Operatív Törzs: A koronavírus leginkább az idős emberekre veszélyes

koronavírus, járvány, vírus, utca, Budapest, vásárlás, bolt, bezár, idő ember
Vágólapra másolva!
A hét utolsó napján is sajtótájékoztató keretében számolt be az Operatív Törzs a legfrissebb hírekről a hazai koronavírus kapcsán. A legfrissebb adatok szerint Magyarországon eddig összesen 131 ember fertőződött meg a koronavírussal, közülük hatan belehaltak, de fontos kiemelni, hogy mindegyikük idős volt, és krónikus betegségekkel is küzdöttek. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője közölte, jelenleg hét embert ápolnak intenzív osztályon koronavírus-fertőzéssel a Szent László Kórházban. Kiemelte, hogy a halottak átlagéletkora 66, az intenzív osztályon kezelteké 69 év. A betegségből vasárnap délutánig már 16 ember kigyógyult, őket mind haza is engedték már a kórházból. Müller Cecília országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy az internetről letölthető plakáttal egészült ki az idősek védelmében a koronavírus-járvány elleni védekezés. 
Vágólapra másolva!

Hét embert ápolnak intenzív osztályon koronavírus-fertőzéssel a Szent László Kórházban - közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az Operatív Törzs ülése utáni vasárnapi online sajtótájékoztatón. Szlávik János elmondta, hogy

vasárnap újabb két ember - egy 65 és egy 75 éves nő halt meg. A halottak átlagéletkora 66, az intenzív osztályon kezelteké 69 év.

Szlávik János arról is beszámolt, hogy összesen 49 beteget ápolnak jelenleg, a betegek között vannak gyermekek, középkorúak és idősek is, de hangsúlyozta, a gyermekeknél ritka a súlyos lefolyás, a halál pedig extrém ritka.

Vasárnap további gyógyultakat engedtek ki a kórházból, így összesen már 16 ember gyógyult meg, köztük vannak 40 és 60 év körüliek is.

Az enyhébb panaszok esetén nem szükséges kórházba menni, otthon is leküzdhető a vírus. Kórházi ápolásra jellemzően azok szorulnak, akiknél súlyosabb szövődmények, tüdőpanaszok lépnek fel, és ez általában az időseket sújtja.

Előszűrő rendszer a Honvéd kórházban Fotó: Koncz Márton - Origo

Müller Cecília országos tisztifőorvos a szabályok betartására figyelmeztetett.

- tette hozzá.

Egyre inkább a tömeges megbetegedések felé tartunk

- mondta, majd hozzátette: az idősek védelmében a koronavirus.gov.hu oldalon egy olyan plakát jelent meg, amelyet bárki szabadon letölthet. Felhívta az önkormányzatok, lakóközösségek figyelmét, hogy minél több helyen jelenjen meg a figyelemfelkeltő felhívás.

Az otthoni karantén higiéniás szabályai

Müller Cecília az otthoni karanténnal kapcsolatban felhívta a figyelmet:

Ezután a sajtótájékoztatón részletesen ismertette az otthoni karantén legfontosabb higiéniás szabályait, melyek a következők:

  • Ha nem egyedül él, különítse el magát, amennyire lehetséges
  • Igyekezzen külön WC-t, fürdőszobát használni, ha erre nincs lehetőség, akkor gyakran kell takarítani és fertőtleníteni a lakásban
  • 50-60 fokon már elpusztul a vírus, és nagyon érzékeny a fertőtlenítő, klóros szerekre, de a virucid hatású szerek is hatásosak
  • A beteg által használt eszközöket más ne használja, ezeket mossuk külön legalább 50 fokon
  • A beteg a saját eszközeit tartsa külön
  • Konyharuhát ne, hanem papírtörlőt használjon
  • Mindenképp papírzsebkendőt használjon, majd rögtön dobja ki
  • Használjon dupla falú szemeteszsákot
  • Mosson kezet gyakran

3945-en vannak hatósági házi karanténban

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központvezetője elmondta, jelenleg 3945 ember van hatósági házi karanténban, őket 19 ezernél többször ellenőrizték a rendőrök,

84 emberrel szemben tettek szabálysértési feljelentést, 14 embert megbüntettek két embert pedig figyelmeztettek.

Lakatos Tibor a határátkelők helyzetéről azt mondta, folyamatosan dolgoznak a teherforgalom gyorsabb átjutásán. Hosszú sorok már nincsenek, de néhány határátkelőnél még lehetnek torlódások. A lakosság figyelmét pedig arra hívta fel, hogy a jelen helyzetben lejárt okmányokkal is lehet utazni, a diákigazolványokat sem szükséges meghosszabbítani, így el lehet kerülni, hogy emiatt a diálkok bemenjenek az oktatási intézményekbe.

Nem tervezik a kijárási tilalom bevezetését

Újságírói kérdésre válaszolva elmondták, Mohácson - a polgármester állításával szemben - nincs gócpont, az ország egész területén egyenletesen eloszlik a betegek száma.

Továbbra sem terveznek lezárásokat és kijárási tilalmat, de ha lesznek gócpontok, ahonnan elutaznak az emberek, és megszegik a szabályokat, akkor bevezethetik.

Egyelőre nem terveznek szigorításokat, abban bíznak, az idősek betartják az ajánlásokat és otthon maradnak. Ha segítségre van szüksége valakinek, akkor az az önkormányzathoz forduljon - közölte Müller Cecília.

Az idősebb embereknek mindenképpen otthon kellene maradni Fotó: Koncz Márton - Origo

A tisztifőorvos elmondta, igazak azok a sajtóértesülések, melyek arról szólnak, hogy egy magyar orvos is megfertőződött. Az ő esetében a kontaktkutatás megtörtént, több mint 120 mintavétel történt, az érintettek karanténban vannak, a vizsgálat még zajlik.

A védőfelszerelések pedig minden olyan helyen, ahol betegellátás történik, rendelkezésre állnak

- közölte Müller Cecília.

Lakatos Tibor elmondta, minden önkéntes adomány számít, de

az egészségügy esetében jelenleg nem anyagi korlát van, a kormány biztosítja a szükséges forrásokat.

A nemzetközi helyzet nehezíti a megfelelő felszerelések beszerzését, de a jövő héttől érkeznek szállítmányok külföldről.

Postás szájmaszkkal a fővárosban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szó esett még arról, hogy a postások is megkapták a védőfelszereléseket, ennek ellenére a csomag átadásánál érdemes megtartani a megfelelő távolságot.

Azok, akik külföldről jönnek haza, kerüljék a tömegközlekedést, ezután vonuljanak két hétre karanténba.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, a tüdőgyulladásos betegeket külön figyelemmel kísérik, és elvégzik rajtuk a szükséges vizsgálatokat, de az ilyen típusú megbetegedések száma nem nőtt a korábbiakhoz képest, majd emlékeztetett, épp az influenzajárvány végén vagyunk, aminek egyik szövődménye a tüdőgyulladás.