Életbe lépett a kijárási korlátozás Magyarországon, ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség
Budapest, 2020. március 28. Készenléti rendőrök járőröznek a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken „megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel” sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Szombati hatállyal életbe léptek az Orbán Viktor miniszterelnök által pénteken bejelentett kijárási korlátozások, amelyek célja a járvány terjedésének lassítása, az emberi kontaktusok számának csökkentése, ugyanis ez utóbbi a fertőződések elsődleges kiváltója. Számos fontos változás lépett életbe, de minden szigorítás ésszerű, és amelyek végrehajtásában nagy szükség van az emberek segítségére. Az első tapasztalatok alapján a magyarok megértették a kijárási korlátozás fontosságát, amely legalább két hétig tart majd, és jelentősen változtat az eddigi hétköznapjainkon.
Vágólapra másolva!

Külön fontos kiemelni, hogy

ez nem kijárási tilalom, az intézkedés észszerű és arányos.

A korlátozások minimum két hétig, tehát április 11-ig érvényben maradnak, amikre azért volt szükség, mert a vírus terjedését nem lehet elkerülni, viszont lassítani lehet, és ezt a kormány akarja is.

A vonatkozó kormányrendelet, amely részletesen tartalmazza az intézkedéseket, egyik legfontosabb pontja az idősek megóvására helyezi a hangsúlyt, mégpedig azzal, hogy igyekszik elkülöníteni a 65 év felettieket a fiatalabb korosztályoktól. Előbbi ugyanis a krónikus betegek mellett a leginkább veszélyeztetett csoport, utóbbi pedig vírushordozóként, akár tünetmentesen is veszélyt jelenthet az idősebbekre.

Jelenleg 343 beazonosított, koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván, a 11. halálos áldozat esetében nem a koronavírus volt az elsődleges halálozási ok, hanem a már meglévő krónikus betegség és az ehhez hozzárakodó vírus. A beazonosított esetszám növekedése 14,3 százalék, ez alacsonyabb, mint az elmúlt napokban, ami sorrendben 20,8 - 15,4 - 14,9- 14,3 százalék. Vagyis a növekedés üteme folyamatosan csökken.

Ennek értelmében a 65 év felettiek csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerboltokat, piacokat, drogériákat és gyógyszertárakat.

A 65 év alattiak tehát ebben az idősávban nem tartózkodhatnak az üzletekben. Az idősektől azt kéri a kormány, hogy lehetőség szerint inkább kérjék meg családtagjaikat, hogy segítsenek, amiben kell, de ugyanígy meg tudják kérni az önkormányzatokat is, akiknek ez törvényi kötelezettségük.

Készenléti rendőrök járőröznek a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

További fontos eleme a rendeletnek, hogy ebben a két hétben mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el az otthonát. Ilyen például a munkábajárás, amihez nem kell külön munkáltatói igazolást kérni. Munkának számít a saját és egyéni vállalkozás, a mezőgazdasági vállalkozók és erdőgazdálkodásban résztvevők vagy a szállítmányozók munkája is. De ilyen alapos indok lehet az alapvető létszükségletek ellátása, vagy épp a gyógytornára, illetve a fizioterápiára járás is.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő szombaton rendkívüli Kormányinfó Pluszban válaszolt az emberek kérdéseire, eszerint például

  • Nem kell új lakcímkártyát intézni, ha valaki nem a bejelentett címén lakik
  • Az ápolásra szoruló hozzátartózokat ezután is lehet látogatni, nagyon figyelve az általános higiéniai előírásokra (kézmosás, fertőtlenítés stb.)
  • A szülői jogokat nem érintik a korlátozások, de azt kérik a felnőttektől, hogy lehetőleg minél kevesebbszer vigyék ide-oda a gyermekeket.
  • Sportolni továbbra is lehet a szabad levegőn, de most inkább csak olyanokkal javasolják, akikkel egy háztartásban élünk. A kutyasétáltatás szintén engedélyezett, de azt kérik, hogy ne álljunk le beszélgetni más sétáltatókkal és minden esetben tartsuk egymástól a minimum másfél méteres távolságot.
  • Az ügyintézések esetében érdemes mindent elhalasztani, amit lehet, illetve lehetőség szerint online tegyük meg ezeket.
  • A családi események nincsenek megtiltva, de például a temetések és a házasságkötések csak szűk családi körben tarthatóak meg.
  • A ruhavásárlás nem számít alapos indoknak, így azokat érdemes elhalasztani.
  • Étterembe most nem lehet járni, de házhozszállításra és elviteles rendelésre továbbra is van lehetőség.

