Operatív Törzs: Nem terveznek újabb közterületi korlátozásokat

koronavírus, emberek, szabad, Budapest, vírus, szabadon sétáló emberek, maradj otthon, park, tér
Szabadban sétáló emberek 2020 március 20-án Budapesten. .Tömegek hagyják el otthonaikat a májusias időjárásban, bár az operatí törzs többször is felhívta mindenki figyelmét az otthonmaradás fontosságára
Vágólapra másolva!
Felfüggesztik a víztartozások miatti vízkorlátozást - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján. Arra kértek minden időst, maradjon otthon.
Vágólapra másolva!

Háromra emelkedett a koronavírus-fertőzésben meghaltak száma – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.Hozzátette, hogy a fertőzöttek közül heten már meggyógyultak, köztük öt iráni és két magyar állampolgár.

Arra kért mindenkit, hogy lehetőség szerint maradjon otthon. Ezzel elkerülhető a fertőzésveszély, különösen a veszélyeztetett idősebbeknél.

Fontos, hogy a járvány minél tovább maradjon abban a szakaszban, amikor még nem alakulnak ki tömeges megbetegedések.

A területi adatok rendelkezésre állnak, ezek a járványügyi vizsgálathoz szükségek.


Az ország minden területéről van beteg, a tömeges megbetegedés küszöbén állunk
- mondta Müller Cecília.

Ennyien szegték meg a házi karantént

Továbbra is hatályban vannak a korlátozó intézkedések – közölte Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. A teherforgalom előtt megnyitották a magyar határátkelőket, de fennakadásokra lehet számítani.

Rajkánál 120, Hegyeshalomnál 150 perces várakozásra számíthatnak a fuvarozók. Csanádpalotánál a román hatóság ellenőrzése miatt 35 kilométeres sor torlódott fel

- tette hozzá.

Ismét arra kérték az időseket, hogy maradjanak otthon Fotó: Szabó Gábor - Origo

Összesen 3506 személy van hatósági karanténban.

Eddig 13 ezer ellenőrzést hajtottak végre, és 69 esetben állapítottak meg szabálytalanságot. Ebből 58 esetben szabálysértési feljelentést tettek.

A rendőrség 12 esetben közveszéllyel való fenyegetés ügyében 22 gyanúsítottat hallgatott ki.

Nem terveznek újabb korlátozásokat

Megkezdték működésüket a fővárosi és megyei védelmi bizottságok, amelyek segítséget nyújtanak a karanténban lévő személyek ellátásában. Péntektől 71 vállalatnál megkezdődött a honvédelmi irányító törzsek működése – mondta Lakatos Tibor.

Mindenkinek a saját belátására van bízva, hogyan mozog. Lakatos Tibor azt kérte az újságíróktól, hogy nagyon körültekintően közlekedjenek.

- mondta Lakatos Tibor. Szólt arról is, hogy felfüggesztik a vízdíjtartozások miatti vízhasználati korlátozást.

Újabb maszkalapanyag érkezhet

Ruszin Romulusz dandártábornok hozzátette, hogy a katonai rendész járőrök feladata, hogy segítsék a rendőrség munkáját. Szólt arról is, hogy több városban működik katonai járőrszolgálat.

Céljuk, hogy fokozzák a biztonságérzetet.

A határvédelemről azt mondta, hogy szombattól újabb 100 fő támogatja majd a Belügyminisztérium munkáját.

Egészséges embernek nincs szüksége maszkra. Sebészi maszkot használnak az egészségügyi dolgozók - mondta Müller Cecília. Speciális FFP3 maszk akkor szükséges, ha koronavírusban megbetegedett személyt látnak el - tette hozzá.

Lakatos Tibor közölte, hogy szombaton is érkezik újabb alapanyag.