyhe tünetekkel rendelkezik, de az idősebbeknél és a krónikus betegeknél súlyosabban zajlik a betegség.

Az influenzához hasonlóan leggyakoribb tünetek között van a láz, a száraz köhögés, a fáradékonyság, csak ritkán lehet váladékképződéssel járó köhögés, de előfordulhat izom- és ízületi fájdalom, ritkábban pedig bélrendszeri panaszok is.

Mindenkit biztosított arról, hogy minden fogadó intézményben rendelkezésre állnak a szükséges kapacitások, a gyógyszerek, az orvosok és a kórházi ágyak is. Ezzel együtt arra törekednek, hogy minden kórház legalább egyheti készlettartalékkal rendelkezzen.

Külön felhívta a figyelmet, hogy akinél enyhe tünetek jelentkeznek, annak nem kell kórházba vonulnia, de kötelezően otthon kell maradnia, a családtagjaitól elkülönítve.

Aki teheti, maradjon otthon! Az első tapasztalatok alapján a magyarok megértették a korlátozások fontosságát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jók az első tapasztalatok

Lakatos Tibor rendőrezredes arról beszélt, hogy a rendőrség a kijárási korlátozás első napján a piacokra és bevásárlóközpontokra összpontosított, a tapasztalatok pedig pozitívak voltak, az emberek megértették az intézkedések fontosságát. Az üzletek dolgozói és üzemeltetői szintén komolyan vették az óvintézkedéseket.

Hétfőn megkezdik munkájukat a kórházparancsnokok, akik vasárnap kapták meg megbízólevelüket. Feladatuk a szigorú készletgazdálkodás végrehajtása, a kórházi dolgozók terheinek csökkentése. Orvosszakmai kérdésekben soha nem fognak dönteni.

Orbán Viktor miniszterelnök megható videót tett közzé a közösségi oldalán. A kormányfő csatlakozott a DAC futballklub felhívásához, ami a nemzeti összetartozásról szól a koronavírus idején is, azt üzente, hogy

Közben újra megnyílik a somoskőújfalui határátkelő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodott Richard Sulík szlovák gazdasági miniszterrel. A két ország újranyitja a járvány miatt korábban lezárt határátkelőt, így mindazok, akik a határ másik oldalán dolgoznak, ezen az átkelőn is tudnak majd munkába járni.

Ezzel párhuzamosan a magyar-horvát határ menti ingázásról is megegyeztek a felek, amire azért volt szükség, mert a muraközi horvát szőlősgazdák a határkorlátozások miatt nem tudtak átjárni Magyarországra megművelni a muramentei szőlőiket. Ez jó a határ mindkét oldalán élő, egymással szoros kapcsolatban lévő közösségeknek, és jó mindkét ország gazdaságának is.

Az uniós járványügy hibás helyzetértékelése

Fontos fejlemény, hogy kiderült, sok időt nyert a magyar kormány azzal, hogy nem hallgatott a brüsszeli egészségügyi hivatalra.

A magyar kormány már az Egészségügyi Világszervezet, a WHO első, január végi jelzései után azonnal megkezdte a felkészülést

a küszöbön álló koronavírus-járványra, miközben a brüsszeli szakhivatal - ahogy a V4NA nemzetközi hírügynökség kutatásából kiderült - még február közepén

sem tartotta a kontinensre veszélyesnek a COVID-19-et.

Külföldön is mindenkitől az otthon maradást kérik

Németországban vasárnapra 57 695-en fertőződtek meg, és 433-an haltak meg a járványban. A megbetegedettek számának emelkedése 13,4 százalékos az előző napihoz képest, ami viszont közel duplája az egy nappal korábbi számoknak. A Robert Koch országos járványügyi intézet vezetője egy vasárnapi lapinterjúban figyelmeztetett, hogy Németország még mindig csak a járvány elején tart, és nem lehet egyhamar megszüntetni a mindennapi életet szétziláló korlátozásokat.

Öngyilkos lett a németországi Hessen tartomány pénzügyminisztere

Az 54 éves Thomas Schäfer a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa volt, holttestére egy vasúti sín mellett bukkantak rá Wiesbaden közelében szombaton. A tartományi kormány miniszterelnökének vasárnapi nyilatkozata szerint a tárcavezetőt a koronavírus-járvány körüli gondok kergették a halálba.

