Döntött a törvényalkotási bizottság: jövő hét elején tárgyalja a parlament a koronavírus-törvényt

2020.03.07., Budapest, felhő, időjárás, napsütés, Országház, Magyar Országgyűlés, parlament
Vágólapra másolva!
Elfogadta az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága, hogy a jövő hét elején tárgyalhassa a parlament a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot - írja a Magyar Nemzet. Az ülésen kiderült: az ellenzék még mindig nem hajlandó támogatni a veszélyhelyzet meghosszabbítását célzó előterjesztést.
Vágólapra másolva!

Hende Csaba, a bizottság fideszes elnöke a vita megnyitásakor kiemelte a törvény indoklásának azt a mondatát, hogy

vészterhes időkben felelős döntéseket kell hozni.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció politikusa a kormánypártokat támadta, amiért ilyen formában nyújtották be a javaslatot.

A Fidesz-KDNP képviselői szerint ellenzéki politikustársaik felszólalásaiból az derült ki, hogy

a pártpolitikai érdekeiket előbbre helyezve az időt húzzák.

A fideszes Dunai Mónika szerint majdnem tízmillió magyar ember egészségét és életét 52 ellenzéki képviselő veszélyezteti.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a szavazás előtt arra hívta föl a figyelmet, hogy csak annyit kértek, az ellenzék támogassa a gyorsított eljárást. Az államtitkár szerint a járványhelyzet vége objektív szakmai kérdés. "Amint vége a járványnak, a jogszabálytervezet szerint a rendeleti kormányzás lehetősége is megszűnik, így indokolatlanul hangsúlyozza az ellenzék, hogy határidőt kell szabni a törvényben, az ugyanis tartalmaz határidőt" - tette hozzá.

A törvényalkotási bizottság a többségben lévő kormánypárti képviselők voksaival végül megszavazta a törvényjavaslat jövő heti tárgyalását.