Koronavírus: Ezekre figyeljenek oda nagyon az idősek

Koronavírus, vírus, Budapest, tömegközlekedés, villamos, BKK, maszk, arcmaszk, nyugdíjas, idős emberek
Vágólapra másolva!
Több fórumon is arra kéri a magyar kormány, az Operatív Törzs és több ismert személyiség is az embereket, és főként az időseket, hogy mindenképpen maradjanak otthon, hogy így segítsenek a koronavírus-járvány megfékezésében. Az időseknek a csalókra is oda kell figyelniük, mert egyre több olyan hír lát napvilágot, hogy bűnözők átverik őket. 
Vágólapra másolva!

Müller Cecília országos tisztifőorvos az elmúlt napokban többször is arról beszélt, hogy azt tapasztalják a környezetükben, hogy vannak, akik az idősekre haragosak. Fontos tudni, hogy bárki - a gyerekek, a fiatalok, a középkorúak, férfiak és nők – is lehetnek vírushordozók, akik terjesztik a vírust. Sőt, a fiatalabbak is megbetegedhetnek. A szakember kiemelte,

Az idősek mindenképpen maradjanak otthon Fotó: Polyák Attila - Origo

Az időskor önmagában is kockázati csoportot jelent.

Az első magyar halálos áldozatok is mind idősek

- tette hozzá. Az idősekre emiatt nem haragudni kell, hanem segíteni őket a megértésben, hogy most maradjanak otthon. Tudjuk, hogy ez tőlük is nagy áldozatot és megértést kíván, hiszen legtöbben közülük soha nem éltek még át hasonló világjárványt, és nehéz megérteniük, hogy most egy láthatatlan ellenséggel szemben küzdünk - mondta Müller Cecília.

Középpontban az idősotthonok

- mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Kiemelte, az idősotthonokban élők védelme is rendkívül fontos, ezért korábban már számos intézkedést hoztak, ilyen volt a látogatási tilalom bevezetése vagy a felvételi zárlat elrendelése. Mint mondta, fontos, hogy az idősotthonok területén se legyenek csoportosulások. Az ilyen otthonokban a "kijárási tilalom" úgy értelmezendő, hogy az intézet kertjébe ki lehet menni, a fekvőbetegek szobáját pedig érdemes gyakran szellőztetni.

- tette hozzá. A szakember elmondta, az időseknél a klinikai tünetek változhatnak az immunállapotuk és az életkoruk szerint. Ha valakinek bármilyen légúti panasza van, szólni kell az otthon munkatársának, ő fogja az orvost értesíteni. Müller Cecília egyben megköszönte a szociális intézményekben dolgozók munkáját, és közölte: a cél továbbra is az, hogy a járvány terjedését lassítsák.

Többször kérték az időseket, hogy ne menjenek el vásárolni sem Fotó: Csudai Sándor - Origo

Így próbálják becsapni az időseket

Fontos arra is felhívni az idősek figyelmét, hogy házalóként járják a településeket és a koronavírus ellen kínálnak silány és az egészségre is veszélyes védőeszközöket, gyógyszereket, gyorsteszteket a bűnözők.

A rendőrök azt kérik, hogy mindenki minden esetben jelentse a csalók kísérletét, hiszen munkatársaik fontos információkhoz juthatnak a laikusok számára lényegtelen részletekből.

A VII. kerületben fehér overálos, szájmaszkos járványbűnözők járják a házakat. Becsöngetnek az idős emberekhez mint tisztiorvosi fertőtlenítők, és harmincezer forintot kérnek a lakás fertőtlenítéséért.

A rendőrség tapasztalatai szerint az unokázós csalók is rátelepültek a járvány adta lehetőségekre: azzal hívják fel az idős embereket, hogy az unokájuk megfertőződött a vírussal, ezért pénzre van szükségük.

Ugyanakkor az is előfordul, hogy vírusteszteket kínálnak a hiszékeny embereknek, elsősorban gyorsteszteket, amelyek szabadkereskedelemben nem kaphatók.

A háttértörténeten kívül minden az unokázós csalók módszere szerint működik. Azt mondják, valakit elküldenek a kicsalt pénzért, így károsítják meg az időseket.

Itt az idősek 12 pontja

Mint arról korábban beszámoltunk, 12 pontból álló ajánlást fogalmazott meg a koronavírussal kapcsolatban a Nyugdíjasok Országos Szövetsége. A Felelős Idősek 12 pontja arról szól, hogy mire figyeljenek oda, mit tartsanak szem előtt az idősek a járvány idején.

  1. Életkortól függetlenül vegyük komolyan a koronavírust!
  2. Tartsuk be a járvánnyal kapcsolatos írott és íratlan szabályokat!
  3. Maradjunk otthonunkban a járvány idején!
  4. Kíméljük meg magunkat és internetes követőinket, beszélgetőtársainkat a rémhírektől, az álhírektől, és csak hiteles forrásból tájékozódjunk, tájékoztassunk!
  5. Ismerkedjünk meg az internet segítségével azokkal a technikai eszközökkel, amelyek megkönnyítik az életünket!
  6. Kérjünk segítséget, ha otthonunkon kívüli teendőnk van családtagunktól, közeli ismerősünktől, az illetékes kormányzati szervezetektől, vagy az önkormányzattól!
  7. Segítsünk egymásnak a technikai eszközök (internet, telefon, email stb.) segítségével, külön figyeljünk az egyedülálló, valamint a beteg ismerősökre!
  8. Segítsünk egymásnak az idő hasznos eltöltésében, osszuk meg receptjeinket, kulturális élményeinket (könyv, film, online múzeumi élmények, koncertek)!
  9. Segítsük gyerekeinknek, elégedjünk meg, hogy egy ideig csak az internet vagy telefon segítségével látjuk egymást, beszélgetünk egymással!
  10. Kezdjünk el új dolgokkal megismerkedni, tanuljunk meg új ismereteket!
  11. A megszokottnál is körültekintőbben gondoskodjunk a higiéniáról és fizikai állapotunkról!
  12. Vonjunk be másokat ebbe a mozgalomba!

Híres emberek buzdítanak otthonmaradásra

Otthonmaradásra kérte a koronavírus-járvány miatt az időseket Borbás Marcsi televíziós műsorvezető is. A műsorvezető a Facebook-oldalán látható videóban hangsúlyozta, a szakemberek azt kérik, különös tekintettel az idősekre, hogy maradjanak otthon.

Hozzátette: az idősek kérjék meg családtagjaikat, a szomszédokat, az ismerősöket, hogy vásároljanak be számukra és váltsák ki gyógyszereiket. Borbás Marcsi elismeri,

Hangsúlyozta a pozitív gondolkodás fontosságát, valamint azt javasolta az otthon maradt embereknek, hogy olyasmivel foglalkozzanak, amire korábban nem jutott idejük.

Megszólalt Bodrogi Gyula, Kossuth-díjas színművész is. Ő is arra kérte az időseket, hogy maradjanak otthon.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig azt közölte a Facebook-oldalán, hogy a magyar kormány hazai hírességekkel figyelemfelhívó kampányt indított, amelynek célja, hogy minél többen hasznos és megbízható információkhoz jussanak a koronavírussal kapcsolatban.

Természetesen a kormányszóvivő is azt kérte mindenkitől, aki teheti, maradjon otthon.