Így vigyáznak másokra és magukra a rendőrök, hogy ne fertőződjenek meg

Koronavírus, vírus, szájmaszk, maszk, rendőr, Csörnyeföld, Magyarország
Csörnyeföld, 2020. március 17. Rendőrök román rendszámú autó utasait ellenőrzik a magyar-szlovén határ közelében, az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőhelyénél 2020. március 17-én. A koronavírus-járvány miatt ettől a naptól csak magyar állampolgárok léphetnek be Magyarország területére, de a teherszállítást nem korlátozzák. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Mindent megtesznek azért, hogy a rendőrök egészségesek maradjanak, vagyis ne kapják el a koronavírust. Hogy miért? Egyszerű; hogy továbbra is tudják a közrendet biztosítani. Ezért több mindent is megtesznek. Fontos és érdekes kérdés az is, hogy hogyan tudnának védőruhát hordani úgy, hogy közben az alapfelszerelés is náluk maradhasson. Ennek kifejlesztésén is dolgoznak a szakemberek.
Vágólapra másolva!

Munkatársainknak kellő megfontoltsággal és elővigyázatossággal kell eljárniuk az intézkedéseik során, de nemcsak a munkavégzés közben kell megfontoltnak és elővigyázatosnak lenniük, hanem a magánéletben is – ezt mondta az Országos Rendőr-főkapitányság Hivatalának vezetője a Zsaru Magazinnak a koronavírus megjelenésével kapcsolatban.

Forrás: Police.hu

Gömbös Sándor szerint

Vagyis nem mindegy, hogy a szolgálat után a rendőrök mit tesznek, milyen rendezvényekre mennek el, hol fordulnak meg.

"Kettős követelménynek kell megfelelniük: egyrészt saját egészségüket is óvniuk kell, másrészt az intézkedés vagy eljárás alá vontak egészségére is oda kell figyelniük" – teszi hozzá.

A dandártábornok szerint a veszélyhelyzet kihirdetése ellenére a rendőröknél korántsem olyan súlyos a helyzet, mint Olaszországban; azt próbálják megelőzni, hogy Magyarországon is bekövetkezzen egy robbanásszerű járvány.

Forrás: police.hu

A különleges jogrendi időszakban még olyan jogok is korlátozhatók, amelyek lényeges tartalmát békeidőben még törvénnyel sem lehetne korlátozni. Különleges jogrend esetén a kormány rendeletben meghatározhat olyanokat, amelyek érintik az emberek alapvető jogait. Ilyen például a gyülekezési jog, amit a járvány terjedésének megakadályozása miatt a rendezvények létszámának korlátozására vonatkozó előírás érinthet.

– mondja Gömbös Sándor.

A rendőrségnek a közrend és a közbiztonság fenntartásával összefüggő általános kötelezettsége, ami egyébként az Alaptörvényben és a rendőrségi törvényben is megjelenik, magában foglalja azt is, hogy rendkívüli helyzetekben is biztosítania kell a közrendet és a közbiztonságot.

"Ha egy veszélyhelyzet járványügyi problémára vezethető vissza, akkor ez a kötelezettsége még hatványozottabban érvényesül.

- mondja.

Csörnyeföld, 2020. március 17. Rendőrök román rendszámú autó utasait ellenőrzik a magyar-szlovén határ közelében Forrás: MTI/Varga György

Pont ezért mondják el minden egyes fórumon minden rendőrnek, hogy hogyan vigyázzanak magukra.

"Decemberben lehetett először hallani a vírusról. Mi, munkavédelmi, közegészségügyi szakemberek az alapellátó orvosok bevonásával azonnal elkezdtük felmérni, hogy mennyi és milyen típusú védőfelszerelésre van szüksége a rendőröknek, és igyekeztünk tájékoztatni az állományt a vírusról, annak lappangási idejéről, terjedéséről és az ellene való védekezés lehetőségeiről" – mondja a rendőrség vezető főorvosa.

Forrás: police.hu

A tájékoztatáshoz háttéranyagokat is készítettek, amelyeket azóta minden rendőrségi épületben kihelyeztek. A tájékoztató anyagok a védekezés, megelőzés lehetőségeit mutatják be, például a helyes kézmosást, a higiéniás szabályok betartását, de írnak arról is, hogy a megszokott érintkezési formákat kerülni kell.

Lódi-Sipos Edina azt is mondja, gondoskodnak arról, hogy legyen a rendőröknek védőfelszerelése.

- mondja.

Forrás: police.hu

A rendőröknek külön védőruha nincs kifejlesztve. Ezért ki kell dolgozni, hogy adott esetben hogyan lehet összehangolni a védőruhát és az alapfelszerelést, vagyis, hogy ezeket hogyan tudják együtt viselni.

"Rendőreinket különösen igyekszünk védeni, hiszen a szolgálati feladatok maradéktalan ellátásához szükséges, hogy az állomány szolgálatképessége megmaradjon – teszi hozzá a rendőrség vezető főorvosa. A legfontosabb a megelőzés és a felkészülés - mondja.