A rendelet szerint továbbá, akik a gyermekeket otthon nem tudják ellátni, bevihetik őket az iskolákba, ott ötfős csoportokban vigyáznak majd rájuk; az óvodákat sem zárták be, az önkormányzatok kijelölték a fogadó intézményeket.

Az előírások be nem tartása szabálysértésnek számít, a rendőrség ellenőrzi ezt, és ők is büntethetnek. De nem ez a cél, hanem hogy ezek betartása lassítsa a járvány terjedését. Orbán Viktor miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy

Az operatív törzs szombati, tehát a korlátozások bevezetési utáni első sajtótájékoztatóján további fontos intézkedéseket jelentett be. Ezek közül is az egyik legfontosabb, hogy az egészségügyi dolgozók a MÁV-START, a MÁV-HÉV, a GYSEV, a Volánbusz és más helyközi autóbuszos szolgáltatók járatait ingyenesen használhatják.

Müller Cecília országos tisztifőorvos Forrás: Koncz Márton - Origo

A helyközi személyszállításban 2020. március 30-a hétfőtől minden járat hétköznapokon tanszünetes menetrendre áll át a balatoni többletjáratok nélkül, hétvégén pedig hétvégi közlekedési rend szerint közlekednek. A fővárosi agglomerációs járatok esetében a BKK hasonló intézkedésével összhangban 2020. április 1-jén, szerdán üzemkezdettől szombati menetrendet vezetnek be. A Volánbusz járataira szóló március havi bérletek érvényességét április 15-ig meghosszabbítják.

Kiemelték azt is, hogy az áruforgalom zavartalansága nemzetbiztonsági érdek, a torlódásokat a határokon megszüntették.

Magyarországon mindemellett nincsen áruhiány,

az üres polcok azért alakulhattak ki, mert az árufeltöltés nem tudta követni a vásárlás ütemét. Az áruellátás biztonságáért a kormány egyszerűsítette a boltokból való kiszállítás lehetőségét és az új munkavállalók felvételét.

Ezekkel párhuzamosan, mint mondták, az ellenzék felelőtlensége miatt több korábbi veszélyhelyzeti intézkedés hatályát vesztette március 27-én, például a felsőoktatási intézmények látogatásána tiltása a hallgatók számára. Ezt végül Müller Cecília országos tisztifőorvos saját hatáskörben, a rektorokkal együttműködve ezt meghosszabbította.

Az országos tisztifőorvos külön

nagy tisztelettel kérte az időseket, hogy maradjanak otthonaikban, ugyanis az ő védelmüket az szolgálja, ha nem találkoznak más személlyel.

Ez azért is fontos, mert a kormány intézkedései önmagukban nem elengedőek, szükség van az emberek segítségére is, ahogy erre Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára is felhívta a figyelmet:

Müller Cecília továbbá az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy alapvetően négyféle dologra kell ügyelni: a saját magunk és környezetünk higiéniájának fenntartására, hogy kerüljük a kontaktusokat és, hogy tartsuk fenn a védekezést.

