Szijjártó Péter elmondta, meddig blokkoljuk Ukrajna integrációs törekvéseit

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Újab határátkelő létesül majd Ukrajna és Magyarország között, ha véget ér a járvány - jelentette be Szijjártó Péter, miután tárgyalt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterre. A külgazdasági és külügyminiszter megismételte, hogy addig blokkolják Ukrajna és a NATO tárgyalásait, amíg a kárpátaljai magyarság nem kapja vissza a már korábban megszerzett nyelvhasználati jogait. 
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter Dmitro Kuleba ukrán kollégájával való egyeztetést követően azt mondta, hogy az egyik legfőbb téma a koronavírus elleni védekezés volt.

tette hozzá. Ukrajna köszönetét fejezte ki, hogy a magyar fél biztosítja az ukránok hazajutását. Az áruforgalom zavartalanságát is biztosítani kell a két ország között – mondta a miniszter.

A gazdasági együttműködésről azt mondta, hogy a magyar fél részéről továbbra is biztosított az az 50 millió eurós kárpátaljai beruházási csomag, amit korábban jelentettek be, de azt most egy évvel meghosszabbítják.

Nagyhódos és Nagypalád között is lehetőség lesz az átkelésre, ha véget ér a járvány –

jelentette be a miniszter. A két ország érdeke, hogy a Záhonynál található hidat felújítsák, és a magyar fél készen áll arra, hogy az M3-ast megépítsék az ukrán határig. Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy három kormányközi megállapodást fognak a jövőben aláírni a felek, így a megújuló energiákról, egy járványügyi együttműködésről, és a diplomák kölcsönös elismeréséről.

Kárpátaljának sikertörténetnek kell lennie, és ebben egyetértés van a felek között – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Kísérletet teszünk arra, hogy a magyar közösség nyelvhasználati jogait rendezzük, és a korábbi lehetőségekkel bírjon az ottani magyar közösség.

Szijjártó Péter elmondta, van remény arra hogy az ukrajnai közigazgatási reform keretében létrejöjjön egy magyar többségű járás. Ukrajna és Oroszország tavaly megkötötte a gáztranzit megállapodást, és ennek a végrehajtása zökkenőmentes, így érkezik Magyarországra gáz Ukrajnán keresztül – mondta a miniszter. A körülményekhez képest lehetünk elégedettek, mert egy személyes találkozón lett volna lehetőség a vitás kérdések rendezésére. Beszélt arról is, hogy tervben van Orbán Viktor kijevi látogatásának előkészítése is.