Mutatjuk, mit lehet csinálni, és mit nem a kijárási korlátozás alatt

Koronavírus, vírus, Budapest, maszk, arcmaszk, utca, 
 nyugdíjas, idős emberek
Vágólapra másolva!
A pénteken reggel megjelent, és szombattól hatályba lépő kijárási korlátozásról szóló rendelet legfőbb elve, hogy tilt mindenféle csoportosulást az emberek között. Mindennek a célja, hogy lassítsa a koronavírus terjedését. A szabály értelmében egyedül, vagy a közvetlen családtagokkal továbbra is lehet a mindennapos tevékenységeket végezni, de a barátokkal és távoli rokonokkal már ez tilos. Fontos, hogy az egymással szoros kapcsolatban nem állók között minden esetben legyen meg a másfél méteres távolság.  
Vágólapra másolva!

Miután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt szombattól két héten át kijárási korlátozás lép életbe Magyarország egész területére, nem sokkal később meg is jelent a rendelet szövege.

Szombattól kijárási korlátozás lép életbe Fotó: Hirling Bálint - Origo

A rendelet alapján mindenkinek törekednie kell arra, hogy a vele egy háztartásban élőket leszámítva mindenkitől legalább 1,5 méteres távolságot tartson, a tömegközlekedési eszközökön is.

Szombattól kezdve vendéglátó üzletekben tartózkodni tilos, kivéve, ha valahol elvitelre adnak élelmiszert, a lakóhelyünket pedig csak alapos indokkal hagyhatjuk el.

Alapos indok többek között a munkahelyünk felkeresése, a gyermekek iskolába vagy óvodába kísérése, ha otthoni ellátása napközben nem biztosítható, az egészségügyi ellátás felkeresése, illetve egyéni szabadidős tevékenységek űzése.

Ezenkívül lehet továbbra is bevásárolni, illetve piacokra menni, valamint akár a fodrászt vagy a manikűröst felkeresni.

Marad lehetőség a sétálásra, a sportolásra, a kutyasétáltatásra, illetve a hitéleti tevékenységek ellátására.

Sétálni továbbra is lehet majd, de nem lehet csoportosulni Fotó: Csudai Sándor - Origo

Természetesen a rendelet értelmében orvoshoz is lehet menni, valamint gyógytornát és pszichoterápiás ellátást is igénybe lehet venni. A rendelet értelmében lehet vásárolni mezőgazdasági gépeket és műtrágyát, valamint el lehet menni autószerelőhöz, és nagyobb gépek szerelését is el lehet végezni.

Sportolni és gyalogolni külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy a családdal közösen lehet.

Ebben az esetben is másoktól másfél méteres távolságot kell tartani.

A rendelet értelmében azoknak lehet segíteni, akik erre szorultak, vagy pedig nem tudnak gondoskodni magukról. Tehát továbbra is bevásárolhatunk például idős rokonainknak.

A rendelet értelmében lehet mezőgazdasági munkákat is végezni,

és ez azért is fontos, mivel a következő hetekben vannak a legfontosabb vetési munkálatok.

A 65 év felettiek 9 és 12 óra között mehetnek boltba és patikába, máskor nem Fotó: Csudai Sándor - Origo

A házasságkötésre és temetésre csak szűk családi körben kerülhet sor.

Élelmiszerüzleteket, drogériákat és gyógyszertárakat 9 és 12 óra között csak a 65 évnél idősebbek kereshetik fel, míg mindenki más déltől mehet ezekbe, amikor viszont az idősek már nem.

Ezt semmiképpen sem lehet csinálni

A rendelet értelmében

nem lehet csoportosan étterembe menni, nem lehet csoportosan sportolni,

vásárolni. Fontos, hogy a 65 év alattiak nem mehetnek el vásárolni reggel 9 és dél között. Amikor pedig a 65 év alattiak elmehetnek vásárolni, akkor sem tehetik azt meg csoportosan. A tömegközlekedési eszközökön és a megállókban sem lehet csoportosulni a rendelet értelmében, és sétálni sem lehet csoportosan, és ez vonatkozik a kutyasétáltatásra is.

Csoportosulni minden esetben tilos lesz Fotó: Polyák Attila - Origo

A rendeletet megszegőkkel szemben a rendőrség intézkedhet, a szabálysértési bírság összege 5 és 500 ezer forint között alakulhat.