A briteknél a maga is megfertőződött Boris Johnson miniszterelnök 30 millió szétküldött levélben helyezett kilátásba további szigorításokat, illetve arra kérte a lakosságot, hogy maradjanak otthon. Arra is felhívta a figyelmet, hogy mielőtt még javulna a helyzet, arra számítanak, hogy súlyosbodás előzi majd meg. Nagy-Britanniában vasárnapra átlépte az ezret az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma, a fertőzötteké pedig 17 ezerre ugrott.

Jó hír is érkezett Olaszországból

A járványban súlyosan érintett Olaszországban egy nap alatt 756-an haltak meg, kevesebben, mint szombaton (889) és pénteken (969). Az adatok reménykeltőek, de a halottak száma továbbra is magas. A világban a Covid-19-ben elhunyt több mint 30 ezer halott egyharmada, 10 779-en Olaszországban vesztették életüket, a gyógyultak száma túllépte a 13 ezret. Pozitív hír, hogy Lombardiában csökken a diagnosztizált fertőzöttek és halottak száma.

Spanyolországban a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma egy nap 838-cal emelkedett, az eddig azonosított fertőzöttek száma 78 ezer felett van, 6500-zal több, mint egy nappal korábban, a hatóságok 14 ezer gyógyultról adtak hírt. Az Ibériai-félszigeten található tartományok közül Andalúziában a legkevesebb a fertőzött, a legtöbb a fővárost is magában foglaló 6,5 millió lakosú madridi autonóm közösségben van, több mint 22 ezren érintettek. A spanyol kormány vasárnapi rendkívüli ülésén további szigorításról döntött, elfogadta a nem létfontosságú ágazatok kéthetes leállításáról szóló rendeletet.

A járvány kiindulópontjának számító Kínában eddig hivatalosan 81 439 fertőzöttről, 3300 halottról és 75 448 gyógyultról lehet tudni. Az Egyesült Államokban, ahol már bőven a legtöbb fertőzött van, a vasárnap esti adatok szerint 135 874 ember kapta el a betegséget, 2389-en haltak meg, és 4378-an gyógyultak meg.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap éjjel a Twitteren jelentette be, hogy a vírus elleni küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport javaslatára, valamint New York, New Jersey és Connecticut államok kormányzóival egyeztetve arra a döntésre jutott, hogy "a karantén nem lesz szükséges", helyette szigorú utazási korlátozásokat vezetnek be.

Anthony Fauci, a koronavírus-járvány elleni küzdelem amerikai kormányzati munkacsoportjának egyik tagja közben arra figyelmeztetett, hogy fertőzöttek millióira és akár 200 ezer halottra lehet számítani az Egyesült Államokban.

Romániában először ugrott 300 fölé az egy nap alatt ismertté vált új koronavírusos fertőzések száma vasárnap, amikor két új halálesetről is beszámoltak: egy 71 éves daganatos és magas vérnyomással küzdő férfi és egy 27 éves, cukorbeteg lány halt meg. Romániában vasárnapig 1760 személyről bizonyosodott be a fertőzöttség, közülük 169 meggyógyult, 40 meghalt.

Szlovákiában további 22 személynél diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzést Szlovákiában, így 314-re emelkedett a betegek száma vasárnap délig. A legtöbb fertőzött 30 év körüli - jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő.

Lengyelországban vasárnap délutánra 1771-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, reggel óta további 54 új esetet regisztráltak. A halottak száma húszra emelkedett. Az országban eddig 42 783 tesztet végeztek el.

Koronavírustesztet végeznek az autósokon egy londoni élménypark előtt létesített állomáson 2020. március 29-én Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

A Balkánon is tovább nőtt a megbetegedések száma:

