Karácsony Gergely sem akarja a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt

Fővárosi Közgyűlés, Városháza, Karácsony Gergely 2019.11.27.
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely sem támogatja a kormány által benyújtott, koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot. Mint ismert, elsőként a parlamenti, ellenzéki pártok vezetői, majd baloldali közéleti szereplők jelezték: lényegét tekintve nem akarják, hogy meghosszabbítsák a veszélyhelyzetet.  
Vágólapra másolva!

"A koronavírusnak nincsen nemzetisége, se pártállása. A járvány nem kormánypárti vagy ellenzéki" - bár a főpolgármester ezzel a közhelyszerű gondolattal kezdte hétfői posztját, írásából később kiderült, nem támogatja az összefogást hirdető koronavírus-törvényt. Hosszas fejtegetéséből nehezen kihámozható a lényeg, ami a következő:

  • támogatja, hogy a kormány meghosszabbíthassa a veszélyhelyzetet, de csak kilencven napig. "Garanciák kellenek. Kilencven napnál hosszabb időre nem szólhat a felhatalmazás" - tette hozzá;
  • elutasítja ugyanakkor, hogy a kabinet szigorúbban tudja büntetni, és hogy megtilthassa önkormányzati képviselő-testületek feloszlatását, az időközi választások és népszavazások megtartását.
Karácsony Gergely Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az ellenzéki pártok vezetői már a hétvégén jelezték, nem hajlandóak támogatni lényegét tekintve a veszélyhelyzet meghosszabbítását sem, vasárnap délután pedig megjelent az interneten egy petíció, amelyben baloldali és/vagy Soros György-közeli közéleti szereplők tiltakoztak a koronavírus-törvény ellen.