Akkor csökkenthető a veszély, ha betartják a szükséges ajánlásokat

Vágólapra másolva!
Farkas Örs politikai elemző, a Kormányzati Tájékoztatási Központ vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kormány lépéseiről a koronavírus-járvány kapcsán.
Vágólapra másolva!

A szakértő elmondta, a kormány továbbra is azt kéri az emberektől, hogy ők maguk is érezzék át a mostani helyzet komolyságát, figyeljék a világban zajló eseményeket és legyen számukra intő példa, amit Nyugat-Európában történik. Példaként hozta fel Olaszországot, ahol az elején nem vették komolyan a járvány okozta helyzetet, aminek a komoly következményeivel most szembenéznek.

A magyar kormány több helyről is sikeresen vásárolt olyan eszközöket, amelyek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben szükségesek, így teszteket is. Farkas Örs szerint a teszteléssel kapcsolatban elsősorban a szakemberek véleményére érdemes támaszkodni, annak ellenére, hogy sokan, így például ellenzéki politikusok is a minél gyakoribb tesztelést követelik. Hozzátette,

A kommunikációs vezető megemlítette, hogy a WHO magyarországi irodavezetője a múlt hétvégén azt nyilatkozta, Magyarország a szervezet ajánlásait betartja, amiknek megfelelő módon és mértékben hajt végre teszteléseket. Egyelőre azért is elegendő a jelenleg végrehajtott tesztelések száma, mert Magyarország a fertőzöttek számának tekintetében – szerencsére – le van maradva számos más európai országtól. A meghozott kormányzati intézkedések, mint a veszélyhelyzet kihirdetése, a határellenőrzés visszaállítása azt eredményezik, hogy ezek a jó eredmények megmaradnak. Már csak azért is, mert ezeket még a járvány korai szakaszában hirdették meg, ezektől meg azt reméli a kormányzat, hogy a járványgörbe laposabb lesz, a hatás pedig elhúzható lehet.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.