Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a vonatokon is

koronavírus MÁV
Flirt motorvonat ajtónyitó gombját fertőtlenítik a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a Keleti pályaudvaron 2020. március 19-én.
Vágólapra másolva!
A járványhelyzetben mutatott példás helytállásuk elismeréseként, munkájuk támogatása érdekében minden egészségügyi dolgozó korlátlan díjmentes utazásra jogosult a helyközi közforgalmú közlekedésben, így vasúton is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a kijárási korlátozáshoz igazodva rendkívüli menetrendi módosítások bevezetését rendelte el a helyközi személyszállításban, ez érint egyes belföldi országos, regionális és elővárosi vonatokat. Március 30-án, hétfőn üzemkezdettől minden járat hétköznapokon tanszünetes menetrendre áll át a balatoni többletjáratok nélkül. A lezárt határok miatt külföldre már nem közlekedő nemzetközi vonatokat a magyarországi szakaszokon is törölte a menetrendből a vasúttársaság - írja közleményében a MÁV Zrt.  
Vágólapra másolva!

Az ITM elrendelése alapján az egészségügyi dolgozók számára a korlátlan díjmentes utazási lehetőség a veszélyhelyzet megszűnéséig van érvényben.

A MÁV-START, a MÁV-HÉV, a GYSEV, a Volánbusz és más helyközi autóbuszos szolgáltatók járatait használhatják ingyenesen.

Flirt motorvonat ajtónyitó gombját fertőtlenítik a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a Keleti pályaudvaron 2020. március 19-én. Forrás: MTI/Mónus Márton

A jogosultság az egészségügyi szolgáltató, vagy fenntartó által 2019-ben vagy 2020-ban kiállított „utazási utalvány", a személyi igazolvány és lakcímkártya együttes felmutatásával, utazási utalvány hiányában az egészségügyi szolgáltató, vagy fenntartó által kiállított igazolással, vagy az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolvánnyal vehető igénybe.

Az ITM korábbi rendelkezése alapján az utazási kedvezményre jogosító, 2020. március 31. napjáig érvényben lévő igazolványok, igazolások és utalványok a veszélyhelyzet megszüntetését követő tizenötödik napig érvényben maradnak.

Az ITM a kijárási korlátozáshoz igazodva rendkívüli menetrendi módosítások bevezetését rendelte el a helyközi személyszállításban, így

március 30-tól nem közlekednek a tanítási időszakban az iskolába jutást biztosító járatok, melyeket a tantermen kívüli oktatási rend és a szombattól életbe lépett kijárási korlátozás miatt már csak alig vagy egyáltalán nem vesznek igénybe.

Hétvégéken marad a szombati és a vasárnapi közlekedési rend.

A MÁV-START figyelembe vette, hogy a munkába utazók számára elegendő kapacitás álljon rendelkezésre továbbra is, és legfeljebb 30 százalékos ülőhely kihasználtság legyen a közlekedő járatokon, hogy az utasok biztonságos távolságban ülhessenek egymástól a fertőzésveszély jelentős mérséklése miatt.

A kijárási korlátozás szabályai szerint a másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter távolságot kell tartani a közösségi közlekedésben is.

A munkahelyekre igyekvőket, beleértve az egészségügyi dolgozókat, a rendvédelmi szervek dolgozóit, a közösségi közlekedési dolgozókat és az ellátási láncok érintett munkavállalóit minden eddigi, munkanapokon közlekedő járattal biztonságosan elszállítja a vasúttársaság. A vasúti járműveket – személykocsikat és a motorvonatokat – továbbra is napi szinten fertőtlenítik baktérium-, vírus- és gombaellenes fertőtlenítőszerrel.

Motorvonat utasterét fertőtlenítik a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a Keleti pályaudvaron 2020. március 19-én. Forrás: MTI/Mónus Márton

Számos országban, így Európában is különböző mértékű korlátozásokat léptettek életbe a közösségi közlekedésben a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel.

Néhány magyar-osztrák határállomás kivételével szinte teljesen leállt a nemzetközi vasúti személyszállítás.

A külföldi összeköttetést korábban biztosító járatokat a magyarországi szakaszokon eddig pótolta a vasúttársaság a határállomások és a belföldi végállomások között, azonban hétfőtől átmenetileg már ezek sem közlekednek. A nemzetközi vonatok belföldi közszolgáltatást ellátó részei a jelentősen csökkenő távolsági utazási igények és a nemzetközi közlekedés ellehetetlenülése miatt kihasználatlanok voltak az elmúlt napokban. Helyettük a belföldi távolsági járatokkal biztosítják az eljutást.

A sorban állások és a személyes érintkezések csökkentése érdekében a vasúttársaság arra kéri az utazókat, hogy jegy- és bérletvásárlás esetén részesítsék előnyben a MÁV applikáció használatát és az e-vonatjegyet.

Ez utóbbit bárki részére megválthatják, a digitális példányát az utazás előtt el kell küldeni az utazó személynek az eredeti letöltött fájl formátumában, hogy okostelefonján vagy tabletjén megmutathassa a jegyvizsgálónak, vagy pedig ki kell nyomtatni számára.

A vasúttársaság kezelési költség levonása nélkül téríti vissza a megfizetett menetjegy (menetdíj, felár, viteldíj) árát, ha az igénybe venni kívánt vonat a megváltozott menetrend szerint nem közlekedik.

Részletes információkat a MÁV honlapján a koronavírussal kapcsolatos vasúti változások című, kiemelt szövegre kattintva olvashatnak az utasok.