Ez utóbbinak fontos része az egészséges táplálkozás, az immunrendszerünk karbantartása,

elsősorban gyümölcsökkel és zöldségekkel.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kiss Róbert rendőr alezredes pedig elmondta, hogy a rendőrség munkatársai felkészültek a rájuk váró feladat ellátására, és már megkezdték a kijelölt területeken az empatikus segítségnyújtást. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi beszerzések folyamatosak, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy hosszú távra kell berendezkedni a járvány elleni védekezésben. Ennek részeként

szombaton 27 tonnányi védőfelszerelés érkezett Kínából, vasárnap pedig további 3 millió 270 ezer maszkot hoznak Budapestre,

hogy mindazok, akik az egészségügyi védekezésben részt vesznek, a kellő védőfelszereléssel legyenek ellátva.

Hétfőtől elindul a kórházparancsnoki rendszer, amelynek nem az orvosszakmai irányítás-átvétel a célja, hanem hogy a katonai készletgazdálkodással betartassák a járványügyi intézkedéseket.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján az Origo kérdésére úgy feleltek, hogy a kezdeti tapasztalatok alapján

a lakosság és a hatóságok együttműködése rendben zajlik, a magyarok megértették a kijárási korlátozás fontosságát.

Azt is elárulták, hogy jelenleg nem egy, hanem hét hazai laboratóriumban végeznek vizsgálatokat a WHO, az Egészségügyi Világszervezet előírásai alapján.

A magyar kormánynak az emberek egészségének, a munkahelyek és családok védelme mellett fontos feladata az elmúlt 10 év gazdasági sikereinek a megvédése is. 2010 óta ugyanis

  • harmadára csökkent a munkanélküliség
  • több mint 800 ezerrel többen dolgoznak
  • tartósan alacsony a költségvetési hiány
  • csökkenő pályára állt az államadósság
  • nő a bérek és fogyasztás
  • egyre több a fejlesztések és a beruházások száma

A mostani helyzetben fontos cél, hogy ezeket az gazdasági eredményeket megőrizzük, de azt is látnunk kell, hogy ez az évtizednyi munka jó alapot ad ahhoz, hogy a járvány okozta válságot is le tudjuk gyűrni, és talpra tudjunk állni. Ennek érdekében a kormány több rendkívüli gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be a március 11-én életbe lépett veszélyhelyzet bejelentése óta, emellett megkezdődött az idei költségvetés hozzáigazítása a vírus elleni védekezéshez.

A Kínából érkezett egészségügyi segélyszállítmányt rakodják ki egy repülőgépből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 28-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az eddig bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések közül a legfontosabbak, hogy

  • 2020. december 31-ig fizetési moratórium vonatkozik minden hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződésre, január elsejétől pedig a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet.
  • Több mint 81 ezer kisvállalkozó kap mentességet június végéig a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata megfizetése alól.
  • A kormány haladékot ad a kisvállalkozások március 1-je előtti kata-tartozására.
  • A gyed, gyes, gyet ellátásokat meghosszabbították a veszélyhelyzet idejére.
  • 11 szakmában, főként a turizmusban, a vendéglátásban és a médiaszolgáltatásban működő cégeknek nem kell járulékot fizetniük, és dolgozóik is kedvezményesen adózhatnak, csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük.
  • A végrehajtásokat felfüggesztik, a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni;
  • A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatokban a munkáltató 2020. március, április, május és június hónapokra mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól.

Meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma Olaszországban

Szombat estére meghaladta a tízezret szombat estére a Covid-19 halálos áldozatainak száma Olaszországban, így a járvány európai gócának számító ország gyászolja világszerte a betegség legtöbb áldozatát. A szombat esti összesítés szerint

a halálesetek száma 889-cel, összesen 10 023-ra emelkedett,

míg az igazolt új fertőzések száma 86 498-ról 92 472-re nőtt. az összes fertőzött közül 12 384 gyógyult meg, míg előző nap 10 950 volt a gyógyultak száma. Intenzív osztályon 3856-an vannak az előző napi 3732 után.

Piros csík jelöli egy római kórház folyosóján, hogy melyik oldalon haladhatnak a koronavírussal fertőzött betegek. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti

Nagy-Britanniában szintén szombat estére átlépte az ezret a halálos áldozatainak száma, az ezt megelőző 24 órában 260-an betegedtek meg, többek között Boris Johnson miniszterelnök, Matt Hancock egészségügyi miniszter és Chris Whitty angliai tisztifőovos is.

