Megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedéseket ígér a rendőrség a kijárási korlátozás idejére

2020.03.27. 12:00

A rendőrség segítő, empatikus intézkedésekkel ösztönzi a lakosságot a szombattól életbe lépő kijárást korlátozó rendelkezés betartására - hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Nem a büntetés a cél, hanem a koronavírus-járvány megállítása.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes elmondta: a Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amely a közterületeknek és a nyilvános helyeknek a korlátozásával összefüggésben a magyar lakosságnak a különböző szabályait mutatja be. Ez az úgynevezett kijárási korlátozás, amely a magyar közlöny kormányrendeletében megfogalmazásra került. Ennek a hatályát március 28. és április 11. között jeleníti meg a kormányrendelet.  A rendeletben megfogalmazott rendészeti feladatokra a magyar rendőrség állománya felkészült, és segítő, empatikus intézkedésekkel ösztönzik a lakosságot a szombattól életbe lépő kijárást korlátozó rendelkezés betartására.  A rendkívüli jogrend ideiglenes megszűnése idején is végrehajtják a hatósági karantén ellenőrzését, ha kell, szankcionálják - mondta Kiss Róbert. Eddig 39 ezer esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását, a legtöbben betartják a szabályokat, köszönet nekik – mondta az alezredes. 

A kijárási korlátozás lényege, hogy senki se csoportosuljonFotó: Csudai Sándor - Origo

Müller Cecília elmondta: a laboratóriumi vizsgálattal igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 300-ra nőtt, ugyanakkor örömteli hír, hogy emelkedett a gyógyultak száma is, 28-ról 34-re, újabb haláleset pedig nem történt. Az elmúlt napon határozatot hozott az országos tisztifőorvos, hogy fenntartsák azokat az intézkedéséket, amelyeket a járvány lassítása érdekében hoztak. 

Megtiltottam a külföldiek Magyarországra való beutazását az áruszállítás kivételével, a külföldről hazatérő magyarok pedig kötelezettek arra, hogy egészségügyi vizsgálatnak vessék alá magukat, és 14 napos házi karanténba vonuljanak - sorolta.

Az intézkedések betartatásához továbbra is a rendőrség segítségére számítanak.

A kijárási korlátozás célja, hogy ne terhelődjön túl az egészségügyi rendszerFotó: Csudai Sándor - Origo

Az Orbán Viktor által pénteken bejelentett kijárási korlátozásról azt mondta: az egész lakosság védelmét szolgálja a döntés. A tisztifőorvos arra is kitért, hogy kerülendő a csoportosulás, mert így terjed leginkább a vírus. Hozzáfűzte: az alapszükségleteket mindenképpen kielégítik. Köszönetet mondott a művészeknek és a segítő akciók szervezőinek az otthonmaradás támogatásáért. 

A kisgyermekes családokban biztosítsunk mozgáslehetőséget a kicsiknek, ezt ne csoportosan, csak családi körben tegyük - javasolta Müller Cecília, hozzátéve, ha beteg a gyerek, ne vigyük az utcára. Beszélgessünk sokat a gyerekekkel, készítsenek rajzokat. A felnőttek feszültsége ne ragadjon rá a kicsikre. A házi kedvenceket is szabad sétáltatni, de ezt sem csoportosan – figyelmeztetett az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília hangsúlyozta, feltétlenül szükséges fenntartani azokat a járványügyi intézkedéseket, amelyek eddig is segítették a fertőzés terjedésének lassítását.  Hozzátette, bármilyen intézkedést hozhatnak, amely a megbetegedések és a halálozások számát csökkenti.

Az idősek csak akkor menjenek el vásárolni, ha feltétlenül szükségesFotó: Csudai Sándor - Origo

Arról is beszélt, a sürgősségi beavatkozások és azok a kezelések, amelyek elmaradása az életminőség romláshoz vezetnének, nem halaszthatók el.

Kérdésre válaszolva Kiss Róbert rendőrezredes azt mondta, idáig a védőeszközöket a keleti régióból tudták beszerezni, de nincs a világnak olyan pontja, ahonnan ne fogadnánk hasonló eszközöket. A munkába járás lehetőségét ezután is biztosítják, ez alapos indoknak számít a lakás elhagyására. 

Kiss Róbert kiemelte, az Operatív Törzs a különleges jogrendi időszakot követően is ülésezni fog, és ellátja a szükséges faladatokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK