Gulyás Gergely: A kormány szerdán foglalkozik a lejáró intézkedések problémájával

2020.03.24. 14:52

A kormány szerdán ülésezik, hogy megoldást találjon azokra a problémákra, amelyeket a koronavírus-járvány miatti rendkívüli jogrendben meghozott intézkedések lejárta okoz - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hétfőn az ellenzék miatt nem ment át a törvényhozáson a kormány koronavírussal kapcsolatos törvényjavaslata, így speciális jogi helyzet alakult ki a veszélyhelyzet alatt hozott rendkívüli rendelkezésekkel kapcsolatban. Ugyanis

  • március 27-én jár le a határideje annak, hogy lezárták a határt több, meghatározott országból érkező jármű, illetve a külföldiek előtt,
  • március 30-án pedig az ítélkezési szünetnek lesz vége, valamint annak, hogy a bölcsődék, óvodák bezárásáról a polgármesterek dönthetnek. Ugyanezen a napon hatályát veszti a felsőoktatási intézmények bezárása, valamint a katonák, egészségügyi dolgozók és kormánytisztviselők kiutazási tilalma.

Gulyás kiemelte, hogy miután az ellenzék hétfőn nem támogatta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását, ezt legkorábban jövő kedden tudják elfogadni.A kormánynak az a feladata, hogy mérsékelje az ellenzék által okozott károkat- fogalmazott.