Özönlenek a vállalkozók segélykérései a koronavírus miatt

Koronavírus, vírus, Budapest, 2020.03.16., utca, üres, kihalt, kihalt terek, kihalt tér, étterem, vendéglő
Vágólapra másolva!
Egy autókereskedő a járvány miatt visszalépő vevő miatt, egy szakács pedig a tizedére csökkentett fizetése miatt fordult segítségért a kamarához. Olyan sok megkeresést kaptak, hogy szinte fel sem tudják dolgozni a panaszokat – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
Vágólapra másolva!

Parragh László a lapnak adott interjújában azt mondta, örül, hogy a kormány gazdaságvédelmi döntései közé bekerültek a javaslataikból, de szerinte nagyon nehéz megmondani, hogy mi mindenre lesz még szükség.

- mondta.

A vállalkozásoktól érkezett segélykérésekről azt mondta, hogy szélsőségesek és döbbenetes mennyiségben futnak be. Hozzátette, olyan sokan fordulnak hozzájuk, hogy szinte fel sem tudják dolgozni a panaszokat. Példákat is említett, hogy egy autókereskedő egy vitás eset rendezésében kért segítséget. 71 éves ügyfele

megrendelt egy autót, le is előlegezte, majd a kocsi megérkezése után azt mondta, hogy adják vissza a pénzét, mégsem kéri az autót, mert ilyen helyzetben nem biztos, hogy használni fogja.

Egy szakács pedig azért kereste meg őket, mert

a 600 ezer forintos nettó fizetését az étterem minimális forgalmára hivatkozva a tulajdonos nettó 70 ezerre csökkentette,

ő pedig nem tud megélni a feleségével és két gyerekével.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján 2020. március 10-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Parragh László brutális hatásokra számít a koronavírus-járvány miatt.

- mondta a Magyar Nemzetnek.

Vendégek nélkül egy budapesti étterem a koronavírus-járvány miatt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nagyon nagy hibának tartja a 2008-as világválsághoz hasonlítani a most kialakult helyzetet. „A 2008-as pénzügyi buborékból indult ki, majd gyűrűzött át gazdasági krízisbe. A mostani pedig egészségügyi, járványügyi válság, amelynek természetesen szintén jelentősek a gazdasági, pénzügyi következményei.” Emiatt szerinte más módon kell kezelni is.

- tette hozzá. Kiemelte, nem állhat le mindenütt a munka, mert annak súlyos következményei lesznek.

Úgy gondolja, hogy a magyar gazdaság sokkal erősebb, mint azt sokan gondolnák. „Ha ügyesen és okosan kezeljük a nehézségeket, akkor ahogy a válság kezd enyhülni, elindul az építkezés. Ennek jeleit akár egy-két hónap múlva már láthatjuk is. Ez nem azt jelenti, hogy ennyi idő után minden ott folytatódik, ahol abbamaradt.”

A Gellért-hegyről is eltűntek a turisták. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az eddig rekordokat döntő budapesti turizmusról pedig azt mondta, hogy legalább egy évre lesz szüksége ahhoz, hogy lábra álljon. A vidéki turizmus jóval hamarabb újraéledhet. „Az emberek alig várják majd, hogy kiszabadulva a karanténból elutazzanak feltöltődni, és megerősödve álljanak vissza a munkába” - mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László.