Magukat ünneplik az ellenzéki képviselők, miután megakadályozták a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Tordai Bence, Nunkovics Tibor, Arató Gergely, Szél Bernadett,
Tordai Bence, Párbeszéd Nunkovics Tibor, Jobbik Arató Gergely, DK Szél Bernadett, független
Vágólapra másolva!
Miután nem ment át a kormány által benyújtott, a veszélyhelyzet meghosszabbítását célzó törvényjavaslat a parlamenten, az ellenzéki képviselők ünneplésbe kezdtek a különböző fórumokon. Összeszedtük a legsajátosabb megnyilvánulásokat!
Vágólapra másolva!

Hétfőn a kormánypártok a Házszabálytól eltérve, sürgős eljárásban szerették volna meghosszabbítani a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet, csakhogy az ellenzéki pártok ellenállásán elbukott a kezdeményezés. A Házszabály az ilyen esetekben négyötödös parlamenti többséget ír elő, ehhez pedig kevés képviselője van a Fidesznek és a KDNP-nek. A szavazás előtt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Kocsis Máté, Fidesz-frakcióvezető közös videóban fordult az ellenzéki frakciók tagjaihoz, azt kérve, tegyék félre a pártpolitikát, legyen teljes nemzeti összefogás az ügyben, hiszen a késlekedés miatt emberéletekről lehet szó. Az ellenzék azonban más utat választott: leszavazta a kabinet törvényjavaslatának gyorsított tárgyalását, megakadályozva a világjárvány elleni közös védekezést. Megnéztük a tegnapi ülésnap utóéletét - az ellenzéki képviselők közösségi oldalain.

Jobbik

"Az Országgyűlés a mai napon NEM adott zöld utat Orbánnak" - írta ünnepelve közösségi oldalán Csányi Tamás jobbikos képviselő, aki aktuálpolitikai szemüvegen keresztül közelítette meg a kérdést.

Kálló Gergely hasonló álláspontra helyezkedett frakciótársával. "Magam sem tudtam igent mondani a törvényjavaslatra" - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy ők igazából a vírust akarják megállítani. Kálló kiemelte, hogy nehéz, feszült volt a hétfői parlamenti ülés.

A veszélyhelyzet meghosszabbítását szavazatával elutasító Nunkovics Tiborban Kállóhoz hasonlóan motoszkált a lelkiismeret-furdalás: aláhúzta, élete egyik legnehezebb napja volt a hétfői. "Emberek életéről van szó könyörgöm! Miért kell ezt csinálni?! Mindenkinek van családja, mindenki félti a szeretteit. Nem ezt kellene szem előtt tartani?" - tette fel kétértelműen a kérdést a nem gombot nyomó jobbikos képviselő.

Potocskáné Kőrösi Anita viccet csinálva a tegnapi, veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló szavazásból, a Star Wars-sorozathoz hasonlította azt. "Ha az ellenzéken múlna, akkor ez a történet tényleg egy messzi, messzi galaxisban maradna" - olvasható közösségi oldalán.

Szintén a kultikus amerikai sorozat jutott eszébe a veszélyhelyzet meghosszabbításáról Szilágyi Györgynek.

Demokratikus Koalíció

A Demokratikus Koalíciónál is nagy volt az öröm amiatt, hogy sikerült lassítani a magyar emberek védelmét szolgáló törvényjavaslat elfogadását.

"Leszavaztuk a felhatalmazási törvényt!" - így ünnepelt Varju László, aki leginkább annak örült, hogy átmenetileg meg tudták nehezíteni a járványhelyzettel küzdő kormánypártok dolgát.

Miután az Origo elsőként beszámolt arról, melyik képviselők szavazták le a koronavírus-törvényt, Arató Gergely azzal humorizált, "végre egy feketelista, amire én is felkerültem".

Vadai Ágnes pedig saját pártját népszerűsítette egy szájmaszkos képpel, igaz, a veszélyhelyzet meghosszabbítását ő sem támogatta.

LMP

Az LMP részéről Schmuck Erzsébet társelnök reagált, meglepő módon azt írva, hogy a javaslatot egyébként maximálisan támogató kormánypártok akadályozták meg, hogy az ellenzék a veszélyhelyzet meghosszabbítására szavazzon. Írásában kitért a 2022-es választásokra, aktuálpolitikai színezetet adva álláspontjának.

Magukat ünneplik az ellenzéki képviselők a tegnapi szavazás után Forrás: MTI/Soós Lajos, Szigetváry Zsolt

Párbeszéd

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője köszönetet mondott "a felelős ellenzéki képviselőtársainak", hogy akadályozták a kormányt a vírus elleni védekezésben.

Független képviselők

Szél Bernadett független képviselő sem volt szomorú a hétfői nap miatt. "Nem" - írta ki Facebookjára a szavazásra utalva az LMP volt miniszterelnök-jelöltje.

Hadházy Ákos független képviselő pedig történelmi példákkal magyarázkodott, miért mondott nemet a koronavírus-törvényre.

Momentum (parlamenten kívüli)

A parlamenten kívüli Momentum is pozitívan fogadta, hogy nem ment át a törvényjavaslat a törvényhozáson. A párt súlyos magánéleti botrányokkal terhelt uniós képviselője, Donáth Anna egyenesen "történelmi jelentőségű kiállásnak" nevezte a történteket. Az ifjú politikus úgy látja, hogy "a tegnapi parlamenti szavazás azt az elementáris társadalmi igényt fejezte ki, hogy a magyar emberek együttműködést várnak". Miközben pont erre volt képtelen az ellenzék.