Vádat emeltek a volt főügyész ellen a Fenyő-gyilkosság ügyében

2020.03.23. 14:52

Hivatali visszaélés miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Ihász Sándor volt fővárosi főügyész ellen, akit azzal vádolnak, hogy a Fenyő-gyilkosság ügyében bizonyítékokat tárolt a hivatalában, amelyeket nem adott át a nyomozóhatóságnak. A Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjének hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye csak monogrammal jelöli a volt főügyészt, de persze a neve így is könnyen kitalálható.

A közlemény szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indított eljárásban 2018. április 20-án gyanúsítottként hallgatta ki a volt főügyészt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését. Dr. I. S. P. ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon nyújtották be a vádiratot.

A főügyészség 2018 áprilisában azt közölte: a gyanú szerint a volt főügyész 2017 októberében hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát. Az átadó az utóbb felbujtással meggyanúsított egyik férfi volt, aki azért fordult az általa ismert főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.A Központi Nyomozó Főügyészség szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére, ügyészi kötelességét megszegve, a bizonyítékokat nem adta át a nyomozóhatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.Papp Gábor, Ihász Sándor ügyvédje még 2018 áprilisában az MTI-nek azt mondta: védence nem csupán visszautasítja a gyanút, hanem olyan tényekkel is szolgál, amelyek önmagukban is cáfolják a gyanúsítást.Fenyő János meggyilkolására a vád szerint az egykori befolyásos baloldali médiavállalkozó, Gyárfás Tamás adott megbízást. Fenyőt 1998-ban a nyílt utcán, a kocsijában lőtték halálra.