Úgy tűnik, az ellenzék nem érti a koronavírus-törvény lényegét

2020.03.26. 12:44

Az ellenzék nem szavazta meg a kormány által benyújtott koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot, ezért a korábban bevezetett intézkedések pár napra hatályukat veszíthetik. Mindenközben egész Európára jellemző, hogy az ellenzéki pártok együttműködnek a vírus elleni védekezésben, a magyar ellenzék szeme előtt ebben a helyzetben is a politikai haszonszerzés élvez prioritást. Az ellenzéki média és a szakszervezetek pedig a digitális oktatást kritizálják ahelyett, hogy konstruktív javaslatokat fogalmaznának meg. Ezeket voltak a témái a tegnapi Címlapnak a Hír TV-n, ahol a vendégek rendhagyó módon csak virtuálisan voltak jelen.

Nem szavazta meg a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot az ellenzék és továbbra is megy a vita azzal kapcsolatban, hogy szükséges-e vagy nem. A javaslatot az ellenzék úgy értelmezte, hogy a kormány, ezáltal teljhatalmat kap és ezért nem támogatták azt, de Alapjogokért Központ elemzője szerint ez félreértés. Párkányi Eszter emlékeztetett, hogy Orbán Viktor is elmondta a parlamentben, hogy nem magukhoz ragadják a hatalmat, hanem az ő kezükbe adják annak a lehetőségét, hogy az intézkedéseket, amelyek az ellenzéknek nem tetszenek, azokat visszavonják.

Az ellenzék valami másik moziban ül, mert nem fogják fel, hogy mi ennek a törvényjavaslatnak a szerepe

– tette hozzá az Alapjogokért Központ elemzője. Kiemelte lesz egy pár nap, amikor a bevezetett intézkedések, például a határzár, az iskolák bezárása hatályukat veszítik. Ezt azonban kormányrendelettel 15 napig tovább lehet hosszabbítani.

Fodor-Horváth Zsófia úgy véli, hiába lesz pár nap, amikor nem élnek az emberek védelme érdekében hozott szankciók, mindenki érzi, hogy továbbra is veszélyhelyzet van és fontos betartani az intézkedéseket.

Bízom abban, hogy ez az üzenet átmegy és attól még mindenki fegyelmezetten betartja az eddig is egész jól betartott szabályokat

– tette hozzá a 888.hu újságírója.

Címlap: Az ellenzék nem fogja fel, mi lenne a törvényjavaslat szerepeForrás: HírTV

Mindenkinek saját érdeke, hogy otthon maradjon és ne fertőzze meg a másikat és ő se legyen megfertőzve

– mondta az Origo munkatársa a műsorban. Kroó Zita az ellenzék viselkedéséről pedig úgy vélekedett, hogy:

Európában nekünk van a legpitiánerebb ellenzékünk, amit most is sikerült bemutatniuk.

A kialakult helyzetben nemzeti összefogásra lett volna szükség, amiből kivehették volna ők is a részüket, ám a politikai haszonszerzés most is fontosabb volt.

Fontos lenne a felelős ellenzéki viselkedés

Más európai országokban az ellenzéki pártok nem akadályozzák a kormány munkáját, azonban Magyarországon ez nem így van. A koronavírus-törvényt a Mi Hazánk Mozgalom politikusain kívül más ellenzéki képviselő nem szavazta meg. Az ellenzék politikai haszonszerzésére utalhat az is, hogy a Momentum EP képviselője, Cseh Katalin közösségi oldalán jelentette be, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel nőgyógyász lévén önkéntes orvosnak áll. Kroó Zita szerint akkor jelenthetne ez felelős ellenzéki magatartást, ha ez meg is valósulna és nem azt látnánk, mint amikor a klímahelyzetre hivatkozva vonattal mentek Brüsszelbe egy kép erejéig, majd a következő alkalommal lebuktatták magukat a repülőtéren.

Fodor-Horváth Zsófia szerint pedig akkor lenne hiteles és pozitív példa Cseh Katalin viselkedése,

ha tényleg beállna orvosnak, de ebből nem reklámot csinálna, hanem tenné a dolgát.

Lehet kritizálni a digitális oktatást, de most nincs más megoldás

A kormány a koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében elrendelte a távoktatást, ami a diákokra, szülőkre és pedagógusokra egyaránt terheket ró, ám jelenleg más lehetőség a védekezésre nincs. A Fiatal Családosok Egyesületének elnöke, Király Nóra elmondta, hogy nehéz volt egyik napról a másikra átállni és anyaként, tanítónőként, szakácsként és dolgozó nőként is megállni a helyét, de

minden elismerése a szülőké és a pedagógusoké.

Fontos, hogy még csak egy-másfél hetes tapasztalat van mögöttünk a digitális oktatásra való átállás útvesztőjében és nyilván vannak jó és rossz tapasztaltok – mondta Tóth Loretta, a Magyar Nemezt újságírója. Az egyetemi oktatóként is dolgozó újságíró hozzátette, hogy minden eszközt megkaptak ahhoz, hogy a tanítás gördülékenyen haladjon tovább.

A szakszervezetek és az ellenzéki média azonban megint kritikus hangot ütött meg a digitális oktatással kapcsolatban. Most nincs más választás, mint hogy az online oktatást vegyük igénybe, amit lehet kritizálni, de jelenleg nincs más lehetőség – mondta Kroó Zita hozzátéve: manapság minden gyereknek ott van a mobiltelefon a kezében, amit most az oktatás területén is lehet hasznosítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK