Vágólapra másolva!
Amikor egy ország gazdasága komoly feladat elé kerül, akkor alapvetően két út van a gazdaságpolitikai döntéshozók előtt. Költségvetési megszorítások illetve gazdaságvédelmi intézkedések. Magyarországon mindkettőre láttunk már példát - írja az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. 
Vágólapra másolva!

Amikor 2007-ben a pénzügyi válság elérte hazánkat, a Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vezette baloldali kormányok a következő döntéseket hozták a válság időszakában:

- Megszavazták a később népszavazáson megsemmisített vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat

- Kórházakat zártak be

- Közalkalmazottakat bocsájtottak el

- Megszüntették a 13. havi nyugdíjat

- 10 százalékkal csökkentették a táppénzt

- Háromról két évre csökkentették a gyes és a gyed időtartamát

- Bevezették az „elvárt adót", amelyet a veszteséges vállalatoknak is kellett fizetni

- Felfüggesztették a lakástámogatási rendszert

- 20 százalékról 25 százalékra emelték a legmagasabb áfakulcsot

- Adót emeltek, és új adónemeket vezettek be

- A devizahiteleseket a kormányzat magára hagyta

A megszorító intézkedések mögött alapvetően két motívumot érdemes kiemelni. Az egyik egy adottság, mivel a kormány elhibázott intézkedései hatására magas államháztartási hiány, államadósság szint és alacsony növekedés állapotában érte hazánkat a válság. A másik motívum pedig gazdaságpolitikai jellegű, ugyanis a saját maguk által zsákutcába kormányzott gazdaságot nem a jó irányba fordították, hanem hibás válságkezeléssel tovább vezették a rossz irányba. Ez 2020-ból visszatekintve már történelmi tény.

Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

Az ábrán látszik, hogy már jóval a válság előtt tarthatatlan szintre emelkedett a költségvetési hiány, ezért a Gyurcsány Ferenc vetette kormánynak, saját hibájából fakadóan semmi mozgástere nem volt. Nemhogy gazdaságvédelmi, munkahelyvédelmi intézkedéseket nem láttunk, de olyan rossz állapotban volt a gazdaság 2007-ben, hogy a baloldali kormány már a világgazdasági válság előtt megszorító lépéseket tett.

A mostani gazdaságvédelmi intézkedések két fontos pontban is eltérnek a korábbitól. Az első, hogy a gazdaság jó állapotban van. Az államháztartás egyensúlyban van, a költségvetést rekordtartalékokkal tervezték, az államadósság csökken, az adósság devizaaránya úgyszintén, a gazdasági növekedés kiemelkedő az EU-ban, és a devizahiteleket is megszüntették. Van tehát mozgástér, "room for manoeuvre" – ahogy angolul mondják. A másik fontos elem, hogy a kormányzat fókuszában a munkahelyvédelem áll. Ezért minden kihirdetett intézkedés abba az irányba mutat, hogy könnyítsen a nehéz helyzetbe jutott vállalkozások és munkavállalók helyzetén.

Akik az eddig bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseket kevésnek tartják, azoknak mindenképpen érdemes lenne a két ismert és jól dokumentált válságkezelést összehasonlítani!