Már Spanyolországban és Németországban is kritikus a helyzet, Orbán Viktor gazdasági és munkahelyvédelmi döntéseket jelentett be

Koronavírus, vírus, maszk, karantén tábor, karantén, sátor, orvos, védőruha, Brescia, Olaszország
Hospital workers wearing protective mask and gear work in a patients' triage tent at a temporary emergency structure set up outside the accident and emergency department, where any new arrivals presenting suspect new coronavirus symptoms are being tested, at the Brescia hospital, Lombardy, on March 13, 2020. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
A keddi 50-ről szerdára 58-ra nőtt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy az eddig megkötött hitelek fizetési kötelezettségét év végéig a kormány felfüggeszti, tehát sem a magánszemélyeknek, sem a vállalkozásoknak nem kell ezeket fizetni. A miniszterelnök emelett több adó- és járulékfizetési könnyítést is bejelentett. Az Operatív Törzs közölte, a kormány intézkedései arra irányulnak, hogy a vírus terjedésének lassítása mellett a magyarok ellátását biztosítsák. Felhívták rá a figyelmet, hogy az eddigi intézkedések betartását is folyamatosan ellenőrzik. Közben világszinten már több mint 217 ezer fertőzést regisztráltak, szerdán 20 ezer új beteget diagnosztizáltak. A halálos áldozatok száma pedig megközelíti a 9 ezret. Olaszországban 4 207 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ez 17 százalékkal több, mint az eddigi csúcs, a betegek összesített száma így 35 713 lett. Az Origo szerda esti összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt 50-ről 58-ra nőtt azon magyarországiak száma, akiknél regisztrálták az új típusú koronavírus-fertőzöttséget.

Az új típusú koronavírus. Forrás: Origo

Közülük 47-en magyar, 9-en iráni állampolgárok, 1 személy brit, 1 pedig kazah állampolgár.

Továbbra is 122-en vannak karanténban, reggel a mintavételek száma 1 803 volt. A gyógyultak és a halottak számában ma sem következett be változás, az előző 2, míg az utóbbi egy fő.

Orbán Viktor: 2020-ban már nem kell hiteleket fizetni

Magyarország miniszterelnöke a közösségi oldalán jelentette be, hogy

a magánszemélyek és vállalkozások a mai napig (2020. március 18.) megkötött hiteleinek tőke-és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik,

azaz december 31-ig semmilyen hitelt nem kell visszafizetni.

Orbán Viktor kiemelte, hogy

a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják.

A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes THM-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékában maximálják.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a munkáltatóknak nem kell járulékot fizetniük a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport és a kulturális szolgáltatások, és a személyszállítás területén.

– tette hozzá.

A fizetési moratórium június 30-ig tart. Június 30-ig turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell fizetni – nyomatékosította a kormányfő.

Továbbá közölte:

a kata szerint adózó taxisoknak nem kell átalányadót fizetnie.

Nem lehet a bérleti díjakat megemelni és a szerződéseket felmondani az előbb említett szektorokban.

A legsúlyosabban érintett szektorokban is lépéseket tesz a majd kormány, később pedig döntenek a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről – zárta bejelentését Orbán Viktor.

Operatív Törzs: Az eddigi szigorítások betartását folyamatosan ellenőrzik

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs vevetője Müller Cecília országos tisztifőorvossal tartott közös sajtótájékoztatóján felhívta rá a figyelmet, hogy

a lakosság ellátása továbbra is biztosított.

Lakatos Tibor elmondta, hogy Hegyeshalomnál, az osztrák oldalon reggelre 29 kilométeres sor alakult ki, de kormányzati és rendészeti egyeztetések nyomán meg tudták indítani a forgalmat, a várakozási idő így egy óra alá csökkent.

Az országon belül a teherforgalom pedig még mindig zavartalan.

Az Operatív Törzs vezetője külön hangsúlyozta, hogy

Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte, hogy

Magyarország bármely régiójában megjelenhet a fertőzés.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy

Egyre több fertőzöttet regisztrálnak az Európai Unióban

Olaszországban szerdán 4 207 új fertőzöttet diagnosztizáltak koronavírussal, ez 17 százalékkal több, mint az eddigi csúcs. Már 35 713 fertőzöttet tartanak számon. Drámaian nőtt a halálos áldozatok száma is, egyetlen nap alatt 475-en haltak meg, ezzel a halottak száma 2 978-ra emelkedett. A mortalitási arány 8,3 százalék. A meghalt betegek átlagéletkora 79,5 év, 70 százalékuk férfi. A meghaltak 0,8 százaléka, „mindössze" 3 ember nem szenvedett semmilyen más betegségben, vagy legalábbis nem tudtak róla az egészségügyi szakemberek. 2 257 személy állapota pedig kritikus.

Spanyolországban szerda estig 2 943 új fertőzöttet regisztráltak, így a vírushordozók száma elérte a 14 769-et. A megbetegedés következtében szerdán 105-en haltak meg, a koronavírus miatt meghaltak száma 638-ra nőtt. A kritikus állapotban lévő személyek száma 536. A halálozási arány 4,3 százalék, Olaszország után a második legmagasabb.

Németországban alig egy nap leforgása alatt 2 960 esetben mutatták ki a koronavírust, szerdán ketten haltak meg, a halálesetek száma 28-ra emelkedett. A fertőzöttek száma 12 327, 2 ember állapota pedig kritikus. A halálozási arány a németeknél - az átlaghoz viszonyítva - rendkívül alacsony, 0,2 százalék.

Franciaországban 1 404 új esetet regisztráltak, a megbetegedés következtében 89-en haltak meg, a halálesetek száma ezzel 264-re emelkedett. Sokan, 931-en vannak kritikus állapotban, a fertőzöttek összlétszáma 9 134.

A súlyos betegek fele 60 évesnél fiatalabb, de az elhunytak 93 százaléka 65 évesnél idősebb volt.

A halálozási arány 2,9 százalék, ami az átlagnál alacsonyabb, de folyamatosan emelkedik.

Az Egyesült Királyságban 676 esetben mutatták ki a fertőzöttséget, 33-an haltak meg, a halottak száma így 104-re nőtt. 20 személy állapota kritikus. Eddig 2 626 személy fertőződött meg a szigetországban. A halálozási arány 3,9 százalék.

Ausztriában 314 személynél regisztráltak fertőzöttséget, ma senki sem halt meg a vírussal összefüggésben, a halottak létszáma így 4 maradt. 12-en vannak kritikus állapotban. A fertőzöttek összlétszáma 1 646. A halálozási arány a németekhez hasonlóan 0,2 százalék.

Miközben az Európai Unió vált a kontinensek közül az új típusú koronavírus epicentrumává,

továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan mit csinál az EU egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős ciprusi biztosa, Stella Kyriakides asszony

- írtuk meg.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök néhány naponta változó álláspontja sem túl biztató, de

ő legalább szerdán elismerte, hogy hibázott,

mivel nem vette elég komolyan a járvány terjedése miatt kialakult helyzetet.

Világszinten

a fertőzöttek száma szerda estére 217 436-ra emelkedett, ebből 8 919-en haltak meg, a halálozási arány 4,1 százalék,

a regisztrált esetek számához viszonyítva (csak a lezárt eseteket számítva - vagyis azokat, akik meggyógyultak vagy meghaltak - 9,5 százalék). 84 383 főt nyilvánítottak gyógyultnak, 6 868 ember állapota pedig válságos.