Nagy-Britanniában hétfő óta a legszükségesebb esetekben lehet csak kimenni az utcára. Ezek közé tartozik a bevásárlás és a gyógyszerek beszerzése, és engedélyezett napi egy szabadtéri testmozgás is séta, kocogás vagy biciklizés formájában. A gyülekezéseket a kormány megtiltotta, közterületen nem tartózkodhat együtt kettőnél több olyan ember, aki nem egy háztartásban él.

A tömegközlekedés szűkített menetrendekkel működik, de a hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy csak elengedhetetlenül szükséges esetekben utazzon, és lehetőség szerint mindenki otthonról dolgozzon.

A korlátozó intézkedéseket a brit kormány két hét múlva felülvizsgálja.

Spanyolország Pedro Sanchez kormányfő szombat este jelentette be, hogy a nem létfontosságú ágazatok leállnak két hétre a járvány terjedésének megfékezése érdekében. Spanyolországban 832-en hunytak el egy nap alatt az új típusú koronavírus-fertőzés következtében, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 5690-re nőtt. A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint a nyilvántartott fertőzések száma 72 ezer fölé emelkedett.

Németországban átlépte az 50 ezres határt az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint szombat délelőtt 50 871 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 3593 esettel - 7,5 százalékkal - több az egy nappal korábbi 47 278-nál. A vírus okozta betegségben elhunytak száma 281-ről 351-re emelkedett.

Svájcban az elmúlt 24 órában 1052-vel összesen 13 213-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek, és 38-cal 235-re a betegség halálos áldozatainak száma - közölte szombaton a szövetségi egészségügyi hivatal.

Oroszországban az elmúlt 24 órában 228-cal nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak száma, így szombaton összesen 1264 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván, Szentpéterváron, illetve Moszkvában egy-egy koronavírussal kezelt beteg elhunyt.

Ingyenes fertőtlenítőszerért állnak sorba emberek Szentpéterváron. Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Hétfőtől átmenetileg korlátozzák a forgalmat a járvány miatt a gépjármű-, vasúti és gyalogos, folyami és vegyes átkelőhelyeken az orosz államhatáron.

A korlátozás nem vonatkozik a teherjárművekre, a postai, az egészségügyi és humanitárius szállítmányokra.

Az Egyesült Államokban 113 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 1943-an vesztették életüket, 3224-en pedig meggyógyultak. Az USA a 113 ezerrel beteggel már bőven megelőzte a járvány kiindulópontjának számító Kína hivatalos adatait, ahol a március 28-i állapotok szerint 81 394 embert regisztráltak Covid-19-cel, 3295-en haltak meg és közel 75 ezren épültek fel. Donald Trump elnök három amerikai állam karanténjára készül.

Franciaországról külön körképet készítettünk, ebből pedig világosan látszik, hogy nemcsak tekintélyes időt vesztett és késve hozta meg a lakosság védelmét szolgáló intézkedéseit, hanem a „nyitott határok" fenntartását mindenek fölé helyező ideológia rabságában még rossz döntéseket is hozott.

Ezek közül az egyik volt, hogy

hetekig nem zárták le az olasz-francia határt, Emmanuel Macron elnök pedig minden orvosszakértői ajánlás ellenére megtartotta az egyébként könnyen elhalasztható önkormányzati választás első fordulóját.

Az országban a szombat esti adatok szerint 37 575 kapták el a betegséget és 2314-en haltak meg.

Moldovában szinte minden ötödik koronavírus-fertőzött a kórházakban életmentéssel foglalkozó egészségügyi dolgozó. Az országban jelenleg 199 fertőzött van, közöttük 35 egészségügyi dolgozó. Korábban bejelentették, hogy a fertőzésben elhunyt két ember egyike egy 79 éves orvos, aki a kora ellenére nem fogadta el a vezetőség javaslatát, hogy hagyja el a fertőző betegségek klinikáját. Moldovában a járvány miatt rendkívüli helyzetet vezettek be, amely május 15-ig lesz érvényben. A volt szovjetköztársaság lezárta a határait, és minden országgal leállította a légi közlekedést.