  • Szlovéniában vasárnap 46 új fertőzöttről számoltak be, ezzel 730-ra emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és már tizenegyen haltak meg a betegség következtében. Az ottani új intézkedések között van a társasházak napi kétszeri fertőtlenítése, illetve az idősek és várandósoknak kialakított délelőtti bevásárlási idősáv 8 és 10 óra között.
  • Horvátországban vasárnap kora délutánig 49-cel, összesen 657-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig öt halálos áldozata van a járványnak. Andrej Plenkovic kormányfő szerint a gazdasági károk nagyobbak lehetnek, mint a 2008-as válság idején.
  • Koszovóban egységes éjszakai kijárási tilalom lépett életbe 17 és 6 óra között, miközben 88-ról 91-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.
  • Szerbiában hétköznaponként délután 5 és reggel 5 óra között tilos az utcára lépni, hétvégenként viszont 15 és 5 óra között van érvényben a tilalom. A kormány szerint azért volt szükség a szigorításra, mert az emberek a jó idővel felelőtlenül, tömegesen mentek ki a szabadba. Az országban egy nap alatt 528-ról 659-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.
  • Észak-Macedóniában vasárnap már 241 igazolt fertőzött volt, eddig hárman gyógyultak fel a betegségből, négyen pedig belehaltak a szövődményekbe.
  • Bosznia-Hercegovinában hatra nőtt a halottak száma, összesen 261 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 31-gyel többet, mint egy nappal korábban.
  • Montenegróban egy nap alatt hárommal nőtt a fertőzöttek száma, vasárnap reggelig 85 vírusfertőzöttet regisztráltak az Adria-parti államban.

Ukrajnában belehalt vasárnap az új koronavírus által okozott betegségbe Oleh Miscsenko, volt Kijev megyei kormányzóhelyettes. Keleti szomszédunknál eddig 9 ember halt meg a járványban.

A távolabbi országokban is küzdenek a koronavírussal

Ausztráliában lassult a fertőzés terjedésének üteme, a naponta észlelt új fertőzések száma csaknem fele a korábbinak. Ennek ellenére a kormány felszólította az embereket, hogy nyilvános helyen kettőnél többen ne tartózkodjanak együtt, és csak akkor hagyják el otthonukat, ha bevásárolniuk kell, munkába mennek vagy orvosi segítségre van szükségük. A 70 évnél idősebbeket pedig arra kérik, hogy egyáltalán ne mozduljanak ki otthonról.

- mondta Brendan Murphy ausztrál tisztifőorvos. A korlátozó intézkedések betartatása az egyes államok hatásköre - emlékeztetett Scott Morrison miniszterelnök. Az országban 3978 fertőzött van, 331-gyel több, mint szombaton. A betegségbe eddig 16 ember halt bele. A fertőzöttek száma naponta 13-15 százalékkal emelkedik.

Új-Zélandon vasárnap halt meg az első áldozat a Covid-19 miatt, a fertőzöttek száma pedig 514.

Indiában Narendra Modi miniszterelnök vasárnap bocsánatot kért a szegényektől, mert a kedden 3 hétre kihirdetett korlátozások anyagi és emberi áldozatokat is tőlük követelnek a leginkább. A szegények közül sokan nem tudnak ennivalót vásárolni, a munka nélkül maradt vendégmunkások pedig esetenként több száz kilométert kénytelenek gyalogolni, hogy hazatérhessenek, ráadásul a nagyvárosokból széthurcolhatják a fertőzést. Indiában eddig 979 esetet regisztráltak, a halottak száma pedig 25. A kormány a héten 22,6 milliárd dolláros segélycsomagot jelentett be, amellyel a szegények élelmezési gondjait is megpróbálják orvosolni.

Vidéki vendégmunkások buszokra várakoznak Újdelhiben 2020. március 28-án Forrás: MTI/AP/-

Indonéziában egyelőre nem korlátozzák az emberek mozgását, ezért orvosok, politikusok és emberi jogi szervezetek felszólították a kormányt, hogy hozzon szigorú intézkedéseket a járvány megfékezésének érdekében. A világ negyedik legnépesebb országában eddig 112 halottról és 1285 fertőzöttről tudnak. A kormány egyik tagja pénteken arról beszélt, hogy készül a jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy a területi kormányzók korlátozzák az emberek mozgását.

Malajzia vasárnap arról számolt be, hogy

a héten több száz embert vettek őrizetbe a kijárási korlátozások megszegése miatt.

Délkelet-Ázsiában jelenleg itt tudni a legtöbb fertőzöttről, 2470 ember kapta el a vírust, a halálos áldozatok száma pedig 27-ről 34 emelkedett vasárnapra. Az országban bezártak az iskolák és a nem létfontosságú üzletek, az utazás és a kijárás is korlátozott legalább április 14-ig. Ezek megsértése miatt már összesen csaknem 1300 ember ellen intézkedtek a hatóságok. Ezért ott fél év börtön is járhat.