Az MSZP, a Jobbik és a DK sem támogatja a koronavírus-törvényt, akadályozzák a védekezést

KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A jelek szerint az ellenzék ellenállása miatt nem lesz teljes összefogás a kormány koronavírus-törvényjavaslatának hétfői, parlamenti tárgyalásakor. Eddig az MSZP, a Jobbik, és a DK jelezte: nem fogja azt támogatni. Azaz, túlzás nélkül mondhatjuk: gátolják a sikeres védekezést. És egy ilyen súlyos helyzetben, amikor idős emberek vannak veszélyben, az ellenzék ismét azt bizonyítja: pénzért és a hatalom megszerzésének mégoly távoli reményéért is, valóban mindenre képesek.
Vágólapra másolva!

Pénteken a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter benyújtotta az Országgyűlésnek a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot. Ezzel az a kabinet célja, hogy a parlament megerősítse az eddig meghozott intézkedéseket, és felhatalmazást kapjon a koronavírus elleni küzdelem további lépéseihez. A polgári kormányzat többek között a járvánnyal kapcsolatos, egyre veszélyesebb és egyre gyakoribb álhírek terjesztése elleni fellépéshez is kért támogatást.

Mivel a törvényjavaslatról az Országgyűlés csak úgy dönthet, ha eltér a Házszabálytól, így a döntéshez a parlamenti képviselők 4/5-ének támogatása szükséges. Mint ismert, a kormánypártok a képviselők valamivel több, mint kétharmadát tudják felmutatni, így a javaslat elfogadásához az ellenzéki pártok is kellenének hétfőn.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szombaton a Hír TV-n, vasárnap a Kossuth Rádión fordult az ellenzékhez, azt kérve, támogassák a "koronavírus-törvényt". Azzal érvelt, hogy ez most nem a pártpolitikai küzdelmek időszaka, Magyarország polgárainak egészsége a tét, nemzeti összefogásra van szükség. A politikus elárulta, komoly gesztusokat is tettek az ellenzéki frakciók felé: több javaslatukat elfogadták, és több be is került a már benyújtott törvényszövegbe is.

Ehhez képest az ellenzéki pártok egymás után adnak ki nyilatkozatot arról, hogy

nem fogják támogatni a kormány nemzeti összefogást sürgető javaslatát.

Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke tegnap arról írt, hogy pártja "nem lesz partner" a koronavírus-törvény elfogadásában, így a javaslatot nem fogják elfogadni. Írásából kiderült, hogy az ellenzéki pártok folyamatosan egyeztetnek egymás között.

Jakab Péter Jobbik elnök a Magyar Hangnak adott interjújában beszélt arról, hogy - csatlakozva a szocialistákhoz - nemmel fognak szavazni a parlamenti szavazáskor.

Bár a Demokratikus Koalíciótól egyelőre nem érkezett hivatalos közlemény a kérdés kapcsán, politikusaik megnyilvánulásaiból az látszik, hogy ők sem fogják támogatni a kormány koronavírus-elleni erőfeszítéseit. Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester vasárnapi internetes bejegyzésében azt írta, hogy "nincs szükség" a koronavírus-törvényre. A Gyurcsány-párti politikus aktuálpolitikai magyarázatot adott indoklásul.

FRISSÍTÉS:

Cikkünk megjelenését követően a Demokratikus Koalíció több posztban is egyértelművé tette: nem szavazzák meg a koronavírus-törvényt.

Az utóbbi években nagyon sokszor kiderült, hogy az ellenzék a pénz lehetőségéért és a hatalom megszerzésének a reményéért mindenre képes. De most kiderült: tényleg mindenre. A koronavírus példátlanul veszélyes az idős emberekre, és persze azokra is, akik eleve súlyos betegek. Ez evidens. És ennek ellenére, az ellenzék mégsem akarja megszavazni a sikeres védekezésért hozott koronavírus-törvényt.