Országos tisztifőorvos: Az idősotthonokban is kiemelten fontos az idősek védelme

koronavírus, Széll Kálmán tér, maszk, nyugdíjas, idős emberek, járvány, arcmaszk, védőmaszk, utca, járókelő, havazás
Vágólapra másolva!
Az idősotthonokban is kiemelten fontos az idősek védelme - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy Magyarországon még nincs tömeges megbetegedés, csak a csoportos megbetegedések száma növekszik.
Vágólapra másolva!

Müller Cecília kiemelte, hogy az itt élők védelme is rendkívül fontos, ezért korábban már számos intézkedést hoztak,

ilyen volt a látogatási tilalom bevezetése vagy a felvételi zárlat elrendelése.

Mint mondta, fontos, hogy az idősotthonok területén se legyenek csoportosulások. Az ilyen otthonokban a "kijárási tilalom" úgy értelmezendő, hogy

az intézet kertjébe ki lehet menni, a fekvőbetegek szobáját pedig érdemes gyakran szellőztetni.

Fontos a napi rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás és fontos a családtagokkal való - a személyes találkozást kizáró - kapcsolattartás telefonon vagy egyéb módon - tette hozzá.

Idős ember a Széll Kálmán téren a koronavírus-járvány idején Fotó: Hirling Bálint - Origo

A szakember elmondta azt is, hogy az időseknél a klinikai tünetek változhatnak az immunállapotuk és az életkoruk szerint. Ha valakinek bármilyen légúti panasza van, szólni kell az otthon munkatársának, ő fogja az orvost értesíteni.

Müller Cecília egyben megköszönte a szociális intézményekben dolgozók munkáját, és közölte:

a cél továbbra is az, hogy a járvány terjedését lassítsák.


A legfrissebb adatok szerint 226 igazolt koronavírus-fertőzött van az országban,

tízen elhunytak a betegség következtében, ők valamennyien más, krónikus betegségben is szenvedtek.

A hivatalos adatok szerint 21-en felgyógyultak a betegségből, és 6817 mintát vizsgáltak az akkreditált laboratóriumban. Intenzív ellátásra hat ember szorul.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar laboratóriumi vizsgálatok az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint történnek, két laborvizsgálat szükséges a gyanús eseteknél. A kórházi kapacitásokról szólva azt mondta, minden kórház felkészült a betegek fogadására, hétről hétre fokozzák kapacitásukat az intézmények.

Müller Cecília azt is elmondta, hogy a tünetszegény vagy tünetmentes fertőzöttek száma a regisztrált betegeknek többszöröse lehet, hiszen az esetek 80 százalékában így zajlik le a betegség.