Koronavírus: rendkívüli Kormányinfó Pluszban válaszoltak az emberek kérdéseire

koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség
Budapest, 2020. március 28. Rendőrök járőröznek a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken „megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel” sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő rendkívüli Kormányinfó Plusz keretében válaszolt az emberek kérdéseire.
Vágólapra másolva!

A kormány szombattól kezdődően bevezette az Orbán Viktor miniszterelnök által pénteken bejelentett kijárási korlátozásokat. Emiatt Szentkirályi Alexandra rendkívüli videóban válaszolt az emberek kérdéseire.

Leszögezte, hogy itt nem kijárási tilalomról van szó, hanem korlátozásról, ami két hétig, tehát április 11-ig biztosan érvényben lesz. A kormány célja, hogy a járvány terjedését lassítani tudják, ugyanis az a személyes érintkezések útján terjed leginkább.

A kormányszóvivő elmondta, hogy azért van szükség a szigorításra, mert a járvány három szakasza közül most a másodikban, a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, de gyakorlatilag bármikor a tömeges megfertőződések következhetnek.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Felhívta a figyelmet, hogy

a vírus terjedését nem lehet elkerülni, viszont lassítani lehet, és ezt a kormány akarja is.

A kijárási korlátozás azt jelenti, hogy mindenki maradjon otthon, és csak nagyon alapos indokkal menjen el máshová, a 65 év felettiektől pedig azt kéri a kormány, lehetőség szerint egyáltalán ne hagyják el otthonaikat. Kérjék meg családtagjaikat, hogy segítsenek, amiben kell, de meg tudják kérni az önkormányzatokat is, akiknek ez törvényi kötelezettségük.

Rendőrök járőröznek a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Elmondta azt is, hogy a munkába járás alapos indoknak számít, tehát el lehet menni dolgozni. De itt azt kéri a kormány mindenkitől, hogy aki mégis teheti, az ne menjen sehová. A munkába járáshoz ugyanakkor

nem kell plusz igazolópapírt beszerezni a munkáltatótól.

Munkának számít a saját és egyéni vállalkozás, a mezőgazdasági vállalkozók és erdőgazdálkodásban résztvevők vagy a szállítmányozók munkája is.

Ezen kívül elmondta azt is, hogy

  • Nem szükséges új lakcímkártyát intézni akkor sem, ha nem a jelenlegi kártya szerinti címen lakunk.
  • A sarki boltba vagy például tankolni is ugyanúgy el lehet menni, de lehetőség szerint érdemes ezeket a vásárlásokat elhalasztani, ha csak nem nagyon fontos az elintézésük.
  • Az egyik kérdés feltevője úgy fogalmazott, hogy ő maga 58 éves, férje 70 éves, így elmehetnek-e együtt vásárolni? A mostani kormányrendelet szerint ez nem lehetséges, de egyébként sem javasolt, hogy együtt vagy többen menjenek, mert ez növeli a fertőzés kockázatát.
  • Olyan hozzátartozóhoz is el lehet menni, aki esetleg ápolásra szorul. Élelmiszert, gyógyszert lehet neki vinni, de itt fontos az általános higiéniai előírások betartása.
  • Azt kérte, hogy lehetőleg ne mostanra időzítsük a leutazást például egy balatoni kempingbe vagy nyaralóba. Ha valami halaszthatatlan esemény történik, például csőtörés vagy állatok megetetése, akkor le lehet menni.
  • Közös háztartásban élőkkel továbbra is szabad sportolni a levegőn, de más ismerősökkel ezt nem javasolt. De ez esetben is fontos figyelni arra, hogy a javasolt másfél méteres távolság a többi sportolótól is meglegyen.
  • A kutyasétáltatás is lehetséges természetesen, de azt kérik, hogy most ne álljunk le beszélgetni más sétáltatókkal. A távolság tartása itt is fontos.
  • A gyerekeket továbbra is lehet kiscsoportos felügyeletre kísérni.
  • A szülői jogokat nem érintik a korlátozások, viszont azt kéri a kormány, hogy a szülők állapodjanak meg abban, hogy minél kevesebbet viszik ide-oda a gyerekeket. A nagyszülőket ne bízzuk meg azzal, hogy vigyázzanak a kicsikre.
  • Az ügyintézések esetében érdemes mindent elhalasztani, amit lehet, illetve lehetőség szerint online tegyük meg ezeket.
  • A gyógytorna és fizioterápia is alapos oknak számít, így el lehet menni a kezelésekre.
  • A családi események nincsenek megtiltva, de például a temetések és a házasságkötések csak szűk családi körben tarthatóak meg.
  • A ruhavásárlás nem számít alapos indoknak, így azokat érdemes elhalasztani.
  • Étterembe most nem lehet járni, de házhozszállításra és elvitelre rendelésre továbbra is van lehetőség.

Az előírások be nem tartása szabálysértésnek számít, a rendőrség ellenőrzi ezt, és ők is büntethetnek. De nem ez a cél, hanem hogy ezek betartása lassítsa a járvány terjedését.