A magyarok megértették a kijárási korlátozás fontosságát

koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség
Budapest, 2020. március 28. Idős vásárlók a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken „megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel” sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A lakosság és a hatóságok együttműködése rendben zajlik. Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók. Az Operatív Törzs szombati tájékoztatója.
Vágólapra másolva!

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára kezdte a sajtótájékoztatót. Arról beszélt, hogy az emberek jelentős része komolyan vette az intézkedéseket és az egészségügyi ajánlásokat. Az éjféltől életbe lépő korlátozásoknak forgalomcsökkentési hatása lesz. Március 30-tól április 10-ig a tanszüneti menetrendre állnak át a közlekedési szolgáltatók.

A MÁV és a Volán járatait összehangolják, leállítják a kizárólag távolsági utazási igényeket szolgáló buszjáratokat, és vonatjáratokkal pótolják azokat. Járványhelyzetben

az egészségügyi dolgozók a MÁV-START, a MÁV-HÉV, a GYSEV, a Volánbusz és más helyközi autóbuszos szolgáltatók járatait ingyenesen használhatják.

Az ingyenes utazási lehetőség a veszélyhelyzet megszűnéséig van érvényben. A kijárás korlátozásával összhangban módosulnak a helyközi közlekedési szolgáltatók menetrendjei, a járatok hétfőtől tanszüneti menetrendben közlekednek.

A korlátlan díjmentes utazási jogosultság az egészségügyi szolgáltató vagy fenntartó által 2019-ben vagy 2020-ban kiállított „Utazási utalvány", a személyi igazolvány és lakcímkártya együttes felmutatásával, utazási utalvány hiányában az egészségügyi szolgáltató vagy fenntartó által kiállított igazolással, vagy az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolvánnyal vehető igénybe.

Az utazási kedvezményre jogosító, 2020. március 31. napjáig érvényben lévő igazolványok, igazolások és utalványok a veszélyhelyzet megszüntetését követő tizenötödik napig érvényben maradnak.

A Volán buszvezetőinél is megszüntették az első ajtós jegyvásárlást, elkészült a mobilapplikációs lehetőség.

Folyamatban van a Volánnál a mobil bérletjegy fejlesztése is, ez még 1,5-2 hét, mire elkészül. A márciusi bérleteket április közepéig elfogadják.

A budapesti Ferenciek tere a héten Fotó: Csudai Sándor - Origo

A helyközi személyszállításban 2020. március 30-a hétfőtől minden járat hétköznapokon tanszünetes menetrendre áll át a balatoni többletjáratok nélkül, hétvégén pedig hétvégi közlekedési rend szerint közlekednek. A helyközi járművek ülőhelyeinek kihasználtsága nem haladhatja meg a 30 százalékot, a távolságot továbbra is tartani kell.

A fővárosi agglomerációs járatok esetében a BKK hasonló intézkedésével összhangban 2020. április 1-jén, szerdán üzemkezdettől szombati menetrendet vezetnek be. A Volánbusz járataira szóló március havi bérletek érvényességét április 15-ig meghosszabbítják.

A kijárási korlátozás szerint a másik embertől legalább 1,5 méteres távolságot kell tartani a közösségi közlekedésben is. A járművek használata után továbbra is érdemes fertőtleníteni.

Idős vásárlók a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken „megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel” sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az áruforgalom zavartalansága nemzetbiztonsági érdek, a torlódásokat megszüntették.

2020. március 12-én látogatási tilalom lépett életbe a felsőoktatási intézményekben, és mindenhol elindult a távoktatás, összegzett az államtitkár.

Az ellenzék felelőtlen magatartása miatt ez a szabály 27-én érvényét vesztette.

Az országos tisztifőorvos azonban saját hatáskörben, a rektorokkal együttműködve ezt meghosszabbította.

Mentőautó Budapesten Fotó: Koncz Márton - Origo

Folyamatosan kapcsolatban vannak a kamarákkal és szakmai szervezetekkel. Magyarországon nincsen áruhiány. Az üres polcok azért alakulhattak ki, mert az árufeltöltés nem tudta követni a vásárlás ütemét.

Egyszerűsítették a boltokból való kiszállítás lehetőségét és az új munkavállalók felvételét. A hatóságok folyamatosan ellenőrzik az áruk minőségét, és különösen odafigyelnek az élelmiszerek árazási gyakorlatára.

A cél a koronavírus terjedésének lassítása

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, jelenleg 343 beazonosított, koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván, a 11. halálos áldozat esetében nem a koronavírus volt az elsődleges halálozási ok, hanem a már meglévő krónikus betegség és az ehhez hozzárakodó vírus. (Ahogy ma már megírtuk, a beazonosított esetszám növekedése 14,3 százalék, ez alacsonyabb, mint az elmúlt napokban, ami sorrendben 20,8 - 15,4 - 14,9- 14,3 százalék. Vagyis: a növekedés üteme folyamatosan csökken.)