Üzbegisztánban104 igazolt fertőzöttet tartanak számon, a járvány második áldozata egy orvos. A közép-ázsiai államban országos kijárási korlátozást rendeltek el.

Fehéroroszországban, ahonnan hivatalosan eddig 88 igazolt fertőzöttet jelentettek, és egyetlen halálesetről sem számoltak be, továbbra is nyitva tartanak az éttermek és folytatódik - Európában egyedül - a labdarúgó-bajnokság.

Törökország szombaton leállította a nagyvárosok közötti távolsági vasúti közlekedést, és korlátozták a belföldi repülést,

Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak otthon.

Erdogan arra kérte az embereket, vonuljanak önkéntes karanténba, csak vásárolni és egyéb fontos esetekben lépjenek ki az ajtón. Törökországban 5698 fertőzött van, és 92 ember halt meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön jelentette be, hogy péntek éjféltől beszüntetik az ukránok hazaszállítását külföldről légi úton és vasúton, valamint autóbuszokkal, azaz Ukrajna lezárja határait saját állampolgárai előtt is, ugyanakkor gyalogosan, illetve személyi járműveken továbbra is át lehet haladni. A március 28-i adatok szerint 311-en fertőződtek meg a keleti szomszédunknál és 8-an haltak meg.

Védőruházatot viselő munkások ellenőrzik egy utas iratait a kijevi vasútállomáson. Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Szerbiában jelenleg 528 igazolt fertőzött van, 42-en már felépültek a betegségből, nyolcan pedig belehaltak a Covid-19 szövődményeibe. Bosznia-Hercegovinában, ahol a fertőzöttek száma 189-ről 230-ra nőtt szombatra, eddig országos veszélyhelyzet volt érvényben. Az országban már négyen vesztették életüket. Koszovóban 86-ról 88-ra nőtt a betegek száma, eddig egy halott és egy gyógyult van a nyugat-balkáni országban.

Észak-Macedóniában 201-ről 219-re, Montenegróban pedig 69-ről 82-re nőtt a regisztrált betegek száma. Szlovéniában egy nap alatt 70-el, összesen 632-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig kilencen haltak meg. Horvátországban péntek reggel kilenc óra óta 84-gyel, összesen 635-re nőtt a regisztrált koronavírusos betegek száma, és eddig négy halálos áldozata van a járványnak. Szlovákiában 292-re emelkedett a regisztráltak száma, közülük 85-öt kórházban, kettőt pedig intenzív osztályon kezelnek. A betegségben eddig még senki sem halt meg. Közben északi szomszédunk újra megnyitotta a határait a kamionforgalom előtt.

Ausztriában jelenleg 8188 fertőzöttet tartanak nyilván és 68-an haltak meg. Az egészségügyi miniszter pénteki tervei szerint húsvétra

szeretnék egy számjegyűre kell csökkenteni a koronavírusos esetek számának növekedését.

A járvány kitörésének kezdetén ugyanis naponta 30 százalékkal nőtt a betegek száma, amely várhatóan április közepe és május közepe között tetőzik majd. Egyre nagyobb bajjal fenyeget az is, hogy a külföldi vendégmunkások nem tudnak eljutni a munkahelyükre, ami miatt viszont néhány hét múlva ápolónő-hiány alakulhat ki az ausztriai kórházakban.

Az osztrák kormány a hétvégén elemzi az adatokat, és ennek fényében dönt majd arról, meghosszabbítják-e az óvintézkedéseket. Eddig 6900 szabálysértés miatt kellett fejlelentést tenni. A leggyakoribb a gyülekezési tilalom megsértése, azon belül összejövetelek, bulik szervezése, illetve az intézkedő rendőrök elleni támadás volt.