Véradásnál nincs koronavírus-szűrés

véradás
Budapest, 2013. június 14. Egy véradótól vért vesznek a véradók világnapján a Budapesti Corvinus Egyetem E épületében 2013. június 14-én, ahol a Magyar Vöröskereszt véradást szervezett. Ezen a napon országszerte 33 vöröskeresztes helyszínen várják a véradókat a világnap alkalmából. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A közösségi oldalakon elterjedt információkkal ellentétben a véradásokon nem végeznek koronavírus-szűrést - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat.
Vágólapra másolva!

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, a fertőzés tehát vérátömlesztéssel nem adható tovább. A koronavírus legnagyobb veszélye, hogy a betegség miatt meghiúsul az ellátáshoz szükséges vérmennyiség levétele.

Nincsen koronavírus-szűrés véradásnál, mert cseppfertőzéssel terjed a vírus Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"...a járvány ideje alatt is szükség van a vérkészítményekre, elsődlegesen a sürgősségi ellátáshoz (különösen gyermekgyógyászat, szülészet, szívsebészet, onkológia, hematológia, transzplantáció). A véradás (...) nem szüntethető be a jelenlegi pandémiás időszak alatt sem, ezért továbbra is számítunk az egészséges lakosság segítségére" - hangsúlyozták.

A véradások helyszínéről és időpontjáról a www.ovsz.hu és www.veradas.hu weboldalakon lehet tájékozódni.