Meddig fertőzőképes az ételeken a koronavírus?

koronavírus, Budapest, vírus, maszk, bevásárlás, piac
Vágólapra másolva!
Az élelmiszerek csomagolásán, a gyümölcsökön keresztül elkaphatjuk-e a vírust? Jó eséllyel nem, főleg, ha a vállalkozások, és ha mi is betartjuk a higiéniai szabályokat és a járványvédelmi intézkedéseket. Bognár Lajost, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkárt, országos tiszti főállatorvost arról is kérdeztük, kell-e félnünk attól, hogy háziállataink elkapják-e a vírust.
Vágólapra másolva!

Élelmiszerrel terjedhet-e a koronavírus?

Bognár Lajos szerint fontos hangsúlyozni, hogy eddig

tudományosan nem bizonyított, hogy a koronavírus, az olyan ismert fertőzési módokon túl, mint például a cseppfertőzés, más módon is terjedne, mondjuk szennyezett élelmiszerrel.

A WHO, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) sem ír ilyesmiről.

Fotó: Szabó Gábor/Origo - Origo

A járvány megelőzése érdekében, elővigyázatosságból

fokozott figyelmet kell fordítani a napi higiéniai szabályok szigorú betartására, folyamatosan követni és alkalmazni kell a humán járványvédelmi intézkedéseket.

Vajon mi történik akkor, ha a koronavírussal fertőzött ember kerül az elkészített termékek, ételek közelébe, jelenthet-e veszélyt, terjedhet-e így a vírus?

- mondta.

Ugyanakkor, különösen az olyan élelmiszereknél, amelyek hőkezelés vagy mosás nélkül fogyaszthatók,

az élelmiszer-vállalkozásoknak meg kell akadályozniuk, hogy az esetlegesen fertőzött emberek köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag (kórokozót tartalmazó nyálcsepp) kerülhessen az élelmiszerekre.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ennek megelőzését segítik a cseppfertőzés elleni védelemre alkalmazott plexi-, vagy egyéb védő-, légterelő burkolatok, tárolók alkalmazása. Most viszont hasonló megfontolásból a szakember nem javasolja a saját csomagolóanyagok és ételtároló edények használatát.

- tette hozzá.

Vajon jelent-e kockázatot az, hogy az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a kereslet az élelmiszerek iránt?

A jelenlegi járványhelyzetben az élelmiszerbiztonság biztosítása, a szokásostól eltérően, magasabb szintű megoldásokat igényel, mint járványmentes időben.

- mondta a szakember.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A NÉBIH oldalán a legfontosabb tudnivalókat egy tájékoztató formájában is közzétették.

- tette hozzá.

A hőkezelés milyen hatással lehet erre a vírusra?

Bognár Lajos elmondta, hogy a rendelkezésre álló információk szerint

a koronavírus +60°C felett elpusztul.

Forrás: Shutterstock

Ezért ajánlott a biztonságos hőkezeléssel készíthető ételek fogyasztása, ami azt jelenti, hogy

legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérsékletet, vagy az étel minden pontján legalább 75°C-ot kell biztosítani.

- mondta.

Jelent-e veszélyt az állatokra a koronavírus?

- magyarázta.

Ugyanakkor mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket, ezek a "zoonózisok", ezért aztán az állatok kezelése és gondozása során, elővigyázatosságból, az alapvető higiéniai feltételeket mindig be kell tartani. Például

célszerű elkerülni, hogy idegenek simogassák a kedvenceinket.