Kormánypártok: Gyalázatos, hogy az EP szakbizottsága hazugságokon alapuló, gonosz pártpolitikai csatározásokban vesz részt

DEUTSCH Tamás
Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP EP-képviselője az Európai Parlamentben(EP).
Vágólapra másolva!
Gyalázatos, hogy az Európai Parlament (EP) szakbizottsága ahelyett, hogy idejét és intellektuális képességeit a koronavírus-járvány okán a megelőzés és az európai emberek életének védelmében hasznosítaná, hazugságokon alapuló, gonosz pártpolitikai csatározásokban vesz részt - jelentette ki a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja David Sassoli EP-elnöknek küldött levelében szerdán.
Vágólapra másolva!

Az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) sajtóközleményt tett közzé kedden, melyben Fernando López Aguilar szakbizottsági elnök a magyarországi veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedési tervek miatti aggodalmát fejezte ki. Mint ismert, a kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatát, amivel szándéka szerint többek között meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet, és szigorúbban büntetné a rém- és az álhírek terjesztőit.

A magyar kormánypárti képviselők levelét aláíró Deutsch Tamás EP-képviselő közölte, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja teljes mértékben egyetért abban, hogy a demokratikus értékek és alapelvek védelmet élveznek válsághelyzetben is. "Ugyanilyen fontos azonban, hogy az egyenlő és tisztességes bánásmód elve is védelemben részesüljön" - emelte ki. "Ha a LIBE-bizottság úgy dönt, hogy megvizsgálja e vészhelyzetben alkalmazott intézkedések uniós joggal való összhangját, ezt minden tagállam esetében meg kell tennie, és nem szabadna csupán egyetlen tagállamot önkényesen kijelölnie" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány veszélyhelyzeti intézkedéseinek meghosszabbítására irányuló javaslata tiszteletben tartja a jogállamiságot, és az egyetlen célja az emberi életek megmentése. Az Országgyűlés által követett eljárás teljes mértékben az alaptörvény által veszélyhelyzetre előírt szabályokon alapul. Arra is emlékeztetett, hogy különleges jogrend idején az Alkotmánybíróság zavartalanul működik. "E jogállami garanciák szerves részei az alaptörvény vonatkozó cikkében foglalt különleges jogrendre vonatkozó rendelkezéseknek" - tette hozzá.

- zárta levelét Deutsch Tamás.

Strasbourg, 2019. július 16. Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Deutsch Tamás szerdán levelet írt az EP-képviselőinek is, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényjavaslat célja nem a demokratikus ellenőrzések és egyensúlyok megszüntetése, éppen ellenkezőleg,

az Európában egyedülálló intézkedés valójában kiterjeszti az Országgyűlés előjogait a kormányzattal szemben.

Szavai szerint a törvényjavaslat nem foglal magában egyetlen korlátozást sem az Országgyűlés tevékenységére vonatkozóan, megőrzi annak felügyeleti és ellenőrzési jogát. A kormánynak adni tervezett felhatalmazás korlátozott.

A kormány csak a koronavírus-járvánnyal összefüggésben fogadhat el kivételes, szükséges és arányos intézkedéseket az emberek egészségének és biztonságának megőrzése, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának védelme érdekében.

Az intézkedések a veszélyhelyzet megszűnésével hatályukat vesztik - tette hozzá.

Kijelentette: a jogállamiság nem függeszthető fel, minden hatóság továbbra is az alkalmazandó alkotmányos és jogi keretben fog működni, az alkotmánybíróság ülésezik, és tevékenységének megkönnyítése érdekében különleges eljárási szabályok lesznek engedélyezettek.

A magyar büntető törvénykönyvet érintően azt közölte, a különleges jogrend idején csak a szándékosan hamis állításokat és híreszteléseket szankcionálják, amelyek akadályozhatják vagy gátolhatják a védelmi erőfeszítéseket.

A cél a rosszindulatú dezinformációs kampányok leküzdése, a kormány tevékenységével kritikus vélemények nem tartoznak a bűncselekmény hatálya alá

- hangsúlyozta.

A magyar kormány elsődleges szempontja az emberi élet védelme. Azok, akik megalapozatlan aggodalmaikat fejezik ki a demokrácia és a jogállamiság magyarországi helyzete miatt, egy képzeletbeli ellenséggel harcolnak - mondta.

- fogalmazott Deutsch Tamás.