Mindenképpen megtartanák az őszi eucharisztikus kongresszust

Fábry Kornél, a a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára
Vágólapra másolva!
Az eszünkre hallgatva koncentráltan szüneteltetnünk kell a közvetlen emberi kapcsolattartást, ezért vasárnaptól nem lesznek szentmisék hazánkban – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Fábry Kornél atya, az eucharisztikus kongresszus főtitkára, aki szerint a koronavírus-járvány ráirányíthatja figyelmünket a legalapvetőbb egzisztenciális kérdésekre.
Vágólapra másolva!

Az atyával telefonon készített interjút a Magyar Nemzet, mert egy külföldi útról hazatérve önként vállalta, hogy két hétig otthon marad. Elmondta, bízik benne, hogy szeptemberben a tervek szerint sikerül megtartani Budapesten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, ami hozzájárulhat az ország és Európa lelki megújulásához, különösen, ha Ferenc pápa is ellátogat az eseményre. Eddig csaknem nyolcvanezren jelentkeztek a találkozóra.Több mint ötven előadó fogadta el Erdő Péter bíboros meghívását. Bíborosok és püspökök érkezhetnek majd a világ minden tájáról, Indiától az Amerikai Egyesült Államokon át Nigérián keresztül Venezueláig

Fábry Kornél, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára fotó: Talán Csaba

Az eucharisztikus kongresszus mindig az oltáriszentségben köztünk lévő Jézusról szól, akiben igyekszünk megerősíteni a hitünket, és elvinni az emberekhez a hírt, hogy Isten köztünk él az eucharisztiában. Egy hittitokról van szó, ami azt jelenti, hogy nem olyan dolog történik a szentmisében, ami fizikailag észlelhető. Átlényegülés alatt azt értjük, hogy a pap szavaira a szentmisében a Szentlélek átváltoztatja az ostyát Krisztus testévé, a bort pedig a vérévé. Hisszük, hogy Jézus, aki valóságos Isten és valóságos ember, valóságosan jelen van az Oltáriszentségben. Ezért térdelünk le a szentség előtt - mondta az atya.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban megjegyezte,megállásra késztet és elgondolkoztat az emberi élet értelméről.

- mondta. Mi most is úgy készülünk, hogy időben megtartjuk a kongresszust. Reálisan persze három lehetőség képzelhető el: vagy megrendezzük a kongresszust, vagy későbbre halasztjuk, legrosszabb esetben pedig elmarad. Ebben a végső döntés nem rajtunk, hanem az illetékes pápai bizottságon múlik. Egyelőre még nem merült föl a kongresszus elhalasztása. A helyzet változásával és az idő előrehaladtával végleges döntés születik majd - tette hozzá.

Fábry Kornél beszélt arról is, megszületett a döntés, hogy március 22-től a nyilvános liturgiákat szüneteltetik. Ezzel együtt a templomok nyitva lesznek. A temetéseket is meg lehet majd tartani, lehetőleg szűk körben és a legrövidebb változat szerint.

- magyarázta.

Az atya szerint kétféleképpen lehet reagálni erre a helyzetre. Az egyik út a lázadás, a másik, hogy alázatosan meghajolhatunk Isten előtt, elismerve, az ő kezében vagyunk, és hogy a mi hazánk a mennyben van.