Orbán Viktor: Minden erőnkkel lassítjuk a járványt

Orbán Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A kollektív védekezést mára megszerveztük, ma egy védekezésre berendezett állapotban van a magyar közösség - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A kormányfő arra kérte az időseket, hogy maradjanak otthon, mivel a koronavírus rájuk nézve a legveszélyesebb.
Vágólapra másolva!

Minden reggel hatkor ül össze az Operatív Törzs, és késő estig ülésezik, folyamatosan kapjuk és dolgozzuk fel az akciócsoportoktól érkező információkat - mondta Orbán Viktor.

Most az a helyzet, hogy 85 beteg van Magyarországon, ebből 6 súlyos, sajnos van egy halottunk is, de heten már meggyógyultak.

Minden erőnkkel lassítani szeretnénk a járványt, hogy az egészségügyi rendszer felkészülhessen, és be tudja fogadni a betegeket – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

Orbán Viktor: Az ország felkészült a védekezésre Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez okozza a legnagyobb bizonytalanságot

A kormányfő kiemelte: Nagyon sok okos orvos, matematikus, biológus, kutató van Magyarországon, velük beszélgetve azt látja, hogy ők azért óvatosak, mert még nem elegendő az az esetszám, amit közvetlenül tudnak tanulmányozni.

Világosan szeretném tudni, hogy a betegségnek melyik korcsoportra nézve, melyik foglalkozási csoportra nézve, milyen egészségügyi állapotban lévő csoportra mi a hatása. Mert úgy látom, a legnagyobb bizonytalanságot ez okozza – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta,

Ezzel, ha a járvány nem is hagy alább, de a félelem kisebb lesz. Lassítani tudjuk a járvány terjedését, de végül a megbetegedések száma ki fog egyenlítődni Európában.

Lassú a terjedés

Közölte továbbá:

jól döntött a kormány, amikor megfogadta járványügyi szakemberek tanácsát, és az intézkedéseket már a járvány korai szakaszában bevezette, így "a terjedés lassú".

Abban azonban egyetértenek a matematikai modellekkel foglalkozók, hogy lassítani ugyan tudják a vírus terjedését, de a végén a megbetegedések száma nagyjából ki fog egyenlítődni egész Európában.

Drámai helyzet, mint Olaszországban, abból állhat elő, ha gyorsan fut fel a megbetegedések száma, és összeomlik az egészségügyi ellátórendszer.

Ez ellen az eszköz- és humánerőforrás-kapacitás megnövelésével, valamint a beérkező, intenzív ellátásra szorulók számának lassításával lehet védekezni; "mind a két dolgot egyszerre tesszük" -

fejtette ki Orbán Viktor.

Korlátlan forrás áll a védekezésre

Orbán Viktor közölte, hogy van elegendő maszk és védőfelszerelés Magyarországon. Folyamatosan gyártanak is.

Az összes nemzetközi kapcsolatainkat mozgósítjuk a beszerzés érdekében. Ma nagy kiterjedésű hálózattal szerzünk be eszközöket - tette hozzá.

- mondta a kormányfő. Nemcsak raktárra gyűjtjük az eszközöket, hanem ha szükséges, akkor megfelelő rendben ki is osztjuk. Felülről nyitott a védekezés költsége - tette hozzá.

Orbán Viktor köszönetet mondott az ellátásban dolgozóknak.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az orvosok egy része biztosan meg fog fertőződni, de van ember a helyükre.

A kollektív védekezést mára megszerveztük, ma egy védekezésre berendezett állapotban van a magyar közösség - mondta a kormányfő.

sorolta.

Orbán Viktor: A cél az, hogy minél kevesebben essenek ki a munkából Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ekkora segítség az embereknek a mostani lépés

Orbán Viktor a gazdasági lépésekről azt mondta, hogy további intézkedésekre biztosan szükség lesz.

Aki kiesett a munkából, annak segítséget adunk - mondta a kormányfő. A vállalkozókat próbáljuk abba a helyzetbe hozni, hogy ne bocsássák el az embereket. A legjobb intézkedés, hogy a pénzügyi csődtől megmentsük az embereket. Orbán Viktor közölte, hogy ennek az egyik lépése volt a hiteltörlesztési moratórium meghirdetése

A második intézkedés az érzékeny ágazatok beazonosítása volt - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy beazonosították a nagy bajba került ágazatok listáját, és a számukra járulékfizetési könnyítést rendeltek el.

- mondta a kormányfő.

Emellett az "érzékeny" ágazatokban, a taxisoktól a vendéglátósokon át a szállodásokig járulékfizetési könnyítéseket rendeltek el - közölte Orbán Viktor, hozzátéve, további lépésekre is lesz szükség.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a fő probléma, hogy nincsen ellenszer a koronavírussal szemben, bár dolgozik egy csoport a megfelelő gyógyszer megtalálásán. Fantasztikus kutatóink vannak ezen a területen is - mondta a kormányfő.

- tette hozzá. Ha a helyzet súlyosbodik, akkor a magyar adatokból kiinduló tájékoztatást tudjunk adni. Ha megnő a fertőzöttek száma, akkor sokan kórházi ellátásra szorulnak majd. Őket be kell szállítani, és intenzív ellátást kell adni - mondta a kormányfő. A legtöbb intenzív ellátásra szoruló beteg az idősek között lehet.

Az idősekért aggódunk

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az idősekért aggódunk. Ha a járvány tömegessé válik, akkor az idősek kerülnek a legnagyobb bajba.

- mondta Orbán Viktor. Az önkormányzatok kapcsolatba léptek az idősekkel, és képesek arra, hogy megfelelő ellátást nyújtsanak.