Gyökeresen megváltozik a budapesti tömegközlekedés

Tájékoztató felirat a járművezető védelmére felállított kordonon a BKK egyik autóbuszán
Vágólapra másolva!
Csütörtöktől a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok, mivel a koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedések részeként ideiglenesen nem látogathatják az iskolákat a tanulók.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV közös közleménye szerint

a budapesti utasforgalom mintegy 35 százalékát a diákok adják,

ezért az oktatási intézmények bezárásával már eleve ennyivel kevesebben utaztak a járműveken. Az egyre több fővárosi cégnél elrendelt "home office" munkavégzés szintén hozzájárult a forgalomcsökkenéshez - írták.

A tanszüneti menetrend főként a reggeli és a délutáni csúcsidei indulásokat érinti.

A tanítási időszakhoz képest körülbelül 200 fővárosi járművet és járművezetőt tudnak tehermentesíteni az átmeneti időszakban.

A tanítási szünetben érvényes menetrendek megtalálhatók a BKK honlapján a www.bkk.hu/menetrend címen. Az utazástervezéshez a mobilapplikációként és a BKK weboldalán is elérhető BKK FUTÁR alkalmazást ajánlják, amely valós idejű járatinformációk alapján mindig az optimális útvonalat ajánlja fel.

Aki utazik, fokozottan figyeljen

A koronavírus-fertőzés továbbterjedését leginkább azzal lassíthatjuk, ha csökkentjük az emberi kontaktusok számát. A közösségi közlekedés járművein ezt úgy lehet a leginkább elérni, ha lehetőség szerint

igyekszünk legalább 1 méteres távolságot tartani utastársunktól.

Ha a megállóban várakozva úgy látjuk, hogy egy érkező buszon már sokan vannak, akinek van lehetősége, várja meg a következő járatot, ezzel csökkentve a jármű zsúfoltságát.

Kiemelten fontos, hogy akinek köhögnie, tüsszentenie kell,

ne a tenyerébe

köhögjön és tüsszentsen, hanem eldobható papízsebkendőbe, esetleg a könyökhajlatába. A BKK rendszeresen végez a járműveken fertőtlenítő takarítást, de utazás után így is érdemes mielőbb alaposan megmosni a kezünket.

Hogy biztosítsák a járművek folyamatos szellőzését, a járművek összes ablakát nyithatóvá tették.

Tájékoztató felirat a járművezető védelmére felállított kordonon a BKK egyik autóbuszán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Védik a sofőröket

A BKK már korábban bevezetett olyan intézkedéseket, amelyekkel a buszokon, trolibuszokon dolgozó járművezetők egészségét igyekeznek védeni. Előbb megszüntették a kötelező első ajtós felszállást azokon a járatokon, ahol ez korábban előírás volt, illetve a járművezetőtől már nem lehet menetjegyet venni. A szigorítás következő lépéseként az első ajtókon már egyáltalán nem lehet felszállni, a vezetőállást pedig szalagkordonnal választották el az utastértől.