Továbbra is egyértelmű cél a járvány terjedésének lassítása, amihez szükséges a teljes lakosság együttműködése.

Nagy tisztelettel kérte az időseket, hogy maradjanak otthonaikban, ugyanis az ő védelmüket az szolgálja, ha nem találkoznak más személlyel.

Első körben azt kéri a családtagoktól, hogy gondoskodjanak az idősekről, másodikként pedig ugyanezt az önkormányzatoktól.

A Kossuth tér a héten Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kijárási korlátozás egy további szükséges intézkedés azért, hogy lassítsuk a járvány terjedését, mondta Müller Cecília. A fiatalabbaktól is azt kérte, hogy

a számukra kijelölt idősávban vásároljanak.

Az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban elmondta, hogy alapvetően négyféle dologra kell ügyelni. A saját magunk és környezetünk higiéniájának fenntartása, kerüljük a kontaktusokat és tartsuk fenn a védekezést.

A számítógépek klaviatúrájának tisztítása is nagyon fontos. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem kell minden nap boltba járni, érdemes racionalizálni.

Az immunrendszerünk karbantartása az egészséges ételekkel érhető el a legjobban,

elsősorban gyümölcsökkel és zöldségekkel.

A rendőrök segítenek betartani a kijárási korlátozás szabályait

Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolt arról, hogy a rendőrség munkatársai felkészültek a rájuk váró feladat ellátására, és már megkezdték a kijelölt területeken az empatikus segítségnyújtást.

Ha valaki a korlátozási szabályokat rendszeresen megszegi, arra komoly szankciók várnak, amely 5 és 500 ezer forint közötti büntetés is lehet.

Az egészségügyi beszerzések folyamatosak, szombaton már megérkezett egy 27 tonnás egészségügyi szállítmány.

A budapesti rendőrök előállítottak egy személyt, aki egy mentőkocsit megdobált, tettét elismerte. A hatóságok kiemelten foglalkoznak az ilyen esetekkel.

Rendőrök járőröznek a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A honvédelmi irányítótörzsekhez hasonlóan hétfőtől elindul a kórházparancsnoki rendszer, amelynek nem az orvosszakmai irányítás-átvétel a célja, hanem hogy a katonai készletgazdálkodással betartassák a járványügyi intézkedéseket.

Eddig 15 külföldi ellen indítottak idegenrendészeti eljárást.

A külföldről hazatérő állampolgárokkal kapcsolatban és az Ausztriából hazatérőkről elmondta, hogy a rendőrség továbbra is ellátja a határellenőrzési feladatokat. Mindenkin egészségügyi szűrést végeznek.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a rendőrség ellenőrzi a Magyarországra beutazókat Hegyeshalomnál, a határátkelőnél 2020. március 12-én. Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Az Origo kérdésére az eddigi tapasztalatokról, ami a kijárási korlátozást illeti, Kiss Róbert elmondta, az elsődleges tapasztalatok azt mutatják, hogy

a lakosság és a hatóságok együttműködése rendben zajlik, a magyarok megértették a kijárási korlátozás fontosságát.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a háziorvosok nagyobb veszélynek vannak kitéve a fertőzést illetően, ugyanis ott vannak a frontvonalban.

Azt kérte az egészségügyi dolgozóktól, hogy érzékeny egészségügyi adatokat ne tegyenek közzé.

Az egészségügyi munkaalkalmassági vizsgálatok továbbra is zajlanak. Az előzetes vizsgálatokat is elvégzik.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, ez egy nehéz időszak mindenki számára, látogatási céllal sem javasolja a családok összejövetelét.

Bicikliző Budapesten, pénteken Fotó: Hirling Bálint - Origo

Elsősorban az egyéni sport az, ami megengedett, a csoportosulás itt sem kívánatos.

A jelenlegi szakmai ismeretek szerint a várandósság nem jelent többletkockázatot, de a kismamákat, akiknek a terhesség ideje alatt átalakul az immunrendszere, ugyanúgy védeni kell, mint az idősebbeket és a krónikus betegeket. Tartsák a kapcsolatot, tanácskozzanak a védőnőkkel, de lehetőleg telefonon keresztül.

Nem egy laboratórium, hanem hét intézmény végzi a vizsgálatokat a WHO előírásai alapján.

Ami a kijárási korlátozást illeti, ha valaki például a barátnőjével szeretne sétálni, az megteheti, de a távolságot tartani kell. A tartós használati árucikkek beszerzését érdemes a járvány utáni időszakra helyezni, ha valakinek elromlik például a vasalója, azt persze beszerezheti, de érdemes nagyon odafigyelni minden óvintézkedésre.